Ο 16χρονος αθλητής του ΟΞΙΦ ξεχώρισε ανάμεσα στις 15 ελληνικές συμμετοχές στο ατομικό των εφήβων και με πολύ καλή ξιφασκία έφτασε μέχρι το πρώτο του διεθνές βάθρο σε διοργάνωση υψηλού επιπέδου. H ουγγρική πρωτεύουσα φιλοξένησε τη δεύτερη στάση της σειράς αγώνων εφήβων/νεανίδων (U17) της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ξιφασκίας (EFC), μία ιδιαίτερα απαιτητική διοργάνωση με 374 συμμετοχές από 40 διαφορετικές χώρες στους εφήβους. 

Για να διαβάσετε για όσα έγιναν από τη φάση των πουλ μέχρι το ταμπλό των 256 για τους 15 Έλληνες ξιφομάχους, σας παραπέμπουμε στο αναλυτικό Δελτίο Τύπου.

Στο ταμπλό των 128 έφτασαν τρεις Έλληνες, ο Φώτης Μήνος (ΑΟ Θησέας Ηρακλείου) και ο Βασίλης Τσώκας (ΟΞΙΦ) και ο Αχιλλέας Αντωνίου (ΑΟΦΙΨ Ίριδα). Ο Αντωνίου ηττήθηκε με 15-14 από τον Βρετανό Άλεξ Νίκολας και κατέκτησε την 96η θέση. Ο Μήνος επικράτησε του Ελβετού Άρθουρ Πέρετ με 15-9, όπως και ο Τσώκας κόντρα στον Καναδό Ζισίνγκ Γουανγκ με 10-8.

Στο ταμπλό των 64 ο Αμερικανός Κρίστοφερ Νταβοοντιάν κατάφερε να λυγίσει τον Μήνο με 15-10, με τον Ηρακλειώτη να κατακτά τελικά την 34η θέση στη διοργάνωση. Ο Τσώκας από την άλλη συνέχισε το σερί νικών με 15-10 κόντρα στον Ολλανδό Τζαν Κοέν Φερστάινεν.

Ο αθλητής που προπονείται με τον αδερφό του, Νίκο Τσώκαδεν έμεινε μόνο εκεί, αφού με εξαιρετικές εμφανίσεις απέκλεισε στο ταμπλό των 32 τον Ελβετό Λουίς Ρενιάτ (15-11), στο ταμπλό των 16 τον Ούγγρο Άρον Πετρόφσκι (15-14) και στον προημιτελικό άφησε εκτός συνέχειας με 15-13 τον παγκόσμιο πρωταθλητή εφήβων και χάλκινο στο ευρωπαϊκό εφήβων, τον Τούρκο Ντόρουκ Ερόλτσεβικ.

Έχοντας εξασφαλίσει θέση στο βάθρο, αντιμετώπισε στον ημιτελικό τον Αμερικανό Άντι Ζενγκ, ο οποίος σταμάτησε την πορεία του αθλητή από τη Φλώρινα (ΟΞΙΦ) με 15-10. Στον τελικό ο Ζενγκ ηττήθηκε από τον Αμερικανό συναθλητή του Ναθάνιελ Γουίμερ με 15-9 που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου μαζί με τον Τσώκα ανέβηκε ο επίσης Αμερικανός Ντάνιελ Τσιράσνια. 

Ο ξιφομάχος από τη Φλώρινα ήταν συνεπώς ο κορυφαίος Ευρωπαίος αθλητής στη διοργάνωση, ενώ με την 3η θέση θα εξασφαλίσει 60 βαθμούς για την ευρωπαϊκή κατάταξη εφήβων, στην οποία αναμένεται να «σκαρφαλώσει» από το Νο13 στο Νο4.

Τελική κατάταξη Ελλήνων στο ατομικό εφήβων:

3. Βασίλης Τσώκας (ΟΞΙΦ)
34. Φώτης Μήνος (ΑΟ Θησέας Ηρακλείου)
96. Αχιλλέας Αντωνίου (ΑΟΦΙΨ Ίριδα)
161. Αδάμ Ζαραβέλης (ΟΞΙΦ)
169. Χρήστος Ζησιμόπουλος (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)
194. Αλέξανδρος Κώστας Αγνάντης (Αρίστ. Παιανίας)
211. Γρηγόρης Καλοκαιρινός (ΑΟΦΙΨ Ίριδα)
250. Βαγγέλης Ομηρόλης (ΑΟ Θησέας Ηρακλείου)
264. Νίκος Ζωγράφου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)
271. Νίκος Αντύπας (ΑΟΦΙΨ Ίριδα)
296. Γιώργος Καλαμαράς (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)
301. Παύλος Βουτσινάς (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)
329. Ραφαήλ Λάζου (ΟΞΙΦ)
350. Τζόναθαν Πέρι (ΑΟΦΙΨ Ίριδα)
358. Σπύρος Χατζής (ΑΟΦΙΨ Ίριδα)

Βασίλης Τσώκας: «Είμαι τρισευτυχισμένος για την σημερινή μου εμφάνιση. Αν και ξεκίνησα νωχελικά με δύο ήττες στον προκριματικό γύρο, κατάφερα να ηρεμήσω. Μιλήσαμε με τον προπονητή μου, βρήκα τους ρυθμούς μου και τα κατάφερα».

Νίκος Τσώκας: «Νομίζω ότι είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου καθώς σήμερα νιώθω ότι ανταμειφθήκαμε για τους κόπους τόσων χρόνων. Αφιερώνω αυτή την νίκη σε όλα τα παιδιά και τους προπονητές που στήριξαν τον Μπιλάκο μέχρι τελευταίο του χτύπημα. Συνεχίζουμε δυνατά, καθώς είναι μόλις η αρχή της χρονιάς».//ΑΦ



ertsports.gr