«Η Δικαιοσύνη όταν αργεί, παύει να είναι Δικαιοσύνη»
«Η Δικαιοσύνη όταν αργεί, παύει να είναι Δικαιοσύνη. Εμείς τώρα έχουμε κάνει κάποιες μεγάλες μεταβολές πιστεύω γιατί αυτές εκκρεμούσαν πάνω από έναν αιώνα, οι οποίες έχουν μπει σε λειτουργία. Η πρώτη μεγάλη μεταβολή είναι ότι καταργήσαμε τα ειρηνοδικεία και οι ειρηνοδίκες μπήκαν στον βαθμό του πρωτοδίκη με ειδική επετηρίδα. Αποτελέσματα εντυπωσιακά θα αρχίσουμε να βλέπουμε από τον Μάιο», λέει αρχικά.
«Η δουλειά αυτή που υπάρχει στον πρώτο βαθμό θα μοιράζεται σε περισσότερους δικαστές και τα αποτελέσματα θα φανούν σχετικά γρήγορα».
Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη:
«Τον ερχόμενο μήνα, άρα την Άνοιξη φαντάζομαι θα το έχουμε ψηφίσει αυτό, η Βουλή θα ψηφίσει τη νέα πολιτική δικονομία. Η πολιτική δικονομία είναι ο τρόπος που δικάζουν τα δικαστήρια, εκεί δηλαδή που παρατηρούνται ή όχι οι καθυστερήσεις. Με αυτήν την αλλαγή ελπίζουμε ότι από τις 1.500 ημέρες που είναι σήμερα ο χρόνος για να εκδοθεί μια τελεσίδικη απόφαση, δηλαδή και στο Εφετείο, θα πάει στις 630. Αυτή θα είναι μια μεταβολή που θα μας φέρει στον μέσο όρο των 46 χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτός είναι ο επιδιωκόμενος στόχος».
«Θα κάνουμε και μια μεγάλη μεταβολή μέχρι το καλοκαίρι που ίσως είναι το πιο σύγχρονο νομοθέτημα στην Ευρώπη τουλάχιστον, για να επιλύονται πάρα πολλές διαφορές έξω από τα δικαστήρια. Όλα αυτά που σας περιγράφω υπηρετούν έναν σκοπό και όσα θα γίνουν ακόμα: να μπορεί η Δικαιοσύνη να αποδίδεται γρήγορα και με καλύτερη ποιότητα», συμπληρώνει.
«Οι μεταβολές που συντελούνται δεν είναι απλώς μια θεωρητική άσκηση, είναι συγκεκριμένοι νόμοι που φέρνουν αποτελέσματα».
Για το αλκοόλ στους ανηλίκους
«Θα γίνουν ποινικά αδικήματα, πρώτον η είσοδος νέων που έχουν ηλικία που δεν επιτρέπεται να μπουν σε αυτά τα μαγαζιά, στα 17. Θα γίνει ποινικό αδίκημα το σερβίρισμα του αλκοόλ σε αυτούς τους νέους και το τρίτο ότι η Αστυνομία παίρνει πια τον έλεγχο των καταστημάτων αυτών. Ένα τέταρτο που μας απασχολεί είναι να ενισχύσουμε πάρα πολύ τις προϋποθέσεις ώστε τα δικαστήρια να μην δίνουν τόσο εύκολα αναστολή στη διοικητική εκτέλεση».
Για την ενδοοικογενειακή βία
«Το πλαίσιο έχει πολλαπλά επίπεδα, το σίγουρο είναι ότι τώρα πια έχει ποινές πάρα πολύ βαριές. Το δεύτερο είναι ότι έχει ένα καθεστώς προστασίας για τα θύματα για να μπορούν, εφόσον ενεργήσουν γρήγορα οι Αρχές, να τα προστατεύσουν. Το τρίτο είναι ότι είχαμε βάλει αυτήν τη διάταξη η οποία χαρακτηρίστηκε έξυπνη από τους δημοσιογράφους, η οποία λέει ότι όταν ένας γιατρός, καθηγητής (…) έρχεται αντιμέτωπος με ένα περιστατικό που υποψιάζεται ότι είναι ενδοοικογενειακής βίας, αυτό να μπορεί να το καταγγείλει χωρίς να κινδυνεύει ο ίδιος».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τις προλαβαίνουμε, αντιμετωπίζεται. Τώρα κάποιες ξεφεύγουν είτε γιατί ένας λειτουργός δεν έχει κάνει σωστά τη δουλειά του είτε γιατί δεν έχει καταγγείλει όπως έπρεπε».
«Είναι σε εξέλιξη αυτό το πρόγραμμα να πάρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βραχιολάκι. Όταν θα έχουμε αυτήν την τεχνική δυνατότητα, και θα την έχουμε σύντομα, τότε ξέρεις ανά πάσα στιγμή πού είναι. Οι διαδικασίες είναι πολύ προς το τέλος, ολοκληρώνεται. Αυτό θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο», καταλήγει.