Στα θρανία θα επιστρέψουν σε λίγες ημέρες οι μαθητές, χωρίς όμως να επιτρέπεται η χρήση και η εμφάνιση κινητών τηλεφώνων στις τάξεις και στα προαύλια των σχολείων.

Αυτή είναι μία από τις 11 αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για τη φετινή σχολική χρονιά, με σύνθημα «το κινητό στην τσάντα», καθώς η χρήση των τηλεφώνων θα επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις υγείας.

«Δεν έχουμε κατ’ ανάγκη την απαίτηση να έχουμε 100% συμμόρφωση από την πρώτη στιγμή, αλλά θέλουμε να εξηγήσουμε και στα παιδιά και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς γιατί είναι σημαντικό ο μαθητής, η μαθήτρια στο σχολείο να είναι απολύτως προσηλωμένοι στην εκπαιδευτική διαδικασία», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα προστίθεται στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που παίρνουν μέτρα κατά της χρήσης κινητών τηλεφώνων στο σχολείο, απαγορεύοντας την εμφανή κατοχή και χρήση κινητών, προβλέποντας αυξημένες ποινές σε περιπτώσεις που μαθητής καταγράφει συμμαθητές ή καθηγητές του χωρίς συναίνεση», είπε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Διχασμένοι οι μαθητές για την απαγόρευση κινητών

Οι μαθητές εμφανίζονται επιφυλακτικοί έως αρνητικοί, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου συνδέεται άμεσα με την έξαρση του σχολικού εκφοβισμού.

Στην πλατφόρμα ενάντια στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό από τα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς έχουν δημιουργήσει προφίλ χρήστη 1.428 γονείς και μαθητές, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί 328 αναφορές.

Επιστρέφει η πενταήμερη αποβολή στα σχολεία

Αυστηρότερες θα είναι οι ποινές για τις παραβατικές συμπεριφορές μέσα στο σχολείο. Ο διευθυντής θα μπορεί να επιβάλει έως και 3 ημέρες αποβολή, ο Σύλλογος Διδασκόντων έως 5 ημέρες αποβολή ακόμη και αλλαγή τμήματος ή σχολικού περιβάλλοντος. Σε περίπτωση πρόκλησης φθοράς, το κόστος θα επιβαρύνει τους γονείς.

Οι απουσίες δεν πρέπει να ξεπερνούν τις τις 50 συνολικά ή 50 δικαιολογημένες σε περίπτωση μακροχρόνιας απουσίας. Απουσία θεωρείται και η καθυστερημένη προσέλευση στην αίθουσα.

Από τις 16 Σεπτεμβρίου ξεκινά πιλοτικά η εφαρμογή του ψηφιακού φροντιστηρίου με απογευματινά διαδικτυακά μαθήματα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ από φέτος δια ζώσης διδασκαλία θα προσφέρουν 3 εκπαιδευτικοί στη Γαύδο, κάτι που θα συμβεί και από την ερχόμενη χρονιά στους Αρκιούς.

Το «ποινολόγιο» για τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία

Σε πολύ δύσκολη άσκηση μετατρέπεται ο περιορισμός της χρήση κινητών στα σχολεία από τα παιδιά, τα οποία θα μπορούν να τα έχουν μαζί τους αλλά όχι να τα χρησιμοποιούν ούτε να τα εμφανίζουν, αλλιώς θα υπάρχουν συνέπειες.

Συγκεκριμένα, το «ποινολόγιο» προβλέπει:

-Εμφάνιση ή χρήση κινητού τηλεφώνου: αποβολή μίας ημέρας,

-Φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση/μαγνητοφώνηση συμμαθητή ή καθηγητή χωρίς συναίνεση: αποβολή 3 ημέρες,

-Φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση/μαγνητοφώνηση συμμαθητή ή καθηγητή με συναίνεση: αποβολή 1-3 ημέρες,

-Φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση προσωπικών δεδομένων τρίτων προσώπων: αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.



megatv.com