Η αϋπνία ανήκει στην ομάδα διαταραχών ύπνου και εκδηλώνεται με δυσκολία στην έλευση του ύπνου , την διατήρηση του ύπνου ή με πρώιμη αφύπνιση τις πρώτες πρωινές ώρες και δυσκολία συνέχισης του ύπνου.

Όπως μας εξηγεί ο ειδικός ιατρός ύπνου – πνευμονολόγος Μερμίγκης Χαράλαμπος, ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία μας. Επτά με οκτώ ώρες ύπνου είναι απαραίτητες για τον μέσο άνθρωπο, ενώ ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού αρκείτε σε λιγότερες ώρες χωρίς να παρουσιάζει προβλήματα. Έρευνες έχουν δείξει πως οι γυναίκες ταλαιπωρούνται πιο συχνά από διαταραχές ύπνου σε σύγκριση με τους άνδρες.

Επιπτώσεις έλλειψης ύπνου

Η στέρηση ύπνου, γνώρισμα που σύγχρονου τρόπου ζωής, επηρεάζει την σκέψη μας και μειώνει την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε. Μερικές από τις επιπτώσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης, η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, η εξασθένιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, οι διαταραχές της μνήμης, οι πονοκέφαλοι κ.α.

Νέες μητέρες και ύπνος


Ο ερχομός ενός παιδιού είναι η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή κάθε γυναίκας. Όμως η υπερένταση και νέες ευθύνες της μητρότητας μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνίες και σημαντική μείωση των ωρών ύπνου. Είναι φυσιολογικό τους πρώτους μήνες κυρίως λόγω του θηλασμού να διαταράσσεται ο ύπνος της νέας μητέρα. Η μαμά ξυπνάει όταν ξυπνάει και το μωρό και κοιμάται ξανά όταν κοιμηθεί και εκείνο. Όμως μετά την πάροδο του πρώτου έτους είναι καλό να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα, διότι ο ποιοτικός βραδινός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για ολόκληρη την οικογένεια.

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι αϋπνίες;

Συνήθως δεν απαιτείται θεραπεία και το πρόβλημα λύνεται με υιοθέτηση κανόνων υγιεινής ύπνου.

Για παράδειγμα:

Φροντίζουμε να ξυπνάμε περίπου την ίδια ώρα κάθε πρωί

Αποφεύγουμε τον μεσημεριανό ύπνο

Επιλέγουμε το κατάλληλο για εμάς στρώμα ύπνου και μαξιλάρι

Προσπαθούμε να αποβάλλουμε το άγχος και το στρες της ημέρας που πέρασε

Φροντίζουμε ο χώρος του υπνοδωματίου να είναι καλά αερισμένος και να έχει σωστή θερμοκρασία

Απενεργοποιούμε συσκευές όπως η τηλεόραση ή ο υπολογιστής

Αν νιώθουμε κουρασμένοι πηγαίνουμε για ύπνο χωρίς καθυστέρηση

Φυσικά αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί είναι καλό να ζητήσουμε την βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το πρόβλημα της αϋπνίας. Η αϋπνία λέγεται χρόνια όταν αφορά τουλάχιστον τρεις νύχτες την εβδομάδα για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Δεν αξίζει να φτάσει κανείς ως εκεί για να ζητήσει βοήθεια από ειδικό, διότι όσο καθυστερεί τόσο δυσκολότερη είναι η αντιμετώπιση.



Πηγή