Κύρια αιτία της αύξησης των διεθνών τιμών διαπραγμάτευσης είναι οι μειωμένες σοδειές για ακόμη ένα συνεχόμενο έτος στις μεγαλύτερες παραγωγικές χώρες του πλανήτη, οι οποίες επηρεάζονται δραστικά από την κλιματική αλλαγή, αλλά και η επιπλέον ζήτηση από χώρες οι οποίες μέχρι πρότινος δεν κατανάλωναν καφέ και πλέον εντάσσουν το προϊόν στην καθημερινή τους συνήθεια.
Ο Τάσος Γιάγκογλου, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, μίλησε στο MEGA για τις ανατιμήσεις του καφέ.
«Βιώνουμε το θέατρο του παραλόγου στις αυξήσεις του καφέ. Είναι μια πρωτοφανής ένταση και κρίση στην διεθνή διαπραγμάτευση των τιμών. Οι διεθνείς τιμές διαπραγματεύονται κατά 130% υψηλότερα. Μόνο τον τελευταίο μήνα – από τις αρχές του έτους μέχρι και χθες – που διανύσαμε η ανατίμηση είναι της τάξης του 30% και πλέον», επεσήμανε ο κ. Γιάγκογλου.
Καφές: Αυξήσεις στην τιμή του και στο ράφι του σούπερ μάρκετ, αλλά και στο τραπέζι της καφετέριας
Καφές: Το «γαϊτανάκι» των ανατιμήσεων αρχίζει από τις διεθνείς τιμές
- Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών οι διεθνείς τιμές
- Οι προμηθευτές (πολυεθνικές / μικρομεσαίες ελληνικές βιοτεχνίες) αγοράζουν ακριβότερα τον καφέ
- Στο ράφι του σούπερ μάρκετ έγιναν ήδη αυξήσεις από 4% έως και 50%
Η αύξηση θα μετακυλιστεί και στον κλάδο της εστίασης;
- Μεγάλες αλυσίδες καφέ (είτε σε τραπέζι, είτε στο χέρι) περιορίζονται σε αυξήσεις: έως 0,20€
- Μεμονωμένα καταστήματα υψηλότερες αυξήσεις: έως και 0,40€
- Επιπλέον «πονοκέφαλος» το λειτουργικό κόστος: μισθολογικό κόστος, τα ενοίκια και η ενέργεια
- Αίτημα της Ελληνικής Ένωσης Καφέ: η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ
«Η παραγωγή του καφέ συνεχώς μειώνεται λόγω των συνθήκων της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον παρατηρείται ζήτηση και από χώρες που μέχρι πρότινος δεν κατανάλωναν καφέ και αρχίσουν και εντάσσουν τον καφέ στην καθημερινότητά τους πχ η Κίνα που μέσα σε ένα έτος 4οπλασίασε την ζήτησή της και είμαστε ακόμα στην αρχή. Οι παραγωγοί που καλλιεργούν τον καφέ αρνούνται να πουλήσουν ακόμη και σε αυτές τις υψηλές τιμές. Η Βραζιλία έχει πουλήσει το 85% της παραγωγής της και η επόμενη σοδειά, η φετινή θα αργήσει να φανεί στην αγορά», σημείωσε ο κ. Γιάγκογλου.
Πιο “πικρός” ο καφές στο χέρι