Η ανθρωπιστική παύση θα ξεκινήσει από την κεντρική Γάζα και θα διαρκέσει για τρεις ημέρες από τις 06.00 το πρωί μέχρι τις 15.00 το μεσημέρι. Στη συνέχεια, θα επεκταθεί στον νότο και τον βορρά της Λωρίδας.

Τα Ηνωμένα Έθνη ετοιμάζονται να εμβολιάσουν περίπου 640.000 παιδιά στη Γάζα, όπου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε στις 23 Αυγούστου ότι τουλάχιστον ένα μωρό έχει παραλύσει από τον ιό της πολιομυελίτιδας τύπου 2, το πρώτο τέτοιο κρούσμα στην περιοχή εδώ και 25 χρόνια.

Στις 30 Ιουλίου, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα κήρυξε την παλαιστινιακή περιοχή σε «επιδημική ζώνη πολιομυελίτιδας» αποδίδοντας την επανεμφάνιση του ιού στη 10μηνη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ και την επακόλουθη καταστροφή των υγειονομικών εγκαταστάσεων.

Υπενθυμίζεται πως και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, είχε ζητήσει 3ημερη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα.

Αναβαθμίζεται το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Την ίδια στιγμή, το Ιράν έχει αυξήσει τα αποθέματα ουρανίου, εμπλουτισμένου κατά υψηλό ποσοστό, τους τελευταίους μήνες, επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο το πυρηνικό του πρόγραμμα, παρόλο που αρνείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), το Ιράν έχει πλέον αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για να φτιάξει τουλάχιστον τρεις πυρηνικές κεφαλές.



megatv.com