Ποιους τρόπους μπορείς να ακολουθήσεις για να αυξήσεις τη φυσική παραγωγή μελατονίνης μέσω της διατροφής σου, προκειμένου να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου.

1. Βύσσινα:

Τα βύσσινα, ιδιαίτερα οι ποικιλίες όπως οι Montmorency, αποτελούν εξαιρετική πηγή μελατονίνης. Η κατανάλωσή τους ή η κατανάλωση του χυμού τους έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τα επίπεδα μελατονίνης στο αίμα, διευκολύνοντας έτσι την διαδικασία του ύπνου. Είναι προτιμότερο να καταναλώνεις φρέσκα βύσσινα αντί για χυμό, καθώς ο χυμός μπορεί να περιέχει υψηλές ποσότητες ζάχαρης.

2. Μούρα Γκότζι:

Τα μούρα Goji φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους δυνατότητες και την ικανότητά τους να ενισχύουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, περιέχουν μελατονίνη, γεγονός που τα καθιστά ιδανική επιλογή για τη βελτίωση του ύπνου σου.

3. Αυγά:

Τα αυγά αποτελούν εξαιρετική πηγή μελατονίνης και προσφέρουν επίσης πρωτεΐνη και σίδηρο. Η κατανάλωσή τους στο πρωινό ή ως σνακ μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων μελατονίνης στον οργανισμό.

4. Γάλα:

Το ζεστό γάλα αποτελεί μια παραδοσιακή λύση για την αϋπνία, καθώς περιέχει φυσική μελατονίνη. Εάν δεν έχεις δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα, η κατανάλωση γάλακτος πριν από τον ύπνο μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να αποκτήσεις καλύτερο ύπνο.

5. Ψάρι:

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, περιέχουν υψηλές ποσότητες μελατονίνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Η κατανάλωση αυτών των ψαριών, ιδιαίτερα το βράδυ, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας.

6. Ξηροί καρποί:

Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα και τα φιστίκια, είναι πλούσιοι σε μελατονίνη. Επιπλέον, περιέχουν υγιή λιπαρά και αντιοξειδωτικά, καθιστώντας τους μια εξαιρετική επιλογή για ένα υγιεινό σνακ πριν από τον ύπνο.

Η ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή σου θα συμβάλλει στην επίτευξη ενός καλύτερου και πιο υγιεινού ύπνου.



Πηγή