Στις πρόσφατες μεταγραφικές περιόδους, ο αποκλεισμός ορισμένων παικτών από τις δραστηριότητες της πρώτης ομάδας έχει γίνει όλο και πιο συχνός, με μια ανώτερη πηγή στην PFA να χαρακτηρίζει την πρακτική αυτή ως «απαράδεκτη». Ενώ πολλοί σύλλογοι έχουν εφαρμόσει αυτή τη στρατηγική, η Τσέλσι έχει βρεθεί υπό ιδιαίτερο έλεγχο αυτό το καλοκαίρι, αφού απέτρεψε μια σειρά από παίκτες, συμπεριλαμβανομένων 13 παικτών, μεταξύ των οποίων ονόματα υψηλού προφίλ όπως ο Ραχίμ Στέρλινγκ, ο Μπεν Τσίλγουελ και ο Ρομέλου Λουκάκου. Στην λίστα υπάρχουν επίσης οι Τρέβο Τσαλόμπα, Αρμάντο Μπρόγια, Κέπα Αριθαμπαλάγα, Ντατρό Φοφανά, Άντζελο Γκαμπριέλ, Λούκας Μπέργκστρομ, Ντέιβιντ Ουάσινγκτον, Φοστίνο Άντζοριν, Άλεξ Μάτος και Χάρβεϊ Βέιλ.
Σύμφωνα με την Daily Mail, η PFA συμμετέχει σε συζητήσεις τόσο με την Premier League όσο και με τη FIFA για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη αυτής της αμφιλεγόμενης τακτικής. Πιστεύεται επίσης ότι έχει απευθυνθεί σε παίκτες της Τσέλσι και άλλων συλλόγων για να προσφέρει υποστήριξη και συμβουλές σε όσους επηρεάζονται από αυτές τις πρακτικές αποκλεισμού. Η ένωση διεξάγει εκστρατεία στο παρασκήνιο εδώ και αρκετά χρόνια για την αντιμετώπιση του ζητήματος, το οποίο πιστεύει ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να επιμείνει.
Η ασάφεια στο εγχειρίδιο της Premier League περιπλέκει περαιτέρω το ζήτημα. Το έγγραφο, το οποίο περιγράφει τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των ποδοσφαιριστών, αναφέρει ότι οι ποδοσφαιριστές πρέπει «να παρευρίσκονται σε οποιοδήποτε εύλογο μέρος για τους σκοπούς και τη συμμετοχή τους στην προπόνηση και την προετοιμασία των αγώνων». Ωστόσο, η έλλειψη εξειδίκευσης όσον αφορά τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι παίκτες μπορούν να αποκλειστούν από την προπόνηση της πρώτης ομάδας έχει επιτρέψει στους συλλόγους να εκμεταλλευτούν αυτή την ασάφεια.
Η FIFA, το παγκόσμιο διοικητικό όργανο του αθλήματος, εμπλέκεται επίσης στο θέμα, καθώς η Premier League θεωρεί ότι πρόκειται για έναν τομέα που εμπίπτει στη δικαιοδοσία της FIFA. Η FIFA έχει ενημερώσει στο παρελθόν τους κανονισμούς της σχετικά με το «καθεστώς και τις μεταγραφές παικτών» για να αντιμετωπίσει την «καταχρηστική συμπεριφορά» των συλλόγων. Ωστόσο, υπάρχει απογοήτευση στην PFA για το γεγονός ότι, παρά τις ενημερώσεις αυτές, η πρακτική των ομάδων-βόμβες εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη.
Η Τσέλσι, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι χειρίστηκε την κατάσταση κατάλληλα. Αντί να υποβιβάζει τους αποκλεισμένους παίκτες για να προπονούνται με τα τμήματα υποδομής, ο σύλλογος δημιούργησε ένα ξεχωριστό προπονητικό γκρουπ για αυτούς τους παίκτες, το οποίο διευθύνει ο τεχνικός προπονητής των δανεικών Κάρλο Κουντιτσίνι. Ο σύλλογος πιστεύει ότι αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στους παίκτες να επικεντρωθούν στην εξασφάλιση μετακινήσεων μακριά από τους “μπλε”, αποφεύγοντας παράλληλα τις λανθασμένες προσδοκίες για επανένταξη στην πρώτη ομάδα υπό τον Έντσο Μαρέσκα.
Είναι σαφές ότι οι προσπάθειες της PFA για την εξάλειψη των ομάδων… βόμβες κερδίζουν έδαφος. Είτε μέσω αλλαγών στο εγχειρίδιο της Premier League είτε μέσω της αυστηρότερης εφαρμογής των κανονισμών της FIFA, η Ένωση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνονται πλέον ανεκτές. Το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μεταχείριση και τα δικαιώματα των παικτών στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.//Λ.