Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ανήλικης βίας, η κυβέρνηση έχει θεσπίσει το μέτρο ‘κινητό στην τσάντα’ ήδη από την έναρξη του σχολικού έτους, ενώ μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα οι ποινές έγιναν αυστηρότερες, με τους γονείς που κατηγορούνται για παραμέληση ανηλίκων να έρχονται αντιμέτωποι με χρηματικές ποινές μέχρι και φυλάκιση.

Παράλληλα, σε εφαρμογή τίθεται και το ‘Safe Youth’, το Panic Button στα κινητά νέων.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Οι λόγοι γνωστοί, social media, σχετική μουσική, οικογένεια», είπε στο MEGA Σαββατοκύριακο ο ποινικολόγος Θεόδωρος Καραγιάννης, τονίζοντας πως το φαινόμενο της βίας ανηλίκων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρή πολιτική.

«Αυστηροποιείται η ποινή της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων, το οποίο βρίσκω σωστό. Ελπίζουμε να κινούνται διώξεις προς τους γονείς. Δεν είναι λύση να μπαίνουν στη φυλακή, αλλά μία δίωξη στους γονείς μπορεί να επιφέρει χρηματικές ποινές, κάτι άλλο που θα τον φοβίσει. Ένας γονιός που παρατάει το παιδί του, πιο πολύ θα πιεστεί από χρηματικές ποινές», συμπλήρωσε.

Μόνο στην Αθήνα, από την αρχή του 2024 μέχρι τον Σεπτέμβριο είχαν καταγραφεί 5.000 περιστατικά βίας ανηλίκων, ενώ πέρυσι ήταν 3.725 και το 2021 ήταν 2.520.

Σημειώνεται, ότι εκτός από τις 5.000 ποινικές δικογραφίες που έχουν συνταχθεί, υπάρχουν και 948 ακόμα που αναφέρονται σε δικογραφίες, οι οποίες σχετίζονται με παραπομπή των παιδιών που εμπλέκονται σε τέτοια περιστατικά σε κοινωνικές υπηρεσίες ή σε ψυχολογικές υποστηρίξεις.



megatv.com