Αναλυτικά όσα είπε ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος:

Για την πρεμιέρα της Greek Basketball League: «Νομίζω ότι ξεκίνησε πολύ δυνατά. Παραλίγο να είχαμε 6/6 νίκες φιλοξενούμενων. Το σημαντικό είναι ότι ξεκινήσαμε και πιο πριν το Σούπερ Καπ. Όλες οι ομάδες έχουν ενισχυθεί, όλες οι ομάδες επενδύουν, ο καθένας στον βαθμό που μπορεί. Έχουμε για πρώτη φορά φέτος 9 ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και όλα αυτά είναι θετικά μηνύματα, σημεία για το καλύτερο πρωτάθλημα που έρχεται μετά το περσινό, το οποίο και ήταν το πιο ανταγωνιστικό της τελευταίας πενταετίας».

Για το φετινό πρωτάθλημα: «Νομίζω θα είναι περισσότερο ανταγωνιστικό. Πάντα προσπαθούμε να βρούμε ένα σύστημα το οποίο έχει διάφορους άξονες από το θέμα της χρονικής διάρκειας, της κούρασης των παικτών, γιατί έχουν πολλές υποχρεώσεις. Οπότε καταλήξαμε σε ένα σύστημα στο οποίο συμφώνησαν όλες οι ομάδες. Εκτιμούμε ότι θα κρατήσει την ανταγωνιστικότητα μέχρι το τέλος και στο θέμα της ταχύτητας του πρωταθλητή και στο θέμα των εισιτηρίων της Ευρώπης. Πέρυσι στην τελευταία αγωνιστική κρίθηκαν εισιτήρια για το ποιες ομάδες θα πάνε στους ομίλους του BCL, ποια στον προκριματικό γύρο. Θα υπάρχει και φέτος ανταγωνιστικότητα στο ποιοι θα μπουν 8άδα, θα διεκδικήσουν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και ποια ομάδα θα αποφύγει τον υποβιβασμό. Γι’ αυτό υπάρχουν και τα play-out, ώστε να υπάρχει το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία αγωνιστική».

Για το πρωτάθλημα γενικά: «Επειδή το πρωτάθλημα είναι 12 ομάδων, σίγουρα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, και λόγω της Ευρωλίγκας, έχουν κάνει τεράστιες επενδύσεις πρώτα σε παίκτες και ο Παναθηναϊκός κάνει και στο γήπεδο. Και οι υπόλοιπες ομάδες επενδύουν και στις εγκαταστάσεις και στις ομάδες τους. Είδαμε την πρώτη αγωνιστική μια ΑΕΚ πολύ δυνατή, έναν ΠΑΟΚ που πέτυχε μια σημαντική νίκη, τον Πανιώνιο. Είναι ιστορικές ομάδες. Μια τεράστια επιτυχία, η οποία οφείλεται και στην άριστη συνεργασία των ομάδων, είναι ότι “κλείσαμε” την τριετή συμφωνία με την ΕΡΤ, άρα διασφαλίζουμε τα έσοδα των ομάδων για την επόμενη τριετία. Έχουμε χορηγό τη Stoiximan, ανακοινώσαμε την Cosmote. Σημαντικές εταιρίες στον χώρο της Ελλάδας επενδύουν στο μπάσκετ και προβάλλονται μέσα από το πρωτάθλημα της GBL».

Για την ανταπόκριση του κόσμου στα γήπεδα: «Αυτό το αποτέλεσμα το είχαμε πέρυσι που είχαμε μια αύξηση της τάξεως του 30% στο θέμα των εισιτηρίων. Το θέμα των γεμάτων γηπέδων είναι και θέμα κουλτούρας, θέμα παιδείας, θέμα εκπαίδευσης, οπότε εδώ και η λίγκα και η Ομοσπονδία και οι ομάδες κάνουν ενέργειες ώστε να προσελκύσουν ακόμα περισσότερο κόσμο, ακόμα περισσότερες οικογένειες. Πλέον, με τα καινούρια μέτρα βλέπετε ότι έχουμε μια πολύ καλή εικόνα, ειδικά στο μπάσκετ. Δεν είχαμε θέματα με τη βία. Νομίζω ότι μετά και τα μέτρα αυτά με την ταυτοποίηση του εισιτηρίου και την αυστηροποίηση των ποινών, θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα και εκτιμώ ότι στο τέλος της χρονιάς θα έχουμε μια καλύτερη είσοδο φιλάθλων και οικογενειών στα γήπεδα, γιατί αυτό θα το προκαλέσει το θέαμα των ομάδων με τις επενδύσεις που έχουν κάνει».

Για τη σκέψη σχετικά με το salary cap: «Το salary cap συζητήθηκε το καλοκαίρι σαν μια πρώτη πρόταση την οποία έκανε η ΑΕΚ. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο δεν αρχίζει και τελειώνει μέσα σε μια μέρα. Αυτό που είπαμε και συζητήσαμε στο Δ.Σ. είναι να συζητηθεί το θέμα αναλυτικά, να διερευνηθεί με όλες τις αγορές, τα πρωταθλήματα και τα λοιπά. Από ‘κει και πέρα, να βάλουμε και μια εταιρεία να κάνει μια μελέτη, ώστε να δούμε πότε μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, με ποιους όρους, ποιους τρόπους. Είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει τη λίγκα από ‘δω και πέρα».

Για το αν το μπάσκετ «παίρνει τα πάνω του» μετά τις δύσκολες στιγμές επί covid: «Νομίζω ότι το μπάσκετ πέρασε δύσκολες στιγμές, είτε με την κρίση είτε με την πανδημία, αλλά κρατηθήκαμε ενωμένοι και δυνατοί. Νομίζω μια σημαντική απόφαση μετά από 30 χρόνια ήταν η κεντρική διαχείριση. Σημαντική, επίσης, θεωρώ και τη συνεργασία με την ΕΡΤ. Να ευχαριστήσω και την διοίκηση της ΕΡΤ που στάθηκε δίπλα στο μπάσκετ. Δίνει ασφάλεια στις ομάδες, στη λίγκα και κάθε χρόνο προσπαθεί και η ίδια να βελτιώνει και την εικόνα στα γήπεδα και οι ομάδες με τις εγκαταστάσεις. Νομίζω ότι πράγματι πέρασε πολλές δυσκολίες, αλλά άντεξε στον χρόνο αυτόν τον δύσκολο και όλοι μαζί προχωρήσαμε και βλέπουμε τα αποτελέσματά τους. Είναι και στο θέμα της Ευρώπης, πέρσι είδαμε τον Παναθηναϊκό που πήρε την Ευρωλίγκα, τον Ολυμπιακό που ήταν στο Final-4, το Περιστέρι που ήταν στο Final-4 του BCL. Όλα αυτά είναι δείγματα του πόσο έχουν ενισχυθεί οι ομάδες, πόσο ανεβαίνει το επίπεδο».

Για τον στόχο του ΕΣΑΚΕ: «Ο στόχος όσον αφορά το ΕΣΑΚΕ είναι ένα πλάνο τριετίας. Η λίγκα προσπαθεί να οργανώσει καλύτερα το πρωτάθλημα, να υπάρχουν κανόνες και να “κλείσει” συμφωνίες με όσα περισσότερα έσοδα μπορεί, τα οποία θα μοιραστούν στις ομάδες ώστε να βελτιωθούν τα ρόστερ, το πρωτάθλημα, οι παίκτες και τα λοιπά. Πλησιάζουμε στον στόχο μας να “κλειδώσουμε” τις χορηγίες για την τριετία, οπότε να έχουμε ένα ξεκάθαρο περιβάλλον εισροής χρημάτων ανά διαστήματα και ένα πλάνο τριετίας, σιγουριάς. Ο δεύτερος στόχος είναι η οργάνωση της λίγκας με καλύτερα βήματα, έτσι ώστε να πλησιάσουμε το ευρωπαϊκό επίπεδο και η λίγκα να μπει στη ψηφιοποίηση, να οργανωθεί σε διάφορα θέματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία του πρωταθλήματος, τους κανονισμούς. Και όλα αυτά να έρθουν σε χρόνο πιο έγκαιρο».//ΔΜ



ertsports.gr