Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διενεργείται για το νέο περιστατικό με τρένο του Προαστιακού που παραλίγο να μπει στο δίκτυο του Μετρό στη Δουκίσσης Πλακεντίας.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Αριστείδης Κορέας έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας μετά την αποκάλυψη του νέου σοβαρού περιστατικού που μαρτυρά την κατάσταση που επικρατεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο συνέβη στις 9 Οκτωβρίου χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιο ατύχημα.

Τι συνέβη

Όπως έγινε γνωστό, ένας συρμός του Προαστιακού έλαβε εντολή την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στη Δουκίσης Πλακεντίας να μπει σε λάθος γραμμή και συγκεκριμένα σε σήραγγα του μετρό.

Ο μηχανοδηγός αντιλήφθηκε το λάθος και προσπάθησε μάταια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να επικοινωνήσει με το σταθμάρχη . Τότε έλαβε τη σωτήρια, όπως αποδείχθηκε απόφαση να ελαττώσει ταχύτητα και να προχωρήσει αργά ώστε να αντιληφθεί το λάθος η τηλεδιοίκηση.

Ο οδηγός έτσι αναγκάστηκε να κάνει οπισθοπορεία για περίπου 300 μέτρα ώστε να βγει από τη σήραγγα , στην οποία θα σφήνωνε αν κατευθυνόταν.

Στο πλαίσιο της επείγουσας έρευνας την οποία θα διενεργήσει ο εισαγγελέας κ. Ανδρέου θα διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί τυχόν αξιόποινες πράξεις, όπως το αδίκημα των επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς και από ποια συγκεκριμένα πρόσωπα.

«Μπαλάκι» ευθυνών

Σύμφωνα με τον ΟΣΕ, οι μηχανοδηγοί θα έπρεπε να καταλάβουν από τις ενδείξεις στα φωτοσήματα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και θα έπρεπε να ακινητοποιήσουν το τρένο νωρίτερα.

Το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ ΟΣΕ και Hellenic train συνεχίζεται, ενώ αρκετοί υποστηρίζουν ότι μετά από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη τίποτα δεν έχει αλλάξει στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Αν και ΟΣΕ απέκλεισε το σενάριο ατυχήματος, οι μηχανοδηγοί δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η αμαξοστοιχία του προαστιακού να σφήνωνε σε περίπτωση που συνέχιζε μέσα στην σήραγγα του μετρό.

Σύμφωνα με την Hellenic Train που διερευνά το συμβάν, έχει ενεργοποιηθεί η πειθαρχική διαδικασία για την απόδοση ευθυνών και το προσωπικό που είχε εμπλοκή έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

«Σαφέστατα υπάρχει λάθος του σταθμάρχη»

Ο Παναγιώτης Τερεζάκης, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ, μίλησε στην εκπομπή «Ακόμα Δεν Είδες τίποτα» για το περιστατικό.

«Σε αυτό το περιστατικό υπήρχε πλήρης τηλεδιοίκηση που λειτουργεί από το 2014. Σαφέστατα υπάρχει λάθος του σταθμάρχη. Χάραξε διαδρομή με τηλεδιοίκηση σηματοδότηση για να υποδεχτεί το τρένο του Μετρό. Προηγήθηκε όμως το τρένο του Προαστιακού. Το σφάλμα ήταν πως δεν αποχάραξε τη διαδρομή του Μετρό, αλλά την άφησε όπως έχει. Ο συρμός του Προαστιακού ειδοποιήθηκε από δύο φωτοσήματα, το πρώτο ήταν περίπου 2χλμ από το σημείο που θα έμπαινε και το παραβίασε. Το επόμενο φωτόσημο του έλεγε ταχύτητα, και του έδειχνε πως η χάραξη οδηγεί στο Μετρό και δύο πορτοκαλί ενδείξεις που τις παραβίασε όλες. Όταν παραβιάζει δύο φωτοσήματα, δεν έκανε λάθος; Τώρα είναι σε φάση επανεκπαίδευσης και θα δούμε εάν θα συνεχίσει να δουλεύει. Είναι λίγα τα σημεία που δεν έχουμε τηλεδιοίκηση πλέον.



megatv.com