Όλοι μας έχουμε δει εκείνο το βίντεο πρωινής ρουτίνας που υπόσχεται ότι μερικές σκέψεις ευγνωμοσύνης και ένα αρωματικό κερί μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας και να προστατεύσουν την  ψυχική μας υγεία. Τα wellness trends είναι παντού και μας μιλούν για γρήγορη ανακούφιση και ψυχική επαναφορά. Αυτές οι ρουτίνες μπορούν να βοηθήσουν, όμως έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα; Μήπως αντί να εμβαθύνουμε σε αυτό που πραγματικά υποστηρίζει την ψυχική μας ευεξία, μένουμε, ακολουθώντας τες, μόνο στην επιφάνεια;

Οι τάσεις ευεξίας έχουν αξία. Αλλά, χωρίς βαθύτερο στοχασμό, μπορούν να μετατραπούν σε κενές, επαναλαμβανόμενες πράξεις. Θα ήταν ωφέλιμο λοιπόν να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει πραγματικά ευεξία και να διερευνήσουμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε πέρα ​​από τις τάσεις. Διότι τελικά, η πραγματική πνευματική διαύγεια και ανθεκτικότητα προέρχονται από πρακτικές που μας βοηθούν να νιώθουμε προσγειωμένοι όχι μόνο μια στιγμή, αλλά μακροπρόθεσμα.

Ημερολόγιο ευγνωμοσύνης 

Το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης έχει κερδίσει σε δημοτικότητα και όχι άδικα. Πολλοί άνθρωποι γράφουν επιμελώς τρία πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμονες κάθε μέρα. Κι ενώ η πρακτική μπορεί να είναι ευεργετική, συχνά γίνεται απλώς ένα άλλο στοιχείο στη λίστα των υποχρεώσεών μας, χωρίς βαθύ προβληματισμό ή συναισθηματική σύνδεση. Όταν εξασκείται με αυτόν τον τρόπο, χάνει τη δύναμή του να αλλάξει πραγματικά τη νοοτροπία μας. Για να έχει διαρκή αποτελέσματα η ευγνωμοσύνη, απαιτείται προσεκτική δέσμευση και βαθύτερη εξερεύνηση του γιατί είμαστε ευγνώμονες, όχι απλώς μια επιφανειακή αναγνώριση.

Ένας απλός τρόπος για να ενισχύσετε την πρακτική σας είναι να κάνετε μια βόλτα χωρίς εξωτερικούς περισπασμούς, όπως μουσική ή podcast. Αφήστε τη φύση με τους ήχους και τα ερεθίσματά της να σας επιτρέψει να είστε πλήρως παρόντες. Είναι μια πρακτική επίγνωσης και ένας τρόπος να δείξετε ευγνωμοσύνη για την ομορφιά που σας περιβάλλει, η οποία προσφέρει πιο βαθιά οφέλη από το να γράφετε απλώς μια γρήγορη σημείωση στο ημερολόγιό σας.

Θετικές επιβεβαιώσεις

Οι θετικές επιβεβαιώσεις στοχεύουν στο να τονώσουν την αυτοεκτίμηση και να μας αλλάξουν νοοτροπία. Ωστόσο, η απλή επανάληψη φράσεων όπως «έχω αυτοπεποίθηση» χωρίς πραγματικές αλλαγές στα μοτίβα σκέψης ή στη συμπεριφορά μας, μπορεί να προσφέρει μόνο βραχύβια οφέλη. Για να έχουν πραγματικά αντίκτυπο οι επιβεβαιώσεις, πρέπει να συνδυαστούν με ενέργειες που υποστηρίζουν την επιθυμητή αλλαγή. Αυτό επιτρέπει την γνήσια ανάπτυξη και την διαρκή αυτοεκτίμηση.

Αντί να λέτε πολλές επιβεβαιώσεις ταυτόχρονα, επιλέξτε μία που σας εκπροσωπεί βαθιά, συλλέξτε «δεδομένα» και αρχίστε να τα ενσωματώνετε σε διαφορετικές πτυχές της ζωής σας. Επίσης, θα σας βοηθούσε να δημιουργήσετε ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης που θα σας κάνει να σκέφτεστε την πρόοδό σας καθώς προχωράτε με αυτές τις αλλαγές.

Fitness challenges για καλύτερη ψυχική υγεία

Οι προκλήσεις φυσικής κατάστασης έχουν γίνει συνώνυμες με την αυτοφροντίδα, που συχνά πλαισιώνεται ως μια γρήγορη λύση τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. Ενώ η σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας, όταν η φυσική κατάσταση αντιμετωπίζεται ως βραχυπρόθεσμη πρόκληση, μπορεί να επισκιάσει την ανάγκη για ισορροπία. Αυτές οι προκλήσεις επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στα εξωτερικά επιτεύγματα, παραμελώντας τα συναισθηματικά και νοητικά επίπεδα της ευεξίας, όπως η διαχείριση του άγχους, ο επαρκής ύπνος και η συναισθηματική ανάκαμψη.

Η διαρκής αλλαγή απαιτεί παύσεις, προβληματισμό και συνέπεια. Η δημιουργία βιώσιμων συνηθειών απαιτεί χρόνο και την εύρεση κινήτρων για μόνιμη ενεργοποίηση.

Οι εφαρμογές διαλογισμού ως λύση για όλα

Οι εφαρμογές διαλογισμού έχουν γίνει ένα βολικό εργαλείο για πνευματική διαύγεια και μείωση του στρες. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι τις χρησιμοποιούν ως προσωρινή απόδραση αντί να ενσωματώσουν την ενσυνειδητότητα στην καθημερινή τους ζωή. Το κλειδί είναι να κάνετε την ενσυνειδητότητα μια συνεχή πρακτική, όχι κάτι που περιορίζεται σε μια καθοδηγούμενη συνεδρία.

Τα καθημερινά «check-in» είναι ζωτικής σημασίας και μπορούν να συνδυαστούν με δραστηριότητες ρουτίνας, όπως το βούρτσισμα των δοντιών, το ντους, την καθημερινή μετακίνηση. Αυτές οι στιγμές ηρεμίας σας δίνουν την ευκαιρία να συνδεθείτε με τον εαυτό σας, βοηθώντας στη μείωση των περισπασμών και στη δημιουργία μιας συνεπούς πρακτικής επίγνωσης που υποστηρίζει την πραγματική αλλαγή.

Αρωματοθεραπεία και ψυχική υγεία

Η αρωματοθεραπεία και τα αιθέρια έλαια έχουν βρει τη θέση τους σε πολλές ρουτίνες ευεξίας. Ενώ οι μυρωδιές μπορούν να δημιουργήσουν ένα ηρεμιστικό περιβάλλον, δεν αποτελούν υποκατάστατο για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών του στρες.

Σκεφτείτε την αρωματοθεραπεία ως συμπληρωματική σε μια βαθύτερη διεργασία. Στοχαστείτε τα μοτίβα της σκέψης σας και εξερευνήστε ποιες συμπεριφορές ή πεποιθήσεις μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον. Χωρίς αυτή την ενδοσκόπηση, τα αιθέρια έλαια παραμένουν μια προσωρινή λύση.

«Me time»

Όταν η αυτοφροντίδα είναι υπερβολικά προγραμματισμένη και αντιμετωπίζεται ως υποχρέωση, χάνει την επανορθωτική της δύναμη. Αντί να αισθάνεστε αναζωογονημένοι, μπορεί να καταλήξετε να νιώθετε ένοχοι που δεν το απολαύσατε ή απογοητευμένοι επειδή δεν καταφέρατε να αποσυνδεθείτε πλήρως.

Συντονιστείτε με αυτό που χρειάζεστε σε πραγματικό χρόνο και μην… στριμώχνετε τη χαλάρωση σε ένα γεμάτο ημερολόγιο. Οι πιο αποτελεσματικές πρακτικές αυτοφροντίδας είναι αυτές που είναι ρευστές και ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας, επιτρέποντάς σας να βρίσκετε μικρές στιγμές σύνδεσης με τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε αυτό σημαίνει να παίρνετε μερικές βαθιές αναπνοές μεταξύ των εργασιών είτε να απολαμβάνετε ένα φλιτζάνι καφέ χωρίς περισπασμούς.

«Detox»

Η ιδέα της απομάκρυνσης των τοξινών μπορεί να είναι ενδυναμωτική, αλλά η πνευματική διαύγεια δεν είναι κάτι που μπορούμε να επιτύχουμε στερώντας από τον εαυτό μας το φαγητό για λίγες μέρες. Η διανοητική διαύγεια απαιτεί συνεπείς, μακροπρόθεσμες συνήθειες που τρέφουν τόσο το σώμα όσο και το μυαλό. Πρόκειται για τον καθορισμό υγιών ορίων, την εξάσκηση της αυτογνωσίας και τον τακτικό προβληματισμό σχετικά με τις συναισθηματικές και ψυχικές μας καταστάσεις. Σκεφτείτε να «αποτοξινώσετε» ανθυγιεινά μοτίβα σκέψης και συνήθειες που θολώνουν τη διαύγειά σας.

Ψυχική υγεία: Πάμε τα wellness trends ένα βήμα παρακάτω…

Για διαρκή διανοητική διαύγεια, πρέπει να σκάψουμε βαθύτερα και να δεσμευτούμε σε βιώσιμες πρακτικές που αντιμετωπίζουν τις βασικές αιτίες του στρες και της εξουθένωσης. Είναι σημαντικό να υιοθετούμε συνήθειες που υποστηρίζουν την ευημερία μας με την πάροδο του χρόνου, πρακτικές που είναι ευέλικτες, στοχαστικές και έχουν τις ρίζες τους στην αυτογνωσία.

Η αληθινή ευεξία δεν είναι να κυνηγάμε γρήγορες λύσεις. Έχει να κάνει με την κατανόηση των αναγκών μας, την προώθηση μιας βαθύτερης σχέσης με τον εαυτό μας και την οικοδόμηση μιας βάσης που δίνει προτεραιότητα στην ψυχική και συναισθηματική υγεία. Όταν εστιάζουμε σε μακροπρόθεσμες στρατηγικές και όχι σε φευγαλέες τάσεις, δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να αναπτυχθούμε και να ευδοκιμήσουμε με πιο αυθεντικό τρόπο.

Προχωρώντας πέρα ​​από επιφανειακές προσεγγίσεις, μπορούμε να καλλιεργήσουμε ανθεκτικότητα, διανοητική διαύγεια και ισορροπία, όχι μόνο για μια μέρα ή μια εβδομάδα, αλλά για μια ζωή. Η ευεξία, στον πυρήνα της, είναι ένα ταξίδι συνεχούς αυτογνωσίας και εξέλιξης και μάλλον, δεν υπάρχει μια σύντομη διαδρομή που μας φτάνει άμεσα στον προορισμό μας.



Πηγή