Από το βήμα του ΟΗΕ, λίγες ώρες μετά την έκτη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν μέσα σε 15 μήνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και την θέση της Αθήνας, ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να ανοίξει το κεφάλαιο της χάραξης θαλασσίων ζωνών με την Άγκυρα, της μόνης διαφοράς που χρήζει επίλυσης, με την Άγκυρα.

«Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εργαστεί για την επίλυση του μοναδικού εκκρεμούς σημαντικού ζητήματος με τη γείτονα: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουμε μπορέσει να διευθετήσουμε αυτή τη διαφορά επί περισσότερα από 40 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μοιραίο να παραμείνει άλυτη», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από την ομιλία του Πρωθυπουργού στο βήμα του ΟΗΕ, δεν έλειψαν οι αναφορές στο Κυπριακό, το οποίο άλλωστε τέθηκε από την ελληνική πλευρά και στη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που ο γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουντέρες έχει επανεκκινίσει τις συνομιλίες. Η Άγκυρα επιμένει στη πάγια θέση της για λύση δύο κρατών.

«Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, επαναβεβαιώνω εδώ σήμερα τη δέσμευσή μας όσον αφορά στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και σε μια λύση στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η λύση δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτή. Απλούστατα δεν αποτελεί λύση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η 79η συνέλευση του ΟΗΕ έγινε την ώρα που η Μέση Ανατολή φλέγεται, με την Αθήνα να αναγνωρίζει μεν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και το Ιράν, να απέχουν από την κλιμάκωση.

Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή μπήκαν στο τραπέζι των συναντήσεων που είχε ο Πρωθυπουργός με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου, τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς, αλλά και τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Ναχίμπ Μικάτι.

Στην Αθήνα, δεν κρύβονται οι φόβοι ότι μία χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο, θα μπορούσε να προκαλέσει έξαρση του μεταναστευτικού.



megatv.com