Η κ. Βούλτεψη μίλησε για την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορά της στους μετανάστες και να τον αντίκτυπο που έχει αυτό στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στις χώρες που δέχονται μετανάστες.

Βούλτεψη: «Μη εφαρμόσιμη η απόφαση της Γερμανίας για κλειστά σύνορα»

«Δεν μπορεί η Ευρώπη να κλείνει σύνορα. Είμαστε αντίθετοι, και αυτή την φορά είναι αντίθετοι όλοι, και οι βόρειες και οι νότιες χώρες. Η Πολωνία αντέδρασε, η Αυστρία αντέδρασε παρότι έχει κλειστά σύνορα. Την Σένγκεν την φτιάξαμε για να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, άνθρωποι, υπηρεσίες, εργατικό δυναμικό. Αφορά χερσαία σύνορα η απόφαση. Οι δικοί μας φεύγουν νόμιμα όταν παίρνουν το άσυλο, παίρνουν το αεροπλάνο, πάνε νομιμά σε όποια χώρα θέλουν γιατί αυτό προβλέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Για 90 μέρες μπορούν να ταξιδέψουν όπου θέλουν. Πρέπει να επιστρέψουν στην χώρα που πρώτα τους έδωσε το άσυλο, πολλοί δεν επιστρέφουν γιατί η Γερμανία το 2015-16 πήγε 1,5 εκ. κόσμο και δεν υπάρχει τώρα κανένας που να μην έρχεται από Συρία ή Αφγανιστάν και να μην έχει έναν συγγενή στην Γερμανία που να του λέει «έλα εδώ, δίνουν επιδόματα, σε τόσα χρόνια παίρνεις ιθαγένεια, επανενώσεις οικογενειών». Για εμάς η Γερμανία είναι πόλος έλξης. Η Γερμανία διαμαρτύρεται ότι εμείς της στέλνουμε τις «δευτερογενείς ροές» – που για μας δεν είναι δευτερογενείς ροές γιατί πατάνε ελληνικό έδαφος σημαίνει ευρωπαϊκό έδαφος. Ενώ μας κατηγορεί η Γερμανία γι΄αυτό στην πραγματικότητα είναι η ίδια από μόνη της πόλος έλξης. Δεν είπαμε στην Γερμανία πώς θα διαμορφώσει το κοινωνικό κράτος της, αλλά όταν υπάρχουν τόσο υψηλά επιδόματα, τόσο υψηλές παροχές πάνε εκεί οι αιτούντες άσυλο», είπε αρχικά.

Άρα θα στείλει άτομα πίσω η Γερμανία;

Και συνέχισε η κ. Βούλτεψη: «Μιλάμε για κλειστά χερσαία σύνορα. Αεροπλάνα δεν μπορούν να έρθουν. Η εξέταση του αιτήματος γίνεται ατομικά, δεν μπορεί η Γερμανία να βάλει ένα αεροπλάνο και να πει «πάρτε τους». Θα στείλει κατάλογο, εξετάζεται άτομο προς άτομο, και απαντούν οι χώρες εάν έκαναν αίτηση ή πήραν το άσυλο στην χώρα τους ή όχι. Πιστεύω πως η Γερμανία το κάνει αυτό σπασμωδικά και κλείνει τα σύνορά της με αποτέλεσμα να συρρικνώσει την οικονομία της. φανταστείτε πόσα φορτηγά θα συγκεντρωθούν σε όλα αυτά τα σύνορα, που θα σχηματίζουν ουρά, πόσους αστυνομικούς θα χρειάζονται και πόσο θα καθυστερεί η είσοδος εμπορευμάτων στην χώρα και ανθρώπων για να εργαστούν. Πιστεύω πως δεν μπορεί να το εφαρμόσει αυτό η Γερμανία».

Τεμπονέρας: «Πρέπει να υπάρξει συντονισμός προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων»

Με την σειρά του ο κ. Τεμπονέρας αναφέρθηκε στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι γεγονός ότι το τελευταίο έτος, είχε πυκνά πολιτικά γεγονότα. Κατά την άποψή μου, η ηγεσία του κ. Κασσελάκη προκάλεσε πολλά τραύματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει «πολυτραυματίας» σε ιδεολογικό, οργανωτικό και προγραμματικό επίπεδο, ήραν μια πορεία διχασμού, εσωστρέφειας, αναζήτησης πολιτικών εχθρών και πολιτικής συρρίκνωσης. Από αυτή την ιστορία ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει πιο «μικρός». Πρέπει να ξεκινήσουμε από μία παραδοχή: Κανένα κόμμα του αριστερού και προοδευτικού χώρου δεν μπορεί μόνο του να ανατρέψει την κατάσταση. Η μεγάλη εικόνα είναι να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων  στην βάση μια προγραμματικής συμφωνίας όπου να μπορεί πράγματι ένα δημοκρατικό μέτωπο να μπορέσει να καταθέσει μια εναλλακτική», υπογράμμισε.

Και συμπλήρωσε ο κ. Τεμπονέρας: «ο καθένας μπορεί να κάνει αναγνώσεις βάσει της δικής του σκοπιάς. Η πραγματικότητα είναι μια και είναι ότι αυτή την στιγμή υπάρχει έλλειψη έτερου πόλου στο πολιτικό σύστημα και αδυναμία ελέγχου της κυβέρνησης ή αδυναμία ελέγχου κατάθεσης μιας ολοκληρωμένης πρότασης. Αυτό δεν αφορά μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλα τα κόμματα της αριστεράς. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην πολιτικές και στις προτάσεις πολιτικής για πολλά ζητήματα. αν προσδιορίσουμε τις πολιτικές, είμαι βέβαιος ότι θα βρεθούν τα πρόσωπα που θα υπηρετήσουν αυτό το πολιτικό σχέδιο. Σύμφωνα με την πρόταση που έχω καταθέσει δημοσίως, αναφέρω πως πρέπει να υπάρξει συντονισμός προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων, να αρχίσει ο διάλογος στην βάση μιας συγκεκριμένης ατζέντας. Αν δημιουργηθούν οι όροι της πολιτικής συμπόρευσης, μπορούμε να βρούμε και το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής με δημοκρατικές διαδικασίες».

Βλάχος: «Σημασία έχει το ΠΑΣΟΚ να κλείσει τον κύκλο της επιβίωσης και να πάει στον κύκλο της υπέρβασης»

Ο κ. Βλάχος, τοποθετήθηκε αναφορικά με την πρόταση του κ. Τεμπονέρα αλλά και για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ.

«Αυτή την στιγμή και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε εσωκομματικές διαδικασίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και σε εσωκομματική αναταραχή. Εμείς έχουμε μπροστά μας μία σπουδαία πολιτική διαδικασία, σημασία έχει το ΠΑΣΟΚ να κλείσει τον κύκλο της επιβίωσης και να πάει στον κύκλο της υπέρβασης. Από εκεί και πέρα προγραμματικές; Συμφωνίες ή συζητήσεις είναι καλό να γίνονται,  να υπάρχουν πολλά κοινωνικά μέτωπα, και αυτά έρχονται σε δεύτερο χρόνο. Αυτό που είναι πρωτεύον είναι να σταθούν στα πόδια τους, να αποσαφηνίσουν την ιδεολογική τους ταυτότητα. Στο ΠΑΣΟΚ να αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία και να μπορέσουμε να ξαναγίνουμε μεγάλο πλειοψηφικό κόμμα»

Μπορεί η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει ψηφοφόρους στο ΠΑΣΟΚ;

Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, «είναι πολύ πιθανόν γιατί πραγματικά βλέπω ότι στις ομιλίες των υποψηφίων μας έρχονται στελέχη που ήταν στο ΠΑΣΟΚ και πήγαν σε άλλο κόμμα, και επιστρέφουν. αυτό είναι κάτι που θα αξιολογηθεί την μέρα της κάλπης. Είναι μεγάλο πολιτικό γεγονός, να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες όχι απλά για να επιβεβαιώσουν μια σχέση ελπίδας με το ΠΑΣΟΚ αλλά και να αποδοκιμάσουν την κυβερνητική πολιτική, και να δείξουμε ότι δεν αντέχουμε να ζούμε σε μια χώρα που το κυρίαρχο κόμμα, που τελικά το 41% καταντάει να κάνει κακό στην κοινωνία».



megatv.com