Τα τεκμήρια απειλούν κυρίως όσους προχωρούν στην αγορά ενός περιουσιακού στοιχείου (π.χ. ακινήτου ή αυτοκινήτου) ή αποκτούν κάποιο ακίνητο με γονική παροχή ή κληρονομιά, με αποτέλεσμα το τεκμαρτό τους εισόδημα να υπερβαίνει το πραγματικό.

Πώς θα παρακάμψουν τα τεκμήρια

Ένα από τα όπλα που έχουν οι φορολογούμενοι για να παρακάμψουν τα τεκμήρια είναι η γονική παροχή ή δωρεά χρημάτων (αφορολόγητες έως 800.000€), ωστόσο για να μπορέσουν να καλύψουν τεκμήρια θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στο ίδιο έτος απόκτησης του ακινήτου ή άλλου περιουσιακού στοιχείου.

Στην περίπτωση αυτήν, η δήλωση για την χρηματική γονική παροχή θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 (myProperty), ενώ δεν χρειάζονται δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την τραπεζική συναλλαγή.

Η συναλλαγή θα ελέγχεται σε επόμενη φάση από την ΑΑΔΕ, ενώ σε περίπτωση που η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή και ο φορολογούμενος δεν προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η Εφορία προχωρά στην επιβολή φόρου (10% – 20% – 40% πλέον πρόστιμα και προσαυξήσεις).

Σημειώνεται πως σε περίπτωση κατασκευής ακινήτου, οι δαπάνες δηλώνονται για κάθε έτος ξεχωριστά.



megatv.com