Τιραμισού… ένα γλυκό διαδεδομένο σε όλη την Ιταλία, η προέλευση του οποίου βρίσκεται μεταξύ Φρίουλι και Βένετο, με βάση από μπισκότα σαβαγιάρ, βρεγμένα με καφέ που καλύπτονται με κρέμα από μασκαρπόνε πασπαλισμένο με κακάο. Εδώ σας δίνουμε μια πανεύκολη συνταγή του Δημ.  Μιχαηλίδη για να απολαύσετε ένα πανεύκολο και πεντανόστιμο τιραμισού χωρίς αυγά, έτοιμο σε 10 λεπτά!

Δείτε το video με την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα

Υλικά συνταγής

  • 500 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά, κρύα από το ψυγείο
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 2 βανιλίνες
  • 500 γρ. μασκαρπόνε
  • 350 ml γάλα πλήρες
  • 3 κ.γ. στιγμαίος καφές
  • 2 πακέτα σαβαγιάρ
  • κακάο σκόνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τη κρύα κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί σαν “γιαούρτι”. Προσθέτετε τις 2 βανιλίνες και το τυρί μασκαρπόνε και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνετε το μίξερ και τα ανακατεύετε με μια σπάτουλα να αφρατέψει η κρέμα.
Σε άλλο μπολ ρίχνετε όλο το γάλα, προσθέτετε το στιγμιαίο καφέ και ανακατεύετε καλά να διαλυθεί ο καφές. Βουτάτε τα σαβαγιάρ, 1 τη φορά, μέσα στο μείγμα γάλακτος, για λίγο απλώς να βραχούν καλά απ” όλες τις πλευρές χωρίς να μουλιάσουν και τα τοποθετείτε σε πυρέξ 20×30 εκ. το ένα δίπλα στο άλλο (δείτε στο βίντεο πιο κάτω).
Στη συνέχεια αδειάζετε πάνω στα σαβαγιάρ λίγο λιγότερο από το μισό μείγμα μασκαρπόνε και το απλώνετε ομοιόμορφα, με μια σπάτουλα. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία, βρέχοντας τα σαβαγιάρ στο μείγμα γάλακτος και τα στρώνετε πάνω από το μείγμα μασκαρπόνε. Πάνω από τα σαβαγιάρ απλώνετε ομοιόμορφα με σπάτουλα λίγο λιγότερο από το άλλο μισό μείγμα μασκαρπόνε.
Βάζετε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής το υπόλοιπο μείγμα μασκαρπόνε και δημιουργείτε σχέδια (βλέπε βίντεο) στην επιφάνεια του γλυκού. Το πασπαλίζετε με σκόνη κακάο και το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρετε.

Σημείωση: Μπορείτε να βάλετε σε 2 στρώσεις όλο το μείγμα μασκαρπόνε ισομερώς, 1/2 μείγμα στη μια στρώση και 1/2 μείγμα στη δεύτερη στρώση χωρίς να χρειάζεται να κάνετε ροζέτες, αν δεν σας περισσέψει, με το κορνέ ζαχαροπλαστικής. Απλά απλώνετε τη δεύτερη στρώση, το πασπαλίζετε με το κακάο και το απολαμβάνετε.



Πηγή