«Θέτει εαυτόν εκτός ΝΔ»
Από το Μαξίμου λένε πως η διαγραφή του κ. Σαμαρά ήταν μονόδρομος.
«Θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός ΝΔ. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτήν τη φορά όμως η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς», λέει στην ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι έπραξε το απολύτως σωστό και αντεπιτέθηκε με προσωπικές βολές κατά του πρωθυπουργού.
«Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας εξηγούν την κίνηση Μητσοτάκη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη ΝΔ. Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι’ αυτά που απασχολούν την Ελλάδα. Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω τη συνείδησή μου. Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία».
Το παρασκήνιο
Εδώ και δύο χρόνια ο κ. Σαμαράς άφηνε συχνά πυκνά αιχμές για την κυβέρνηση, πρωτίστως για τα ελληνοτουρκικά. Ωστόσο, αυτήν τη φορά, εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ για το πολιτικό του μέλλον ούτε διαψεύδονται, ούτε επιβεβαιώνονται σενάρια που τον εμφανίζουν να προχωρά σε σύσταση νέου κόμματος.
Στη ΝΔ εκτιμούν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα τον ακολουθούσαν σημερινοί «γαλάζιοι» βουλευτές.
«Δεν το ξέρω, πιστεύω ότι θα είναι μια λάθος κίνηση, αλλά δεν το γνωρίζω», είπε στο MEGA ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.
Ίσως η πιο επιθετική αναφορά του Αντώνη Σαμαρά ήταν αυτή για τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, o οποίος είχε δηλώσει «ας χαρακτηριστώ και μειοδότης εάν είναι να έχουμε ήρεμη γειτονιά».
«Στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να ‘στείλει σπίτι τους’ όποιους δηλώνουν ότι στο όνομα της ‘φιλίας και ηρεμίας’ με την Τουρκία ‘ας χαρακτηριστούν και μειοδότες’».
Στο Μαξίμου σημειώνουν ότι ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε με ανοίκειο τρόπο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και προσέβαλε τον Νίκο Χριστοδουλίδη με τον ισχυρισμό ότι «χαριεντίζονταν» με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Έντι Ράμα, ενώ υιοθέτησε ψεύδη και στρεβλώσεις παρομοιάζοντας την κυβέρνηση με καράβι χωρίς πυξίδα, όραμα και αφήγημα προς την κοινωνία, με προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό.
«Να αντιληφθεί, έστω και τώρα, το πού πάει ο κόσμος διεθνώς. Γιατί πάει στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».
Ο πρώην πρωθυπουργός «τροφοδότησε» και την κουβέντα για την προεδρική εκλογή, προτείνοντας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή, συζήτηση την οποία το Μαξίμου θεωρεί άκαιρη και προσβλητική για τον θεσμό.
Από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά λένε πως αυτός ήταν ο βασικός λόγος της διαγραφής του. Πάντως, από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή διευκρίνισαν από την πρώτη στιγμή και πριν τη διαγραφή Σαμαρά, ότι δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση και δεν έχουν κανένα σχόλιο.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τοποθετηθεί ο Κώστας Καραμανλής, ίσως την Παρασκευή 22 του μήνα, που θα είναι ομιλητής σε παρουσίαση βιβλίου.
Στην διαγραφή Σαμαρά αναφέρθηκε και ο Παύλος Μαρινάκης στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα Δευτέρα.