Εργασία από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, χόμπι, κοινωνικές εκδηλώσεις, στόχοι που πάντα πετυχαίνετε και μια ζωή που τρέχει και δεν την προλαβαίνετε. Ακόμα και αν εξωτερικά φαίνεστε οργανωμένοι, ίσως, εσωτερικά βιώνετε μια μόνιμη ανησυχία. Αυτό το γενικευμένο και χρόνιο άγχος ονομάζεται άγχος υψηλής λειτουργικότητας και αποτελεί μια λιγότερο εμφανή μορφή άγχους. 

Όλα ξεκινούν από τους στόχους

Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση έγκειται στο γεγονός ότι τα άτομα που, συνήθως, πάσχουν από άγχος υψηλής λειτουργικότητας διακρίνονται για τις υψηλές τους επιδόσεις και έτσι οι “ενδείξεις” κρύβονται αρκετά καλά, ενδεχομένως και από τους ίδιους. 

Αυτοί οι άνθρωποι, μπορεί να παλεύουν καθημερινά μέσα τους. Η υπερβολική ανησυχία, η έλλειψη ύπνου και η κόπωση μπορεί να τους δυσχεραίνει τη ζωή. Άλλωστε, το άγχος υψηλής λειτουργικότητας πολλές φορές μπορεί να τους κάνει να δείχνουν πιο πλήρεις και ολοκληρωμένοι και ότι μπορούν να αντεπεξέρχονται στις προκλήσεις της καθημερινότητας. 

Όλα ξεκινούν από τους στόχους που θέτει το άτομο. Αν οι στόχοι είναι πολλοί και μη ρεαλιστικοί, αναπόφευκτα αυτό θα οδηγήσει σε άγχος υψηλής λειτουργικότητας, καθώς λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας πραγματοποίησης όλων των στόχων, μπορεί συνεχώς να οδηγούνται σε αναβλητικότητα και ανησυχία.
άγχος υψηλής λειτουργικότητας

Τα 8 σημάδια που πρέπει να σας «ανησυχήσουν» 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το άγχος υψηλής λειτουργικότητας και τα σημάδια του είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επαγγελματική εξουθένωση, καθώς σε αυτό το πεδίο καταβάλλεται καθημερινά, και με διάρκεια μέσα στον χρόνο, ιδιαίτερη προσπάθεια.

Καλό είναι, λοιπόν, να παρατηρείτε τον εαυτό σας, αν θεωρείτε ότι έχετε την τάση να αγχώνεστε και να πιέζετε τον εαυτό σας να αντεπεξέλθει σε πολλαπλούς ρόλους και στόχους. Αν δείτε τα παρακάτω σημάδια, τα οποία εμφανίζονται ξανά και ξανά, φροντίστε να μιλήσετε με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας και να φροντίσετε τον εαυτό σας όπως σας αξίζει. 

  1. Υπερκόπωση και απροθυμία για διαλείμματα
  2. Πρόβλημα στο να επιβραδύνετε λίγο τους ρυθμούς και να πάρετε τις μέρες της άδειάς σας
  3. Αίσθημα ενοχής ή ντροπής για μικρές αποτυχίες και απογοητεύσεις
  4. Αντίσταση στο να αναθέσετε καθήκοντα σε άλλους ή να ζητήσετε βοήθεια
  5. Είστε ευερέθιστοι
  6. Μιλάτε αρνητικά για τον εαυτό σας
  7. Υπερβολικός έλεγχος και μικροδιαχείριση
  8. Δυσκολία στον ύπνο

Είναι στο χέρι σας να αλλάξετε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα και να τα διαχειρίζεστε με περισσότερη κατανόηση και αγάπη προς τον εαυτό σας. Κάθε φορά, με βάση τα δεδομένα και τα εργαλεία που έχετε, προσπαθήστε να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε. 



Πηγή