Με φορτηγά που μεταφέρουν τα τρακτέρ τους αλλά και λεωφορεία έρχονται στην Αθήνα αγρότες από τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, τη Μακεδονία, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο το απόγευμα της Παρασκευής (13.2.26). Οι αγρότες της Κρήτης έφτασαν στον Πειραιά με τα πλοία της γραμμής από Ηράκλειο και Χανιά στις 06:00 το πρωί.
Η κεντρική συγκέντρωση για το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 στο Σύνταγμα, όπου αναμένεται να σταθμεύσουν δεκάδες τρακτέρ μπροστά από τη Βουλή.
Στη Θεσσαλία, οι αγρότες έδωσαν το πρωί ραντεβού στον Πλατύκαμπο, την Αγιά, τον Τύρναβο, την Ελασσόνα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα προκειμένου να συγκεντρωθούν για να κατευθυνθούν προς την Αθήνα, με λεωφορεία, ΙΧ και τρακτέρ τα οποία έχουν φορτωθεί σε φορτηγά. Στις 12:00 το μεσημέρι, έχει δοθεί στις Αφίδνες το ραντεβού των αγροτών που θα κατηφορίσουν από τη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα, για να κατευθυνθούν στην πλατεία Συντάγματος. Στις Αφίδνες αναμένονται περίπου 40 τρακτέρ.
Οι αγρότες αναμένεται να αρχίσουν να φτάνουν στην πρωτεύουσα από τις 15:00, με τελικό προορισμό το Σύνταγμα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους, προτίθενται να διανυκτερεύσουν στην πλατεία και να αποχωρήσουν συντεταγμένα το μεσημέρι του Σαββάτου.
Τα τρακτέρ που θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση μεταφέρονται με φορτηγά στην εθνική οδό.
Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν περίπου 130 αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από τα Χανιά, οι οποίοι αναχώρησαν χθες για τον Πειραιά και έφτασαν λίγο μετά τις 6:00 το πρωί.
Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων παραμένουν το υψηλό κόστος παραγωγής, οι εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και η καταβολή αποζημιώσεων στο 100%.
Σημειώνεται ότι λόγω της καθόδου των αγροτών, η Τροχαία προχωρά σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας και σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. οι ρυθμίσεις στην κυκλοφορία θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.
Τα μεγαλύτερα ζητήματα με την κίνηση αναμένονται στις εισόδους της πόλης, στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου και στην Αθηνών-Λαμίας, καθώς και στη Λεωφόρο Αθηνών κατά την είσοδο των τρακτέρ.
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αναμένεται να επηρεάσουν την κυκλοφορία και στις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Λεωφόρος Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας.
Ρίζος Μαρούδας: Καλούμε και τον λαό της Αθήνας να δώσει βροντερό παρών
«Καλούμε και τον λαό της Αθήνας να δώσει βροντερό παρών γιατί μας έχουν στηρίξει όλες αυτές τις ημέρες, αλλά και γιατί στα αιτήματά μας είναι πέρα από το να ζήσουμε και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, είναι ότι τα εξαιρετικά προϊόντα που βγάζουμε φτάνουν στο τραπέζι όλων μας και μπορούμε να παλέψουμε για να μειωθεί αυτή η ψαλίδα από το χωράφι στο ράφι», δήλωσε στο ΕΡΤnews ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.
«Δίνουμε έναν αγώνα επιβίωσης, φύγαμε από τα μπλόκα όμως ο αγώνας μας συνεχίζεται γιατί δεν ικανοποιήθηκαν βασικά μας αιτήματα», πρόσθεσε και ανέφερε ότι αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα των αγροτών με αυτή την κινητοποίηση, θα συνεχίσουν «σε τοπικό επίπεδο αλλά και με κεντρικές πρωτοβουλίες».

















