Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το μέγεθος των βολβών αλλάζει σημαντικά όταν αναγκαζόμαστε να καταπιαστούμε με πολλές δραστηριότητες ή όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με απροσδόκητες αλλαγές. Ελπίζουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε ένα εργαλείο που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι εργοδότες για να παρακολουθούν πώς διαχειρίζονται οι εργαζόμενοι το άγχος, πριν χάσουν την ψυχραιμία τους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι ανέλυσαν το κατά πόσο το άγχος επηρεάζει την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου. Ένιωσαν ότι δίνεται πολλή έμφαση στο πώς το φορτωμένο εργασιακό περιβάλλον επηρεάζει το σώμα. Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Γιουνγκ Χουπ Κιμ αναρωτήθηκε ‘τι γίνεται με την ψυχική υγεία μας; Πολλοί άνθρωποι κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν μετρήσεις για την ψυχική υγεία κάποιου. Ωστόσο, βρήκαμε ότι το μέγεθος του βολβού μπορεί να είναι το κλειδί μέτρησης για την πνευματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται’.

Οι εθελοντές μελετήθηκαν μέσα από την αιχμαλώτιση της κίνησης των ματιών μέσω της τεχνολογίας, ενώ ήταν καθιστοί σε ένα δωμάτιο ελέγχου. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να ανταποκριθούν σε μη αναμενόμενες αλλαγές, όπως οι συναγερμοί, ενώ κοιτούσαν δύο οθόνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι κινήσεις των ματιών τους ήταν κάπως προβλέψιμες αλλά άλλαζαν έντονα όταν συνέβαιναν εξωτερικές αλλαγές, κάτι που είχε παρατηρηθεί και στους βολβούς των αστροναυτών της NASA.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να επαναλάβουν αυτό το πείραμα σε ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, καθώς και να εξετάσουν τους χτύπους της καρδιάς, τα σινιάλα του εγκεφάλου και τις μυϊκές αντιδράσεις τους, ως ανταπόκριση στο άγχος. Αυτή η έρευνα ακολουθεί μία άλλη που είχε γίνει νωρίτερα μέσα στη χρονιά, από το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και αποκάλυψε ότι το 74% των συμμετεχόντων παραδέχθηκε ότι νιώθει τόσο μεγάλο στρες που δυσκολεύεται να το διαχειριστεί καλά.

vita.gr



Πηγή