Ας το παραδεχτούμε! Το έχουμε πει όλοι: από εφέτος θα αλλάξω συνήθειες. Θα προσέχω συστηματικά τη διατροφή μου, θα γυμνάζομαι τακτικά, θα επισκέπτομαι τους γονείς μου, δεν θα νευριάζω μαζί τους, θα δουλεύω λιγότερο, θα κοιμάμαι πιο νωρίς, θα περνάω περισσότερο ποιοτικό και ποσοτικό χρόνο με τα αγαπημένα μου άτομα, θα κάνω ταξίδια, θα αποταμιεύω, θα απολαμβάνω τη ζωή μου, θα… θα… Οι γνωστές υποσχέσεις που κρυφά μονολογούμε κατά την αλλαγή της χρονιάς, αγγλιστί «new year’s resolutions», είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Οι περισσότεροι από εμάς, εμπνευσμένοι από το κλίμα των γιορτών, επιλέγουμε να ορίσουμε την πρώτη ημέρα του χρόνου ως την αρχή για μια νέα, πιο κοντά στο ιδανικό μας, ζωή.
Οι μεγαλεπήβολες αυτές αποφάσεις φαίνεται ότι αποτελούν χαρακτηριστικό επακόλουθο της αισιοδοξίας και της θετικής διάθεσης που επηρεάζει αρκετούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Εν όψει μάλιστα της προσμονής μιας νέας χρονιάς, με όλα όσα μπορεί να μας επιφυλάσσει, εντείνεται η ανάγκη του ατόμου να κάνει τον απολογισμό της χρονιάς που αποχαιρετά, να αναλογιστεί για τις ευχάριστες και τις δυσάρεστες στιγμές που έζησε στον χρόνο που πέρασε και να θέσει νέους στόχους με την υπόσχεση να τους πραγματοποιήσει στις επόμενες 365 ημέρες.
Γιατί μετά ξεχνάμε
Το έναυσμα που μας προσφέρει ο ερχομός ενός νέου έτους αρκεί για να μας κινητοποιήσει να σκεφτούμε πώς θα θέλαμε να αλλάξει η ζωή μας και να συνειδητοποιήσουμε τις τομές που χρειάζεται να κάνουμε στη συμπεριφορά μας ώστε να φτάσει η καθημερινότητά μας στο ιδανικό σημείο που ονειρευόμαστε. Συχνά βέβαια, καταλήγουμε λίγο καιρό μετά την Πρωτοχρονιά να ξεχνάμε τις αποφάσεις μας, να παραιτούμαστε από την όποια προσπάθεια χρειάζεται να καταβάλουμε και να επιστρέφουμε με γοργούς ρυθμούς στην πρότερη, γνωστή και βολική κατάστασή μας. Το αποτέλεσμα είναι να απογοητευόμαστε και να οδηγούμαστε στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατον να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας και ότι είμαστε καταδικασμένοι σε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής.
Πώς θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις
Προκειμένου να μην επαναλάβουμε την ίδια κατάσταση και αυτή την Πρωτοχρονιά, ας λάβουμε έγκαιρα τα μέτρα μας, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
1 Ας σκεφτούμε λογικά ποια στοιχεία της συμπεριφοράς μας, των συναισθηματικών μας αντιδράσεων και του τρόπου ζωής μας θεωρούμε ότι δυσλειτουργούν με βάση την παρατήρηση που κάνουμε στον εαυτό μας.
2 Ας αξιολογήσουμε με επιχειρήματα, με κριτική σκέψη, με νοητική διαύγεια και δίχως συναισθηματική φόρτιση τις καταστάσεις που εντοπίσαμε ως ανεπιθύμητες και ως κατάλληλες για αναθεώρηση.
3 Ας ορίσουμε λίγες και εφικτές υποσχέσεις για τη νέα χρονιά, κρίνοντας από την εμπειρία των προηγούμενων ετών με σκοπό να μην υπερβάλλουμε στις αποφάσεις μας ώστε να αποφύγουμε την απογοήτευση.
4 Ας οργανώσουμε ένα λεπτομερές πλάνο για την υλοποίηση αυτών των στόχων, σκεπτόμενοι την καθημερινότητά μας, τις πραγματικές συνθήκες της ζωής μας, τις ανάγκες και τις δυνάμεις μας.
5 Ας χωρίσουμε τις υποσχέσεις μας σε μικρότερα τμήματα με σκοπό να είναι πιο κοντά στις πραγματικές μας δυνατότητες και στους χρόνους που όντως διαθέτουμε.
6 Ας θέσουμε για κάθε χρόνο μικρούς, ρεαλιστικούς και πραγματοποιήσιμους στόχους, χωρίς να επιβαρύνουμε το πρόγραμμά μας με καθημερινές υποχρεώσεις που θα μας κουράσουν και θα μας απομακρύνουν από την υλοποίηση των στόχων μας.
7 Ας επιβραβεύουμε τον εαυτό μας λεκτικά και ηθικά κάθε φορά που προσεγγίζουμε μια συμπεριφορά η οποία μας φέρνει πιο κοντά στους στόχους μας.
8 Ας επιτρέπουμε στον εαυτό μας μερικά διαλείμματα από την προσπάθεια, όταν πλέον παγιώσουμε τις αλλαγές και νιώθουμε σίγουροι για τις δυνάμεις μας.
9 Ας μοιραστούμε με έμπιστα και προσφιλή μας άτομα τους στόχους που θέσαμε για τη νέα χρονιά και ας ζητήσουμε την υποστήριξη και τη συνεργασία τους.
10 Ας απευθυνθούμε σε ειδικούς εάν θεωρήσουμε ότι είναι απαραίτητη η συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων μας, χωρίς να φοβόμαστε ή να ντρεπόμαστε για την επιθυμία μας να επιτύχουμε κάποιους στόχους.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη δρα Ναταλία Κουτρούλη, Msc, ψυχολόγο Υγείας, με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική, διευθύντρια στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής.