Αύξηση στο όριο του ακατάσχετου των τραπεζικών λογαριασμών προβλέπει νέα ρύθμιση, με το ποσό να διαμορφώνεται από τα 1.250 ευρώ στα 1.600 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 28%.

Η αλλαγή αφορά περίπου 1,8 εκατομμύρια οφειλέτες και σχετίζεται με χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενισχύοντας το πλαίσιο προστασίας των τραπεζικών καταθέσεων από κατασχέσεις.

Για την ενεργοποίηση του ακατάσχετου απαιτείται υποχρεωτική δήλωση ενός και μόνο τραπεζικού λογαριασμού μέσω της ΑΑΔΕ, ενώ η προστασία ισχύει αποκλειστικά εφόσον έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική διαδικασία δήλωσης.

Σε περίπτωση κοινών λογαριασμών, το όριο των 1.600 ευρώ εφαρμόζεται ξεχωριστά για κάθε συνδικαιούχο, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι έχουν δηλώσει τον συγκεκριμένο λογαριασμό ως ακατάσχετο. Αν κάποιος από τους συνδικαιούχους δεν έχει προβεί στη δήλωση, υπάρχει κίνδυνος κατάσχεσης ακόμη και για ποσά κάτω από το όριο.

Παραδείγματα

Σε κατάθεση 1.500 ευρώ, με το παλιό όριο των 1.250 ευρώ μπορούσε να δεσμευτεί ποσό 250 ευρώ, ενώ με το νέο όριο των 1.600 ευρώ δεν προκύπτει δέσμευση. Αντίστοιχα, σε κατάθεση 1.900 ευρώ, το δεσμευόμενο ποσό μειώνεται από 650 ευρώ σε 300 ευρώ, μετά την αύξηση του ακατάσχετου ορίου.



Πηγή