Η νομοφοβία (nomophobia), μια συντομογραφία του «Νo Mobile Phone Phobia» (η φοβία του να μην έχεις το κινητό σου), είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το άγχος που βιώνει ένα άτομο όταν δεν έχει πρόσβαση στο κινητό του τηλέφωνο.

«Οι νομοφοβικοί είναι εκείνοι που εκδηλώνουν εθισμό στο κινητό τους τηλέφωνο», αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Psychiatry.

Δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Ερευνητικό Κέντρο Pew έδειξε ότι ξοδεύουμε έως και 40 ώρες την εβδομάδα στο τηλέφωνό μας. Μάλιστα, το 40% των συμμετεχόντων παραδέχτηκαν ότι είναι συνεχώς online.

Υπάρχει ένα challenge που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν λιγότερο τις οθόνες τους για αυτόν το μήνα, ώστε να αλληλεπιδρούν περισσότερο με τον πραγματικό κόσμο – το προτείνουν και οι ψυχολόγοι.

Πώς να συμμετέχεις στο Phone-Free February:

  • Ολική αποχή – μη χρησιμοποιείς καθόλου smartphone (αν χρειάζεται, χρησιμοποίησε ένα απλό κινητό με κουμπιά).
  • Περιορισμένη χρήση – Θέσε συγκεκριμένους κανόνες (π.χ. όχι κινητό μετά τις 8 μ.μ.).
  • Αποχή από εφαρμογές – Διέγραψε εφαρμογές που σου αποσπάνε την προσοχή (social media, παιχνίδια κτλ.).
  • Ζώνες χωρίς κινητό – Άσε το κινητό έξω από το υπνοδωμάτιο, στο τραπέζι ή στη δουλειά.

Τι θα κερδίσεις;

Πιο ποιοτικές σχέσεις: Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας των ερωτευμένων, γι’ αυτό πρέπει να «χωρίσεις» με το κινητό σου αν θες να συνδεθείς με τους αγαπημένους σου και να μοιραστείτε πιο ουσιαστικές εμπειρίες.

Καλύτερο ύπνο: Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Psychology υποστηρίζει ότι το να περνάμε πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλητικούς εφιάλτες. Η ερευνητική ομάδα κάνει λόγο έναν νέο τύπο κακών ονείρων (social media-related nightmares) που πηγάζει από το άγχος και τις ανησυχίες των διαδικτυακών μας εμπειριών. Αυτοί οι εφιάλτες συχνά περιστρέφονται γύρω από θέματα αδυναμίας, απώλειας ελέγχου και θυματοποίησης στο πλαίσιο των αλληλεπιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαταράσσουν τον κύκλο του ύπνου των χρηστών.

Λιγότερο άγχος: Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη σε σχέση με το κινητό και το χρόνο χρήσης του που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Mental Health and Addiction, οι νεαρές γυναίκες είναι πολύ πιο επιρρεπείς σε σύγκριση με τους άνδρες ή άλλες ηλικιακές ομάδες στην κατάχρηση, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους. Αυτή η ανησυχία προκύπτει από προηγούμενες μελέτες που έχουν συνδέσει την υπερβολική χρήση του κινητού με μια σειρά προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως το υπέρμετρο άγχος και η κατάθλιψη.

Βελτιωμένη διάθεση: Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking, οι άνθρωποι που σταματούν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και για μόνο μία εβδομάδα εμφανίζουν σημαντική βελτίωση στη διάθεση και την ψυχική τους υγεία.

Μειωμένο κίνδυνο για προβλήματα υγείας: Η αυξημένη χρήση οθονών έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας που προκύπτουν από την καθιστική ζωή.

Μειωμένο κίνδυνο για διατροφικές διαταραχές: Επιπλέον, oι γυναίκες που περνούν πολύ χρόνο στο TikTok αισθάνονται χειρότερα για την εμφάνισή τους, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Charles Sturt. Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLOS ONE, η υπερβολική έκθεση στο περιεχόμενο της πλατφόρμας θα μπορούσε να βλάψει την ψυχική μας υγεία, ρίχνοντας την αυτοπεποίθηση και αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης διατροφικών διαταραχών. Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι λιγότερα από 10 λεπτά χρήσης του TikTok είχε άμεσες αρνητικές συνέπειες για την ικανοποίηση από την εικόνα του σώματος των συμμετεχόντων.



Πηγή