Συνεχίζεται αδιάκοπα η σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη όπου έχουν καταγραφεί περισσότερες από 8.900 δονήσεις.

Οι ειδικοί προσπαθούν να διαπιστώσουν αν το φαινόμενο θα εκτονωθεί με όλες αυτές τις σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών ή αν βρισκόμαστε ακόμα σε μια προσεισμική δραστηριότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι!» για τους σεισμούς στην Σαντορίνη και τι μέλλει γενέσθαι.

«Βλέπουμε ένα ιδιόμορφο φαινόμενο που εξελίσσεται, μη συγκρίσιμο με άλλα μεγέθη στην περιοχή μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει μια συνεχής κλιμάκωση. Το μεγαλύτερο μέγεθος που μπορεί να δώσει με βάση το ρήγμα της Ανύδρου, είναι 6 μέγεθος. Φαίνεται πως δεν θα συμβεί αυτό άμεσα, καθώς το τελευταίο 3ημερο δεν φτάσαμε το 5,2. Αυτό σημαίνει ότι μένουμε σε μια ακολουθία που μοιάζει να είναι σμηνοσειρά, χωρίς να είναι τυπική σμηνοσειρά – σμήνος δηλαδή και όχι διακριτά γεγονότα. Το θέμα μας είναι ότι δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί αυτή η ακολουθία. Στις καταγραφές, πριν σβήσουν τα κύματα του ενός σεισμού πέφτουν οι άλλοι πάνω. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό», είπε αρχικά.

Κι συμπλήρωσε ο κ. Παπανικολάου: «Δεν συνδέεται με το ηφαίστειο. Καμία σχέση οι σεισμοί αυτοί και το ρήγμα της Ανύδρου με τα δυο ηφαίστεια που έχουμε, τα οποία είναι ήρεμα. Δεν ξυπνάει έτσι ξαφνικά μία ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ξεκινάει με ένα  βάθος 3-4 χλμ. όπου είναι το μάγμα και σιγά σιγά ανεβαίνει στην επιφάνεια. Μπορούμε και το παρακολουθούμε. Η πρόγνωση της ηφαιστειακής έκρηξης είναι δυνατή σε αντίθεση με την πρόγνωση των τεκτονικών σεισμών που έχουμε μόνο εκτιμήσεις. Απομακρύνεται το σενάριο των 6 Ρίχτερ αλλά ίσως συνεχίζουν για εβδομάδες αυτοί οι σεισμοί. Θα πρέπει να το σκεφτούν αυτό στην επιτροπή που έχουν συστάσει, στο να επιστρέψει ο κόσμος στο νησί παρά την συνεχή παρουσία τέτοιων σεισμών. Μέχρι το Πάσχα τουλάχιστον θα πρέπει να μάθυν να ζουν με αυτή την κατάσταση οι κάτοικοι ωστόσο δεν θα υπάρχει κάποιο άλλο θέμα πέραν του ψυχολογικού παράγοντα».



megatv.com