Ερωτήματα που χρήζουν άμεσων απαντήσεων από το υπουργείο Υγείας και την διοίκηση του νοσοκομείου αφήνει πίσω της η πτώση του ανελκυστήρα στον Ερυθρό Σταυρό. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίζεται πως έγιναν όλα σύμφωνα με το νόμο.

Η 1η ΥΠΕ έχει διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Με εντολή της εισαγγελέως η ΕΛ.ΑΣ αναζητούσε τον τελευταίο συντηρητή της εταιρίας που πραγματοποίησε την αυτοψία, ενώ από την πλευρά του υπουργείου Υγείας έχουν κινηθεί όλες οι διαδικασίες προκειμένου να ριχτεί άπλετο φως στο περιστατικό. Τα έγγραφα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν πως τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκαν δύο συντηρήσεις στο συγκεκριμένο ανελκυστήρα, στις 2 και 19 Δεκεμβρίου, ενώ το πιστοποιητικό ελέγχου έχει ισχύ έως τις 14 Ιουνίου του 2025.

Πώς όμως ενώ οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν πως όλα έγιναν καλώς καμωμένα, τέσσερεις άνθρωποι κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους;

Οι δύο συντηρήσεις του Δεκεμβρίου υπογράφονται από τον ίδιο υπάλληλο και δεν υπάρχει καμία παρατήρηση που να κάνει λόγο για κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του ανελκυστήρα. Ωστόσο, 20 ημέρες μετά τον τελευταίο έλεγχο, το ασανσέρ έπεσε δύο ορόφους.

Υπάλληλος του νοσοκομείου για το ατύχημα

Είναι αρκετό αυτό το διάστημα ώστε να γίνει τέτοια φθορά;

Υπάλληλος από το νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού δίνει την δική του εξήγηση:

«Από το «κάνω service» μέχρι να είναι σε καλή κατάσταση, υπάρχει μία μεγάλη διαφορά. Κατά καιρούς διάφοροι έλεγαν ότι υπήρχαν βλάβες στο ασανσέρ. Έχουμε 4 μεγάλα ασανσέρ, 1 ενδιάμεσο (αυτό που έπεσε) και 1 μικρότερο. Σε κάθε εφημερία, 100 ασθενείς θα πάρουν το ασανσέρ, χώρια οι συγγενείς, χώρια οι γιατροί. Χρησιμοποιούνται πολύ. Δεν είναι δικαιολογία, ίσα ίσα θα έπρεπε να είναι προσεγμένα».

Το ότι έσπασε το συρματόσχοινο και ο ανελκυστήρας βρέθηκε στο κενό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να προκληθεί από την μια ημέρα στην άλλη. Σε περίπτωση που έχει γίνει κάτι τέτοιο, η φθορά το συρματόσχοινου δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τον τεχνικό. Κι αυτό γιατί το συρματόσχοινο δεν κόβεται αμέσως, αλλά φθείρεται από τη χρόνια τριβή και μετά σπάει.

«Είτε η ιδιωτική εταιρεία συντήρησης δεν έχει κάνει καλά τη δουλειά της ή από την άλλη αν δεν είχε γίνει τακτική συντήρηση και δεν υπήρχε πιστοποίηση ασφαλούς λειτουργίας του ανελκυστήρα, τότε αυτονόητα θα έπρεπε αμέσως να αποπεμφθεί η διοικήτρια του νοσοκομείου», είπε ο γενικός γραμματέας ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου.

«Το 2010, η Τεχνική Υπηρεσία είχε 5 εργαζόμενους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης: Ηλεκτρολόγο μηχανικό, πολιτικό μηχανικό, μηχανολόγο μηχανικό κτλ και τώρα έχει μόνο έναν, ο οποίος είναι και μηχανικός υπολογιστών», ανέφερε υπάλληλος του νοσοκομείου.

Στην απόφαση ανάληψης του έργου συντήρησης από την εταιρεία αναγράφεται ξεκάθαρα: «Σύναψη ετήσιας συντήρησης ανελκυστήρων του νοσοκομείου».

Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία πρέπει να παρέχει και πιστοποίηση καλής λειτουργίας ή αυτό είναι κάτι που παραλείφθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου;

Με φόντο όλα τα παραπάνω, η διοίκηση επιχειρεί να ασκήσει πειθαρχική δίωξη ενάντια σε ειδικευόμενο γιατρό του νοσοκομείου επειδή μετέφερε τα όσα συνέβησαν.

«Είναι απαράδεκτο να προσπαθούν να μας πουν ότι στην Ελλάδα εν έτει 2025 πρέπει να ισχύσει ο νόμος της omerta, που είναι νόμος της μαφίας όχι νόμος της Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο κ. Πάνος Παπανικολάου.

Τι λένε ειδικοί για την ελεύθερη πτώση του ασανσέρ

Δύο μέρες μετά το ατύχημα τα ερωτήματα παραμένουν, αλλά το βασικό είναι ένα. Ακόμα κι αν όλα έχουν γίνει νόμιμα, όπως υποστηρίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης, είναι τελικά ασφαλή τα ασανσέρ στα νοσοκομεία της χώρας;

Στις «Εξελίξεις Τώρα» μίλησαν ο Γιώργος Βλασόπουλος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων, και ο Μιχάλης Γιαννάκος, Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ.

«Κακώς υπάρχει η παραπληροφόρηση πως έσπασε συρματόσχοινο γιατί αυτά δεν σπάνε αλλά προειδοποιούν πολλούς μήνες νωρίτερα. Δεν ξέρω γιατί αυτός ο πανικός. Δημιουργήθηκε πανικός που δεν έπρεπε από έναν αδαή που νόμιζε ότι έκανε γνωμάτευση και γνωρίζει το επάγγελμα. Σύμφωνα με τα έγγραφα, έχει γίνει δύο φορές το μήνα συντήρηση και η πιστοποίηση που έχει εκδώσει η συγκεκριμένη εταιρεία είναι πιστοποιητικό καλής λειτουργίας και όχι ασφάλειας. Πάνω στο πιστοποιητικό αναφέρεται ότι ο έλεγχος έγινε με το διάταγμα του 890/1968, αλλά ο έλεγχος του συγκεκριμένου ανελκυστήρα θα έπρεπε να γίνει με την ευρωπαϊκή οδηγία 95/16 του 2014», ανέφερε ο κ. Βλασόπουλος.

«Είναι απαράδεκτο σε ένα δημόσιο νοσοκομείο να πέφτει το ασανσέρ και να βλέπουν τον χάρο με τα μάτια τους 4 άνθρωποι. Ευτυχώς είναι ελαφρά τα τραύματά τους. Είναι ένα κεντρικό ασανσέρ γιατί εκεί είναι οι χειρουργικές αίθουσες. Ασφαλώς τα ασανσέρ παθαίνουν βλάβη και άλλο αυτό που συνέβη εδώ. Η διοίκηση εμφανίζει 2 συντηρήσεις με υπογραφές εταιρείας τον Δεκέμβριο και εμφανίζει από άλλη εταιρεία ένα πιστοποιητικό καλής λειτουργίας. Η διοίκηση με αυτά τα έγραφα υπολείπεται στους ελέγχους ή όχι; Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες γιατί εδώ κινδύνεψαν άνθρωποι».

Ο Γιώργος Βλασόπουλος κατέληξε λέγοντας πως στην εισαγγελική έρευνα θα πρέπει να ενταχθεί η διερεύνηση της δημόσιας σύμβασης που έχει γίνει με την οποιαδήποτε εταιρεία για όλα τα νοσοκομεία και τα δημόσια κτίρια.



megatv.com