Η φύση απειλείται όσο ποτέ από τις αλόγιστες ανθρώπινες δραστηριότητες και όλο και περισσότερα ζώα φέρουν τον τίτλο «είδος υπό εξαφάνιση».

Η ακραία ρύπανση του πλανήτη από την ανθρώπινη δραστηριότητα, το ανελέητο κυνήγι από λαθροθήρες αλλά κι οι εκφάνσεις της κλιματικής αλλαγής οδήγησαν αρκετά είδη στον πλήρη αφανισμό, ενώ πολλά είναι κι όσα αντιμετωπίζουν έντονα το φάσμα της οριστικής εξαφάνισης.

Το σημαντικότερο από τα είδη που εξαλείφθηκαν οριστικά το 2018 ήταν ο λευκός αφρικανικός ρινόκερος, καθώς το τελευταίο αρσενικό θηλαστικό της ανατολικής Αφρικής πέθανε τον Μάρτιο. Πλέον, έχουν απομείνει μόνο δύο θηλυκά του είδους σε προστατευόμενη περιοχή της Κένυας, όμως εξαιτίας του προχωρημένου της ηλικίας τους θεωρείται αδύνατη οποιαδήποτε ελπίδα αναπαραγωγής του πληθυσμού.

Ο 45χρονος Sudan αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας λόγω της περασμένης ηλικίας του. Η ομάδα των κτηνιάτρων που τον φρόντιζε αποφάσισε να προχωρήσει σε ευθανασία, θεωρώντας πως η κατάσταση του δεν θα βελτιωνόταν.

Όπως ανέφερε η ομάδα WildAid ο Sudan ζούσε σε κέντρο προστασίας ζώων στην Κένυα, περικυκλωμένος από ένοπλους φύλακες που προσπαθούσαν να τον σώσουν από λαθροθήρες.

«Ήταν ένας ευγενικός γίγαντας, η προσωπικότητά του ήταν απίστευτη και αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθός του πολλοί ήταν αυτοί που τον φοβούνταν. Αλλά δεν είχε κανένα κακό στοιχείο», είπε ο Elodie Sampere, εκπρόσωπος του κέντρου.

Ένα ακόμη είδος που αποτελεί οριστικό παρελθόν είναι το λιοντάρι των βουνών των δυτικών ΗΠΑ, το οποίο το 2018 κηρύχθηκε οριστικά εξαφανισμένο από την περιοχή όπου ζούσε.

Το λιοντάρι των δυτικών ΗΠΑ ήταν το μεγαλύτερο αιλουροειδές της Βόρειας Αμερικής, όμως τον Ιανουάριο του 2018 η Αμερικανική Υπηρεσία Άγριας Ζωής το κατέταξε στα εξαφανισμένα είδη, καθώς η τελευταία του θέαση σε άγριο περιβάλλον ήταν πριν από αρκετές δεκαετίες.

Ακόμα ένα είδος ζώου αποτελεί παρελθόν. Το είδος Spix Macau. Πρόκειται για εντυπωσιακό παπαγάλο το οποίο διαβιούσε κυρίως στην τροπική λεκάνη του ποταμού Αμαζονίου στην Νότιο Αμερική. Ο συγκεκριμένος παπαγάλος κηρύχθηκε οριστικά εξαφανισμένο είδος τον Σεπτέμβριο του 2018, καθώς όλες οι ερευνητικές αποστολές στέφθηκαν από αποτυχία.

govastileto.gr



Πηγή