«Φαύλος κύκλος»

«Τα προϊόντα γενικά είναι ακριβά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εμείς σαν κλάδος δεν παίζουμε κανέναν ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών. Οι τιμές διαμορφώνονται στον τόπο παραγωγής. Εμείς απλά αγοράζουμε και μεταφέρουμε στην κατανάλωση μέσω της λιανικής, ασφαλή προϊόντα. Το ότι είναι ακριβά τα προϊόντα είναι και για εμάς δύσκολο. Θέλουμε διπλάσια κεφάλαια, όσο πιο ακριβά είναι μειώνεται η κατανάλωση οπότε μειώνεται ο κύκλος εργασιών μας. Είναι ένας φαύλος κύκλος που κάνει κακό σε όλους μας», λέει στο MEGA ο πρόεδρος εμπόρων της κεντρικής λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Χαραλαμπίδης.

«Η κλιματική αλλαγή είναι ένας παράγοντας που παίζει ρόλο στην αύξηση των τιμών. Το καλοκαίρι είχαμε παρατεταμένο καύσωνα οπότε υπήρχε μικροκαρπία, ακαρπία, διάφορα. Ο μόνος λόγος για να εισάγουμε προϊόντα είναι για να υπάρχει μια ισορροπία στις τιμές. Μπορεί από εβδομάδα σε εβδομάδα να αλλάζουν οι τιμές ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Καταλαβαίνετε ότι όταν οι τιμές είναι διπλάσιες, η Πολιτεία εισπράττει διπλάσιο ΦΠΑ, άρα θα μπορούσε πολύ εύκολα να βοηθήσει την κοινωνία, να μειώσει τον ΦΠΑ».

«Πολύ μεγάλο το πρόβλημα»

Πέρα από την κλιματική κρίση, την τελική τιμή των προϊόντων επηρεάζει και η ενέργεια.

«Ενθαρρυντικό είναι ότι έχουμε μια σχετική αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας. Θα είναι λίγο καλύτερες οι τιμές, σύμφωνα με τις προβλέψεις, για τα τιμολόγια του Νοεμβρίου», λέει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, εκπρόσωπος νέο ΙΝΚΑ.

«Είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα, ειδικά σε φρούτα, οπωροκηπευτικά, σε νωπά,  ακόμα και στα ψάρια λόγω της παρατεταμένης ζέστης έχει επηρεαστεί ο αριθμός στα αλιεύματα, και εκεί έχουμε αυξήσεις».

«Να καταφέρουμε να βγάλουμε το λάδι της χρονιάς»

Περίεργη θα είναι και η φετινή χρονιά όσον αφορά το λάδι, αφού η κλιματική κρίση που επηρέασε τους καρπούς, μπορεί να φέρει αύξηση στις τιμές.

«Αυτήν την στιγμή έχουμε έναν καρπό που αν τον κοιτάξουμε μέσα έχει μόνο κουκούτσι και δεν έχει να δώσει σχεδόν τίποτα από έλαιο. Υπάρχει πρόβλημα», λέει ο Γιώργος Μιχαήλ, εκπρόσωπος αγροτικού συνεταιρισμού Μικρής Μαντινείας και Αβίας.

«Σίγουρα δεν είναι μια χρονιά η οποία θα μας δώσει λάδι για να μπορέσουμε να γεμίσουμε τις δεξαμενές μας και να πούμε ότι έχουμε λάδι και για φέτος και για του χρόνου. Αυτό δεν θα γίνει. Να καταφέρουμε τουλάχιστον να βγάλουμε το λάδι της χρονιάς και να μπορέσουμε να κατεβάσουμε και λίγο τις τιμές».



megatv.com