Η ενέργεια που θα ισχύει πολυκαταστήματα και σουπερμάρκετ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει τα βασικά που χρειάζεται κάθε μαθητής: τσάντες, κασετίνες, τετράδια, μπλοκ, ετικέτες, καλύμματα, μολύβια, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, γόμες, ξύστρες, διαβήτες, χάρακες και φωτοτυπικό χαρτί.

«Τα προϊόντα στο ‘καλάθι του μαθητή’ το υπουργείο Ανάπτυξης για άλλη μια φορά ακολούθησε την πεπατημένη», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος της ένωσης εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραυτόπουλος.

«Δεν υπάρχουν μια σειρά προϊόντων»

«Είναι 11 τα προϊόντα, όταν ο μαθητής με την έναρξη της σχολικής χρονιάς η λίστα που θα πάρει από τον δάσκαλό του έχει περίπου 30 – 40 προϊόντα που είναι πρώτης ανάγκης που τα χρειάζεται για να ξεκινήσει. Τα χαρτόνια κανσόν, τα οποία θέλει 5 χρώματα ο μαθητής, δεν υπάρχουν στο ‘καλάθι’. Τα ντοσιέ, οι φάκελοι με το κουμπί, είδη ζωγραφικής και εικαστικών, είδη ιχνογραφίας, νερομπογιές, ακουαρέλες δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχουν μια σειρά προϊόντων που αυτά είναι υποχρεωτικά. Δε συζητάμε βέβαια για τις φόρμες ή τα παπούτσια».

Όπως λέει ο κ. Ραυτόπουλος:

«Για να συμμετέχει κάποια αλυσίδα στο ‘καλάθι του μαθητή’, θα πρέπει να έχει περσινό τζίρο πάνω από 90.000.000, που σημαίνει ότι αποκλείονται όλες οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Επειδή έγινε πολύς λόγος για το αν είναι φθηνότερα ή ακριβότερα τα προϊόντα σε σχέση με πέρυσι, θα σας πω ότι από πέρυσι τα σχολικά είδη έχουν πάρει δύο αυξήσεις, μία τον Μάιο και μία στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Μέσα στο ‘καλάθι του μαθητή’ υπάρχουν αλυσίδες οι οποίες έχουν διατηρήσει σε κάποια προϊόντα σταθερές τις τιμές, υπάρχουν προϊόντα που φαινομενικά δείχνουν ότι υπάρχουν μειώσεις, αλλά όταν δει τι είχε την προηγούμενη χρονιά το σχολικό καλάθι θα δει ότι ήταν διαφορετικό προϊόν από αυτό που είχε τώρα και έχει μειωμένη τιμή».



megatv.com