Μαχαιρώματα, ληστείες, ωμή βία, εκδικητική πορνογραφία. Θύματα και θύτες ανήλικα παιδιά.
Τα φαινόμενα βίας και παραβατικότητας μεταξύ ανηλίκων μόλις μέσα σ ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 41%.
Κι όπως λένε στο MEGA ειδικοί ψυχολόγοι της Αστυνομίας από την δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ένας από τους βασικούς λόγους της μεγάλης αυτής αύξησης είναι το διαδίκτυο.
Ο δρ. Γιώργος Νάκος, Α/Α’ (ΥΓ) ψυχολόγος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος ΕΛ.ΑΣ. εξηγεί:
«Το παιδί πιστεύει ότι αυτό που ζει είναι η διαδικτυακή ζωή κι όχι η πραγματική ζωή. Αυτό λοιπόν που τον απασχολεί είναι τι θα ανεβάσει, τι θα μοιράσει τι θα μπορέσει να δείξει το ένα παιδί στο άλλο. Όταν λοιπόν αυτά τα παιδιά έχουν μάθει στα συνεχόμενα ερεθίσματα βίας, πιστεύουν ότι η βία είναι η κανονικότητα. Έχουν ταυτιστεί με λάθος πρότυπα».
Η ανήλικη παραβατικότητα «καλπάζει»
Μόνο την τελευταία εβδομάδα σε όλη την επικράτεια σε 6.166 ελέγχους έγιναν 227 συλλήψεις και βεβαιώθηκαν 272 παραβάσεις.
Για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που απαιτεί πολυεπίπεδη προσέγγιση έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός στην ανάρτησή του για την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου:
«Εφαρμόζονται μέτρα ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά».
Μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 συνελήφθησαν 141 παιδιά για ληστεία. Κατά 38% αυξήθηκαν οι ανήλικοι με ναρκωτικές ουσίες, κατά 26,69% τα παιδιά που συνελήφθησαν με όπλο στην κατοχή τους και κατά 92,59% οι ανήλικοι που προκάλεσαν σε συνομηλίκους τους σωματικές βλάβες.
«Αυτό που πρέπει να καταλάβουν τα παιδιά είναι ότι νομίζουν ότι είμαστε ανώνυμοι στο διαδίκτυο. Αυτό λοιπόν είναι λάθος. Κάθε τι που κάνουμε αφήνει ένα ηλεκτρονικό ίχνος. Επειδή είμαστε ανήλικοι δε σημαίνει ότι δε θα υποστούμε και τις συνέπειες», σημείωσε ο δρ. Γιώργος Νάκος.
Η πραγματική επικοινωνία μεταξύ παιδιών και γονέων με την συνδρομή και της σχολικής κοινότητας είναι η μόνη λύση στα κρούσματα της ανήλικης παραβατικότητας που συνεχώς αυξάνονται.