Ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στις εξαγγελίες της ΔΕΘ και στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
«Είχαμε μια νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, είχαμε στοιχεία βάσει των οποίων η Ελλάδα έχει τον 2ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη για το β τρίμηνο του 2024. Είναι σημαντικό γιατί η οικονομία μας έχει πέτυχει έναν υψηλό στόχο: να τρέχει με υψηλότερους ρυθμούς από την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι σημαντικό γιατί θα μπορέσουμε να συγκλίνουμε με τα ευρωπαϊκά εισοδήματα. Οι μισθοί είναι χαμηλοί στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη. Για να κλείσουμε αυτό το κενό πρέπει η οικονομία να αναπτύσσεται σε υγιείς βάσεις με ταχύτερο ρυθμό. Αυτό τα τελευταία 5 χρόνια συμβαίνει», είπε αρχικά.
Για τους ελ. επαγγελματίες:
«Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, δημοσιονομικής υπευθυνότητας. Αυτό είναι τι δεν μπορώ να ξοδεύω περισσότερα από αυτά που εισπράττω, πρέπει να παράγω ετησίως κάποια πλεονάσματα, να αφήνω κάτι στην άκρη για κάποια επόμενη κρίση που μπορεί να έρθει. Αυτό το έχουμε πετύχει. Η ελληνική οικονομία παράγει πλεονάσματα, βάζει κάτι στην άκρη και ταυτόχρονα μέσω της υγιούς ανάπτυξης, να αυξάνει μισθούς, συντάξεις. Έχουμε πέτυχει μια αγορά εργασίας η οποία αναπτύσσεται και έχει προσθέσει 500.000 θέσεις εργασίας το 2024 σε σχέση με το 2019. Βάσει των στοιχείων της ΕΡΓΑΝΗΣ έχουν δημιουργηθεί την τελευταία 5ετία, περισσότερες από 72.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δεν έχουν κλείσει αυτές οι επιχειρήσεις. Οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί, η ακρίβεια είναι μεγάλη και ροκανίζει αυτές τις αυξήσεις. Ο μέσος μισθός χάρη στις αυξήσεις έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 25%», τόνισε ο κ. Σκέρτσος.
«Οι μικρομεσαίοι έχουν ένα περιβάλλον με λιγότερους φόρους, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές. Σε σχέση με τα εισοδήματά μας, θα πρέπει να καταβάλλουμε και κάτι, αυτό είναι η δίκαιη φορολογία. Δεν λέω ότι φοροδιαφεύγουν απαραίτητα όλοι, λέω ότι πρέπει να συνεισφέρουμε με βάση το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα. Ένας από τους στόχους της 4ετίας είναι η φορολογική δικαιοσύνη. Νομίζω ότι προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μια ισορροπημένη πολιτική, με φορολογική δικαιοσύνη αλλά και φοροελαφρύνσεις. 12 μειώσεις φόρων ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό προχθές. Για τους ελ. Επαγγελματίες ανακοινώσαμε την μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος», συμπλήρωσε.
Για την ακρίβεια που δεν ανακοινώθηκε τίποτα, αλλά και για το στεγαστικό ο κ. Σκέρτσος είπε:
«Η ακρίβεια δεν είναι μόνο ένα πράγμα. Είναι το καλάθι του σούπερ μάρκετ που εκεί έχουμε πια έναν πληθωρισμό που τρέχει με χαμηλότερο ρυθμό ειδικά στα τρόφιμα, έχουν αυξηθεί οι τιμές στα τρόφιμα και είναι πρόβλημα για το ελληνικό νοικοκυριό, ωστόσο είναι κάτω από το 2% ο πληθωρισμός τροφίμων. Ταυτόχρονα πληθωρισμός είναι γ στέγη, είναι τα έξοδα για την υγεια, την εκπαίδευση. Για την στέγη, δίνουμε ένα μεγάλο κίνητρο για τους ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν κλειστά τα σπίτια τους ή τα νοικιάζουν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Αν το αλλάξεις αυτό τότε λέμε πως για 3 χρόνια δεν θα φορολογείται για αυτό το ακίνητο με την φορολογία εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι όταν αυξάνεις την φορολογία ακίνητων τότε έχεις περισσότερες επιλογές και υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός τιμών. Παίρνουμε λελογισμένα μέτρα και για το Airbnb. Στο κέντρο της Αθήνας δεν θα έχουμε νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις θα πάμε με τις υφιστάμενες».
Και συνέχισε: «Επιπλέον επιβάλουμε ένα υψηλότερο τέλος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Πέτυχαμε κάτι σημαντικό με το πρόγραμμα με τα φθηνά δάνεια, που το κράτος έρχεται και επιδοτεί το επιτόκιο για την αγορά σπιτιού από νεαρά ζευγάρια. Θα δώσουμε 2 δισεκ. ευρώ παραπάνω, και θα έχουμε συνολικά 3 δισεκ ευρώ για προσιτά δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο από το εμπορικό, για αγορά παλαιότερου σπιτιού. Υπάρχουν πολλές επιλογές νομίζω. Επίσης δημιουργούμε άλλο ένα πρόγραμμα με 400 εκ ευρώ επίσης από το ταμείο ανάκαμψης, άτοκο χωρίς επιτόκιο για την ενεργειακή αναβάθμιση σε παλιά σπίτια».
Αναφορικά με τους μισθούς, ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε: «έχουμε ένα δημοσιονομικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο που μας λέει ότι κάθε χρόνο μπορεί να αυξάνεις τις κρατικές σου δαπάνες έως 3% επί του συνόλου των κρατικών δαπανών. Αυτό σημαίνει ότι για το 2025, μπορούμε να αυξήσουμε τα χρήματα μέσα από το πλεόνασμα που έχει δημιουργηθεί έως 3,5 δισεκ. ευρώ επιπλέον. Αυτά τα χρήματα θα πάνε: περίπου 850 εκ. ευρώ στις αμυντικές μας δαπάνες, το δεύτερο δισεκ. ευρώ θα πάνε σε συντάξεις και 400 εκ. ευρώ επιπλέον θα πάνε σε αυξήσεις συντάξεων. Επίσης όλοι όσοι έχουν την προσωπική διαφορά, παίρνουν ένα επίδομα από την φορολόγηση των διυλιστηρίων».
«Υπαρξιακό πρόβλημα το δημογραφικό»
Για το δημογραφικό ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως, «Η αντιμετώπιση του δημογραφικού συστήματος είναι υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ελλάδα. Έχουμε ραγδαία μείωση του πληθυσμού των γεννήσεων σε ετήσια βάση. Είναι πρόβλημα των δυτικών κοινωνιών. Έχει να κάνει και με το οικονομικό αλλά και με κοινωνικούς παράγοντες, και τον τρόπο με τον οποίο θέλει κάποιος να ζήσει την ζωή του. Ήδη τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε αυξήσεις τις δαπάνες στήριξης της οικογένειας κατά 800 εκ. ευρώ. Θεσπίσαμε το 2019 το επίδομα γέννησης το οποίο έχει γίνει έως 3.500 ευρώ ανά παιδί. Έχουμε δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις επιδοτούμενες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Υπάρχει και το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» με επιδότηση 500 ευρώ σε κάθε ζευγάρι, που τρέχει. Έχουμε επεκτείνει το ολοήμερο σχολείο για να καλύπτει τις εργασιακές ανάγκες των γονιών. Προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα»
«Αυτήν την εβδομάδα θα παρουσιαστεί από την κ. Ζαχαράκη μία στρατηγική για το δημογραφικό, αυτή την βδομάδα. Δεν λέμε ότι το δημογραφικό λύνεται απίκο την μια μέρα στην άλλη. Πχ δίνουμε φορολογικά κίνητρα με φοροαπαλλαγές όταν στηρίζουν με πρόσθετο εισόδημα τον νέο γονιό, δημιουργούμε νέες θέσεις βρεφονηπιακών σταθμών, δίνουμε κίνητρα και επιδοτούμε τον έλεγχο γονιμότητας των γυναικών από 30-35 έτη. Θέλουμε σε αυτό το παράθυρο το ηλικιακό να η κάθε γυναίκα γνωρίζει αν έχει πρόβλημα γονιμότητας και να κάνει τον οικογενειακό της προγραμματισμό. Αν το αφήσει για αργότερα, μπορεί να είναι πολύ αργά. Δίνουμε επίσης παροχές μέσω του ΕΟΠΥΥ για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», δήλωσε στην συνέχεια.
Για τους ενστόλους:
Τέλος για τις μη ουσιαστικές αυξήσεις στους ένστολους, ο κ. Σκέρτσος επεσήμανε πως, «για πρώτη φορά το 2024 έγινε αύξηση στα εισοδήματα του δημοσίου. Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι πήραν αυξήσεις 70 ευρώ το 2024. Ειδικά για τους ενστόλους, είναι ένα συμβολικό μέτρο που δείχνεις ότι είμαστε δίπλα τους. Αλλά υποστηρίζεται επιπλέον από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, υποστηρίζεται από τις νέες αυξήσεις που ανακοινώσαμε από το 2025 και μετά για τους δημοσίους υπάλληλους, ούτως ώστε το 2027 να έχουν συν 100 ευρώ στον μισθό τους. Αναγνωρίζουμε ότι είναι λίγα όμως. Πρέπει να λάβουν υπόψιν κι τα υπόλοιπα μέτρα. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διαδικασία αλλαγής, που πρέπει να συμβεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας. Ο σχεδιασμός έχει στόχο να βελτιώσει και το κράτος και την δημόσια υγεια και τη δημόσια ασφάλεια, δημόσια εκπαίδευση και να έχουμε ποιοτικότερα δημόσια αγαθά, μείναμε πολύ πίσω τον καιρό της κρίσης».