Πολλοί από εμάς θεωρούμε το μπάνιο μας έναν ασφαλή χώρο, όπου η καθαριότητα έχει πρωταρχική σημασία. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν την ύπαρξη αόρατης ζωής σε απρόσμενα σημεία αυτού του χώρου. Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως οι κεφαλές του ντους και οι οδοντόβουρτσες, μπορεί να είναι εστίες εκατοντάδων ιών, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άγνωστοι μέχρι πρόσφατα.

Οι κεφαλές ντους και οι οδοντόβουρτσες περιέχουν μια εξαιρετικά ποικιλόμορφη γκάμα ιών, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν. Αυτή την ανακάλυψη έκανε μια ομάδα μικροβιολόγων υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Northwestern, και τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό “Frontiers in Microbiomes”.

Αν και η παραπάνω παρατήρηση μπορεί να φαίνεται ανησυχητική, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι αυτοί οι ιοί δεν επιτίθενται στους ανθρώπους, αλλά είναι βακτηριοφάγοι, ή αλλιώς φάγοι. Παρά το γεγονός ότι η ερευνητική κοινότητα έχει περιορισμένες γνώσεις σχετικά με αυτούς, οι φάγοι έχουν πρόσφατα προσελκύσει το ενδιαφέρον για την πιθανή χρήση τους στη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά. Οι μέχρι πρότινος άγνωστοι ιοί που βρίσκονται στα μπάνια μας θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους ερευνητές, να προσφέρουν πολύτιμο υλικό για την εξερεύνηση αυτών των εφαρμογών.

Στα δείγματα που ανέλυσαν, οι ερευνητές ανακάλυψαν πάνω από 600 διαφορετικούς ιούς. «Εντοπίσαμε πολλούς ιούς για τους οποίους έχουμε ελάχιστες γνώσεις, καθώς και αρκετούς άλλους που δεν είχαμε ξανασυναντήσει. Είναι εντυπωσιακό το πόση ανεκμετάλλευτη βιοποικιλότητα υπάρχει γύρω μας. Και δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε μακριά για να την ανακαλύψουμε. Βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας», επισημαίνει η επικεφαλής της μελέτης, Έρικα Χάρτμαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στη Σχολή Μηχανικών McCormick του Πανεπιστημίου Northwestern.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους ανθρώπους να μην ανησυχούν για την αόρατη ζωή που υπάρχει στα μπάνια μας. «Τα μικρόβια είναι παρόντα παντού και η πλειονότητα αυτών δεν προκαλεί ασθένειες. Όσο πιο συχνά τα επιτίθεστε με απολυμαντικά, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να αναπτύξουν αντοχή ή να γίνουν πιο δύσκολα στην αντιμετώπισή τους», επισημαίνει η Έρικα Χάρτμαν.

Πηγή: ΑΠΕ



Πηγή