Υπάρχει η χρονολογική, η βιολογική και η υποκειμενική ηλικία. Η τελευταία αφορά το πόσο νιώθουμε ότι είμαστε, όχι το πόσα κεράκια σβήνουμε στην πραγματικότητα στην τούρτα. Η υποκειμενική μας ηλικία επηρεάζεται από το τι συμβαίνει στο σώμα μας και γύρω μας- σε τοπικό, κοινοτικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Το στρες μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην υποκειμενική και βιολογική ηλικία μας με διάφορους τρόπους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η υπονόμευση της ικανότητας του σώματός μας να καταπολεμά τις ασθένειες και η επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, το άγχος μπορεί να επιταχύνει τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και να αυξήσει την υποκειμενική μας ηλικία.

Το σώμα και το μυαλό μας πληρώνουν το τίμημα του στρες

Μπορεί ένας άνθρωπος να γεράσει μέσα σε μια νύχτα…; Η έκφραση αυτή δεν είναι τυχαία αφού πράγματι, αν εκτίθεται κανείς στο στρες και σε τραυματικά ερεθίσματα χωρίς να έχει κάποιο συναισθηματικό πλάνο προστασίας, μπορεί τελικά να μεγαλώσει ο ίδιος τον εαυτό του πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα το έκανε η φύση. Εννοείται, πως δεν γίνεται να είμαστε πάντοτε προετοιμασμένοι. Φυσικά είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να θωρακιστούμε πλήρως. Ωστόσο, μπορούμε τουλάχιστον να αποτρέψουμε την  μεγάλη αναστάτωση από γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας και δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Κάποια βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να… γυρίσουμε πίσω το ρολόι και να περιορίσουμε τη ζημιά που αφήνουν πίσω τους οι στρεσογόνοι παράγοντες, περιλαμβάνουν:

Αλτρουιστική δράση

Η πράξη του εθελοντισμού για έναν σκοπό που μας ενδιαφέρει, μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Εκτός της ικανοποίησης που χαρίζει η προσφορά, περνώντας χρόνο με ανθρώπους που είναι παθιασμένοι με αλλαγές που επιθυμούν να συμβούν, δημιουργούμε ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασίας και σύνδεσης. Είναι σημαντικό να νιώθουμε σε κάθε περίπτωση πως δεν είμαστε μόνοι και πως τα πράγματα δεν παραμένουν στάσιμα.

Χρόνος με φίλους

Οι καλοί φίλοι λειτουργούν ως «ασπίδα» κατά του στρες. Βοηθούν να εξομαλυνθούν τα συναισθήματά μας, μοιράζονται μαζί μας τις ιδέες τους για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων μας, μικρών ή μεγάλων, και ακόμα κι αν δεν υπάρχουν άμεσες λύσεις, μας αποσπούν από τις ανησυχίες μας.

Βόλτες έξω

Ο καθαρός αέρας και ο ήλιος ανεβάζουν τη διάθεση και όταν η διάθεση βελτιώνεται, η υποκειμενική ηλικία μειώνεται σημαντικά. Παράλληλα, όσο πιο νέοι αισθανόμαστε, τόσο πιο θετική μπορεί να είναι η στάση μας απέναντι στη ζωή, γεγονός που αντανακλάται στο σώμα και τη συνολική μας υγεία.

Λιγότερη ώρα online, λιγότερο στρες

O υπερβολικός χρόνος οθόνης συνεπάγεται και ειδήσεις που συχνά επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας ή μας δημιουργούν νέους. Ναι, είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε αλλά χρειάζεται και το μέτρο.

Ενσυνειδητότητα και κίνηση

Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας βοηθά τον εγκέφαλο να ξεκουραστεί και να επαναφορτιστεί. Η άσκηση τον επηρεάζει επίσης θετικά, αυξάνοντας τη ροή του αίματος, παράγοντας ενδορφίνες (φυσικές χημικές ουσίες που λειτουργούν ως αναλγητικά, δηλαδή μειώνουν τον πόνο και βελτιώνουν τη διάθεση) και δημιουργώντας νέους δρόμους επικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων.



Πηγή