Εκ της ιεράς Παραδόσεως είναι η σημερινή εορτή. Από τους πρώτους αιώνες εόρταζαν στα Ιεροσόλυμα οι Χριστιανοί τα Εισόδια της Θεοτόκου. Τι λέει γι’ αυτήν η ιερά Παράδοση;
Γονείς της υπεραγίας Θεοτόκου ήταν ο Ιωακείμ και η Άννα, αντρόγυνο αγαπημένο, φτωχαδάκια, αλλά με πίστη στο Θεό. Είχαν όμως τη λύπη ότι δεν έχουν παιδί. Παρακαλούσαν γι’ αυτό μέρα – νύχτα, νήστευαν, διάβαζαν τις Γραφές, προσεύχονταν με δάκρυα. Και ο Θεός άκουσε την προσευχή τους· σε περασμένη γεροντική ηλικία γέννησαν ένα χαριτωμένο κοριτσάκι, το οποίο ονόμασαν Μαριάμ, δηλαδή Μαρία.
Γεννήθηκε το κοριτσάκι και είχαν μεγάλη χαρά. Το υποδέχθηκαν ως δώρο του Θεού· είχαν συναίσθηση ιερά ότι η Κόρη δεν είναι δική τους, είναι παιδί του Θεού, ο Θεός τους την έδωσε. Γι’ αυτό, μόλις έγινε τριών ετών – και ξέρετε πόσο αγαπούν οι γονείς τα μικρά χαριτωμένα παιδιά που αρχίζουν να μιλάνε –, δεν την κράτησαν στο σπίτι τους. Την αφιέρωσαν στο Θεό. Την πήραν από το χέρι και με τη συνοδεία χορού παρθένων, λέει η παράδοση, την συνόδευαν στο Ναό του Σολομώντος.
Εκεί την υποδέχθηκαν οι ιερείς και ο αρχιερεύς Ζαχαρίας με φωτισμό του Θεού την έβαλε μέσα στα Άγια των αγίων· εκεί δηλαδή, που μόνο μια φορά το χρόνο έμπαινε ο αρχιερεύς και ράντιζε με αίμα των θυσιών. Εκεί μέσα έμεινε 12 χρόνια· προσευχόταν, νήστευε, άκουγε τη λατρεία και τα αναγνώσματα, μελετούσε και μόνη της. Άγγελος Κυρίου της έφερνε ουράνια τροφή, όπως στον προφήτη Ηλία που ο Θεός τον έτρεφε στέλνοντάς του τροφή με ένα κοράκι που ερχόταν κάθε φορά.
Όταν η Παρθένος έγινε 15 ετών, τότε βγήκε έξω από το Ναό του Σολομώντος, παραδόθηκε στα χέρια του Ιωσήφ, που έγινε ο μνηστήρας και κηδεμόνας της. Κατόπιν έγινε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.
Αυτά ξέρουμε εκ της ιεράς Παραδόσεως για τη σημερινή εορτή, και αυτά παρέλαβαν και μας παραδίδουν πατέρες της Εκκλησίας και εκκλησιαστικοί συγγραφείς. Η Ορθόδοξος Εκκλησία μας λέει, ότι η Παναγία Θεοτόκος είχε μία ιδιαίτερη ανατροφή και διαπαιδαγώγηση από τους γονείς της και μία ιδιαίτερη φροντίδα από το Θεό, αφού την υπηρετούσαν άγγελοι και αρχάγγελοι. Ας μην πιστεύουν οι άπιστοι, δικαίωμά τους είναι· εμείς πιστεύουμε στην ιερά Παράδοση της Εκκλησίας, που μας τα έμαθε αυτά· αν σβήσουμε την Παράδοση, δεν μένει τίποτα. Ο διάκοσμος της λατρείας μας μάς διδάσκει και οι ιερές εικόνες που βλέπουμε είναι τα βιβλία των αγραμμάτων, όπως λέει ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός.
Από το φυλλάδιο ΚΥΡΙΑΚΗ, αριθμός 2517, 21 Νοεμβρίου 2022, Φλώρινα (απόσπασμα)
Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.