Οι τρεις μεγαλύτεροι σεισμοί που έχουν σημειωθεί από τα ξημερώματα στην περιοχή των Κυκλάδων είναι της κλίμακας των 4,7, 4,8 και 4,9 Ρίχτερ αντίστοιχα.
Μόνο το τελευταίο τριήμερο έχουν καταγραφεί 550 δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου άνω των 3 Ρίχτερ.
Για δεύτερο βράδυ, αρκετοί κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους..
Λίγο μετά τις δέκα το βράδυ και είχαμε ακόμη δυο σεισμούς, 4,8 και 4,6, αυτοί οι δύο ήταν αρκετοί για να βγάλουν τον κόσμο από τα σπίτια του, ήρθαν εδώ για να διανυκτερεύσουν σε ένα εξωτερικό χώρο.
Κάποιοι από αυτούς, τα ξημερώματα, έφυγαν με το πρώτο καράβι, από το νησί.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για όσους κινούνται ιδίως κατά την διάρκεια της νύχτας, στο οδικό δίκτυο της Σαντορίνης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Φρόσως Κυριαζή, στις 2:10 τα μεσάνυχτα, αλλεπάλληλοι σεισμοί έχουν τις προηγούμενες ώρες και με την κάμερα του MEGA και τον Βασίλη Τζόκα σας δίνουμε την κατάσταση στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τα Φηρά με την Οία. Βράδυ έχουν πέσει στο οδόστρωμα ενώ κατολισθήσεις έχουν δημιουργηθεί σε όλο το δρόμο».
«Τρόμος» από τις κατολισθήσεις
Οι εκατοντάδες σεισμοί έχουν φέρει κατολισθήσεις στην Καλντέρα της Σαντορίνης.
Ο ήχος τρομάζει, ακριβώς από πάνω, τα πρώτα σπίτια χτισμένα πάνω στο βράχο.
Όλα τα μάτια της επιστημονικής κοινότητας είναι στραμμένα στην περιοχή.
«Το μέγιστο που περιμένουμε είναι το 5,5 έως το πολύ 6 Ρίχτερ. Η καμπύλη εκτόνωσης είναι αρκετά γρήγορη και το πιθανότερο είναι τις επόμενες μέρες να δούμε την κορύφωση του φαινομένου με τον μεγαλύτερο σεισμό – τον κύριο – ή την σταθεροποίηση σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος και την εκτόνωση», τόνισε μιλώντας στο ΜΕGA ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου.
Οι «δονήσεις» της μεγάλης φυγής
Εκατοντάδες κάτοικοι και τουρίστες, υπό τον φόβο ενός μεγάλου σεισμού φεύγουν από το νησί.
Το αδιαχώρητο επικρατεί έξω από τα πρακτορεία.
Όσοι δεν βρήκαν εισιτήριο με το πλοίο, φεύγουν αεροπορικώς, ενώ έχουν μπει και έκτακτες πτήσεις από τις εταιρείες.. Κάποιοι καταγγέλλουν αισχροκέρδεια, ότι οι τιμές ήταν τις προηγούμενες ημέρες ήταν πολύ ανεβασμένες.
Τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή. Ακόμη, δήμοι 9 νησιών των Κυκλάδων αποφάσισαν να προχωρήσουν προληπτικά στο κλείσιμο των σχολείων για τις επόμενες ημέρες.
Όσοι παραμένουν στο νησί, καλούνται να ακολουθήσουν τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που παραμένουν σε ισχύ.
«Θα πρέπει να αποφεύγουν παλιά και εγκαταλελειμμένα σπίτια. Θα πρέπει να αποφεύγουν τις περιοχές με έντονες μορφολογικές ασυνέχειες για τον κίνδυνο κατολισθήσεων. Θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός της κίνησης στα τέσσερα λιμάνια του νησιού», τόνισε ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.
Στο επίκεντρο του σεισμού
To MEGA βρέθηκε στην βραχονησίδα Άνυδρο, στο επίκεντρο των σεισμών, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Όπως περιέγραψε η απεσταλμένη του MEGA στην Σαντορίνη, Φρόσω Κυριαζή, «Αυτό εδώ το ρήγμα που βρίσκεται κάτω από το νησάκι που βρισκόμαστε στην Άνυδρο είναι ουσιαστικά και το ρήγμα στο οποίο ενεργοποιεί και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο στο Κολούμπο στο Κολούμπο, στο οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί δραστηριότητα».
Για κάθε ενδεχόμενο στο νησί βρίσκεται ομάδα της ΕΜΑΚ με σκυλιά, drones και σωσίβιες λέμβους, καθώς και ιατρική ομάδα διαχείρισης καταστροφών του ΕΚΑΒ.
Σε επιφυλακή βρίσκεται και η μονάδα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών των ενόπλων δυνάμεων.
Τσελέντης για Κυκλάδες: «Το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί – Δεν έχουμε αποκλιμάκωση»
Τον προβληματισμό του για την εξέλιξη του φαινομένου με το μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες εξέφρασε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο Άκης Τσελέντης.
«Δυστυχώς η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της. Μόνο μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες του Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τους 40 οι σεισμοί μεγαλύτεροι των 4R» έγραψε χαρακτηριστικά.
Ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα ΒΑ και είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί. Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ακολουθίας και δυστυχώς όσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα ΑΥΞΑΝΕΙ και το αναμενόμενο μέγεθος του», συνέχισε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες έχουν απαγορευθεί οι οικοδομικές εργασίες στο νησί.
Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη – Το αδιαχώρητο σε λιμάνι και αεροδρόμιο