Η 36χρονη κρίθηκε ομόφωνα ένοχη για τις δολοφονίες των δύο κοριτσιών της και της επιβλήθηκαν δις ισόβια για ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή.
Στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου, η κατηγορούμενη δεν ζήτησε να της αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Έκανε λόγο για μια άδικη απόφαση και για μια δίκη, που συνολικά -όπως είπε- δεν ήταν δίκαιη για την ίδια.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η Ρούλα Πισπιρίγκου έδειξε τις φωτογραφίες της Μαλένας και της Ίριδας στην εισαγγελέα και την πρόεδρο του δικαστηρίου κι ακούστηκε να λέει:
«Κοιτάξτε τες γιατί θα σας στοιχειώνουν. Θα ασκήσω έφεση, θα το φτάσω μέχρι τέλους για να δικαιωθούν οι κόρες μου».
Η 36χρονη μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου στις 9 το πρωί. Κοίταξε στα μάτια τον πρώην σύζυγό της, που επέλεξε να στρέψει γρήγορα το βλέμμα του αλλού.
Η μητέρα και η αδερφή της, βρίσκονταν και πάλι κοντά της κι προσπαθούσαν να την εμψυχώσουν. Στο άκουσμα της απόφασης, η πρώτη σχολίασε:
«Ομόφωνη η καταδίκη; Κανένας δεν την πίστεψε;».
H 36χρονη κατηγορούμενη αγκάλιασε τη μητέρα και την αδερφή της και στη συνέχεια απευθύνθηκε σε δικαστές και ενόρκους, αποδίδοντας στον Όμηρο αντί για τον Ευρυπίδη τον μύθο της Ιφιγένειας.
«Όταν κάνετε εισηγήσεις να μη λέτε ανακρίβειες, οφείλουμε να είμαστε διαβασμένοι. Άμοιρες Ιφιγένειες να λέτε άλλους. Η Ιφιγένεια δεν θυσιάστηκε, την πήγε ο πατέρας της ο Αγαμέμνονας και όχι η μητέρα της η Κλυταιμνήστρα. Διαβάζουμε τον Όμηρο πριν κάνουμε προτάσεις. Δεν λέμε τίτλους για τις τηλεοράσεις εδώ».
Πόσα χρόνια θα εκτίσει η Ρούλα Πισπιρίγκου;
Όπως εξηγούν στο LIVE NEWS νομικοί, αν η ποινή της 36χρονης δεν αλλάξει στο Εφετείο, θα εκτίσει συνολικά 25 χρόνια στη φυλακή, για τις 3 δολοφονίες.
Στα παραλειπόμενα της ημέρας το τραγούδι «Στο Κελί 33» που ακούστηκε από κινητό τηλέφωνο λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση. Με την κατηγορούμενη να έχει στραμμένο το βλέμμα της στην εισαγγελέα και έναν αστυνομικό να ζητάει απ’ όλους να κλείσουν τα κινητά τους.
«Από την αρχή πίστευα σε μια δίκαιη δίκη και όχι σαν και αυτή για την Τζωρτζίνα. Θα συνεχίσω να λέω για την αθωότητά μου να λέω ότι όλοι αυτοί που στέλνετε στην εισαγγελία δεν έκαναν λάθος για τα παιδιά μου. Εσείς όλοι θα γυρίσει στα παιδιά σας εγώ θα γυρίσω πάλι στη φυλακή, εδώ στα δικαστήρια».
Έρευνα σε βάρος των εμπλεκόμενων με την υπόθεση ειδικών
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβάσει στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τα πρακτικά της δίκης προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του παθολογοανατόμου Μανώλη Αγαπητού και των ιατροδικαστών Τσάκωνα, Τσιόλα, Τσαντίρη και Δημακοπούλου για το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης.
«Πριν φύγει ο αείμνηστος ο Κούγιας μου έλεγε λέξεις όπως “νομίζω, εικάζω, πιστεύω” δεν γίνονται δέκτες στα δικαστήρια και εγώ άκουσα όλες αυτές τις λέξεις να της λέει η εισαγγελέας στην εισήγηση της».
Η κατηγορούμενη πήρε το δρόμο της επιστροφής για τις φυλακές Κορυδαλλού χωρίς να ανταλλάξει ούτε μια κουβέντα με τον πρώην σύζυγό της. Κατά τη διάρκεια της δίκης που κράτησε πάνω από ένα χρόνο, οι δυο τους είχαν διαπληκτιστεί ακόμα και σε διαδρόμους των δικαστηρίων.
Το δικαστήριο δέχτηκε ότι τόσο η Μαλένα όσο και η Ίριδα πέθαναν από ασφυξία που τους προκάλεσε η μητέρα τους. Η 36χρονη πάντως επέμενε από την πρώτη μέρα πως ήταν αθώα.
Όπως έκρινε το δικαστήριο, το 2019, η Ρούλα Πισπιρίγκου προκάλεσε ασφυξία στην Μαλένα, που νοσηλευόταν με ιάσιμη λευχαιμία, και ένα χρόνο αργότερα δολοφονήθηκε με τον ίδιο τρόπο τη μικρή Ίριδα στην κούνια τους σπιτιού της.
Η 36χρονη είχε ήδη καταδικαστεί για τη δολοφονία της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας και εκτίει ήδη ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Με την ανακοίνωση της απόφασης το πρωί, έπεσε η αυλαία σε μια υπόθεση που συζητήθηκε όσο λίγες τα τελευταία χρόνια.
Το Εφετείο για τον θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του ερχόμενου Μαΐου.
Μάνδρου: Βατερλώ ιατροδικαστών η υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου
Η επικεφαλής του δικαστικού ρεπορτάζ του MEGA, Ιωάννα Μάνδρου σχολιάζοντας την υπόθεση ανέφερε ότι είναι μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις στον κόσμο που μια μητέρα έχει σκοτώσει τα τρία παιδιά της.
Επίσης, το τρις ισόβια είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε γυναίκα για δολοφονίες και μάλιστα των παιδιών της στα εγκληματολογικά χρονικά, όπως επεσήμανε η δημοσιογράφος.
«Η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν έχει δις ισόβια, έχει δις σήμερα και συν ένα ακόμη για τη δολοφονία της μεγάλης της κόρης, άρα τρις ισόβια», εξήγησε η Ιωάννα Μάνδρου.
Όσον αφορά την ποινή είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξει, εκτίμησε η δικαστική συντάκτρια.
«Πρόκειται για μία δίκη το Βατερλώ των ιατροδικαστών», υπογράμμισε.
Στο Live News η δικηγόρος του Μάνου Δασκαλάκη
Η Εύα Αμπάζη μιλώντας στο MEGA και στο Live News για το πώς αξιολόγησε την στάση της κατηγορούμενης απάντησε:
«Ήταν μία ψυχρή και απόμακρη γυναίκα, η οποία προσπαθούσε να δείξει την αθωότητά της και δεν εξέφρασε την παραμικρή θλίψη, δεν δαπάνησε ούτε ένα δάκρυ για αυτά τα αθώα πλάσματα. Ο μόνος λόγος αντίδρασης ή εκνευρισμού είναι η αναφορά στον κ. Δασκαλάκη. Θεωρώ ότι το δικαστήριο έκρινε και αξιολόγησε αυτή τη στάση της και τεκμηρίωσε το κίνητρο όπως αυτό περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα».