Για την αποκατάσταση των ζημιών και τα αντιπλημμυρικά έργα μίλησε ο κ. Γκούμας.

«Δεν υπάρχουν υπηρεσίες εγγείων βελτιώσεων από το 2010. Δυστυχώς δεν διαδέχθηκαν άλλοι, ανέλαβαν οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Πριν από έναν χρόνο οι Θεσσαλοί βίωσαν τρομακτικές καταστροφές, σε περιουσίες και υποδομές. Το αποτύπωμα που μας άφησε ο Ντάνιελ είναι και θα εξακολουθεί να είναι δραματικό για πολλά χρόνια ακόμη. Και αυτό γιατί δεν υπήρχε σοβαρός σχεδιασμός και προγραμματισμός μέτρων που θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και τας προβλήματα της ξηρασίας – λειψυδρίας όπου όπως φαίνεται θα μας απασχολήσει και τα επόμενα χρόνια», είπε αρχικά.

«Μια κυβέρνηση δεν κρίνεται από τα τεχνικά έργα που θα εγκαινιάσει αλλά κρίνεται από τις αποφάσεις που θα πάρει, από τον προγραμματισμό με σχέδιο και χρονοδιάγραμμα», συμπλήρωσε ο κ. Γκούμας.

Κινδυνεύει η Θεσσαλία από μία ισχυρή βροχόπτωση;

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γκούμας, «Ασφαλώς και θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα τα αντιπλημμυρικά. Μετά από τους 2-3 μήνες που αιφνιδιαστήκαμε όλοι, θα μπορούσε να γίνει ένας στοιχειώδης προγραμματισμός, να εξοικονομηθούν κάποια κονδύλια, και τώρα η Περιφέρεια έχει ήδη δημοπρατήσει κάποια έργα για τους υποτυπώδεις καθαρισμούς και διαπλατύνσεις ρεμάτων και ποταμών αλλά όπως καταλαβαίνετε αυτά τα έργα δεν μπορούν  να γίνουν άμεσα και σε φθινοπωρινές συνθήκες. Είναι ένα μικρό κομμάτι για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Το βασικό είναι για τα έργα που θα μας προστατεύσουν στο μέλλον από φαινόμενα τύπου Ντάνιελ, και εδώ θέλει έναν καλό σχεδιασμό και έργα, όπως αυτά που εξαγγέλθηκαν που είναι από τα θετικά της χθεσινής εκδήλωσης».

«Είναι τα έργα ορεινής υδρονομίας. Τα φράγματα, είναι κάποια μεγαλύτερα, που έχουν μεν την αντιπλημμυρική συνιστώσα, όμως, αποθηκεύουν ποσότητες νερού, ούτως ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις λειψυδρίας», συνέχισε.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις ο κ. Γκούμας τόνισε: «προχωρούν οι αποζημιώσεις. Είναι ένας τομέας που η κυβέρνηση νομίζω τώρα πήγε αρκετά καλά, αλλά είναι τόσο σύνθετα και τόσοι πολλοί οι πληγέντες που είναι δύσκολο όλοι να είναι ικανοποιημένοι. Με εξέπληξαν οι δηλώσεις περί σχεδιασμού και έργων καθώς στην Θεσσαλία αυτά τα θέματα τα διεκδικούμε χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια όλο το πολιτικό σύστημα δεν διαχειρίστηκε σωστά τα υδατικά προβλήματα της θεσσαλβίας. Δεν δημιούργησε καν τους θεσμούς που έπρεπε, που δεν στοίχιζαν. Αυτά τα έργα δεν είναι επιπέδου Περιφέρειας, είναι κεντρικός ο σχεδιασμός και η χρηματοδότηση. Όλα τα έργα που ήταν στον προγραμματισμό τον δικό του, κάποια έγιναν και κάποια όχι».



megatv.com