Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 25 λεπτά
Ποσότητα: 50–60 τεμάχια
Υλικά για τη ζύμη:
-
500 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο, σε θερμοκρασία δωματίου
-
1 κούπα ζάχαρη άχνη
-
2 κρόκοι αυγών
-
100 ml κονιάκ
-
1/4 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
-
2 κούπες αμύγδαλα, καβουρδισμένα και χοντροσπασμένα
-
1.000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
-
1 κάψουλα βανιλίνη
Υλικά για την επικάλυψη:
Εκτέλεση:
-
Ανάμειξη υλικών:
Χτυπάμε το βούτυρο με το φτερό του μίξερ μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή αρχικά και στη συνέχεια δυνατή ταχύτητα για 15 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί λεία, πυκνή κρέμα. -
Προσθήκη κρόκων και αρωμάτων:
Ρίχνουμε τους κρόκους έναν-έναν, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κονιάκ, το γαρίφαλο και τα αμύγδαλα, ανακατεύοντας καλά. -
Ζύμη:
Ενσωματώνουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν και τη βανιλίνη. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. -
Πλάσιμο:
Πλάθουμε 50–60 κουραμπιέδες, στρογγυλούς ή με το παραδοσιακό μισοφέγγαρο. Τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. -
Ψήσιμο:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και ψήνουμε 20–25 λεπτά, μέχρι να πάρουν απαλό χρώμα. Αν χρειαστεί, ψήνουμε σε δόσεις. -
Επικάλυψη:
Αφού κρυώσουν, ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο και τυλίγουμε στην άχνη. Τοποθετούμε σε πιατέλα σε στρώσεις, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με ζάχαρη άχνη.
Tips:
-
Χρησιμοποιήστε καλό αιγοπρόβειο βούτυρο για αυθεντική γεύση.
-
Μην παραψήσετε, για να παραμείνουν αφράτοι και βουτυράτοι.
-
Διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο για εβδομάδες.
















