Οι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, ιδίως για τη γρήγορη θέρμανση των τροφίμων. Ωστόσο, υπάρχει η κοινή πεποίθηση ότι τα μικροκύματα σκοτώνουν όλα τα βακτήρια στα τρόφιμα, καθιστώντας τα ασφαλή για κατανάλωση. Είναι όμως αλήθεια αυτό; Μια νέα μελέτη ρίχνει φως σε αυτό το ερώτημα και αποκαλύπτει ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Τι έδειξε η έρευνα;
Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαλένθια, στην Ισπανία, εξέτασε την αποτελεσματικότητα των φούρνων μικροκυμάτων στη θανάτωση βακτηρίων. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον μικροβιολόγο Μανουέλ Πορκάρ, ανέλυσε 30 φούρνους μικροκυμάτων σε διαφορετικά περιβάλλοντα, όπως σπίτια, χώρους εργασίας και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Τα ευρήματα της έρευνας: Περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι βακτηρίων ανιχνεύθηκαν στους φούρνους μικροκυμάτων που εξετάστηκαν. Πολλά από αυτά τα βακτήρια ήταν φυσιολογικοί μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο ανθρώπινο δέρμα, αλλά ορισμένα ήταν γνωστά για την πρόκληση τροφικής δηλητηρίασης.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι ενώ τα μικροκύματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των μικροοργανισμών στα τρόφιμα, όμως δεν είναι πάντα αποτελεσματικά στη θανάτωσή τους σε όλα τα επίπεδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η θερμότητα στο φούρνο δεν κατανέμεται πάντα ομοιόμορφα, αφήνοντας περιοχές που είναι λιγότερο θερμές και λιγότερο αποτελεσματικές στη θανάτωση των βακτηρίων.