Παρέμβαση για τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και τις δικαστικές αποφάσεις για τον νόμο Κατσέλη πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας τις αλλαγές που αφορούν χιλιάδες δανειολήπτες με ενεργές ρυθμίσεις για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία για τα κόκκινα δάνεια δικαιώνει την πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του υπέρ της άμεσης εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν τον νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας, εξέφρασε ωστόσο ενστάσεις για το εύρος των δικαιούχων που καλύπτει η νέα ρύθμιση.

Σε ανάρτησή του ανέφερε ότι «η σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία για τους δανειολήπτες δικαιώνει την προ ημερών παρέμβασή μου, για την ανάγκη της άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων της δικαιοσύνης δίχως καθυστέρηση και δεύτερες σκέψεις». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει «με ποια νομική ή ηθική βάση εξαιρούνται δανειολήπτες που υπέστησαν την ίδια ακριβώς επιβάρυνση, μόνο και μόνο επειδή η ρύθμισή τους ολοκληρώθηκε ή απωλέσθηκε στο μεταξύ».

Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ακόμη πως «η αποκατάσταση της νομιμότητας δεν μπορεί να είναι επιλεκτική», καταλήγοντας ότι «στην πολιτική το αυτονόητο δεν πρέπει να είναι ζητούμενο».

 

Η παρέμβασή του έρχεται μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία προβλέπει αναδρομική μείωση της επιβάρυνσης για χιλιάδες οφειλέτες με ενεργές δικαστικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη. Η ρύθμιση ενσωματώνει το σκεπτικό της υπ’ αριθμ. 6/2026 απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και αποσκοπεί στην ενιαία εφαρμογή της σε όλες τις ενεργές υποθέσεις, χωρίς να απαιτείται νέα δικαστική διαδικασία από τους δανειολήπτες.

Βασική αλλαγή αποτελεί ο τρόπος υπολογισμού των τόκων. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, ο τόκος δεν θα υπολογίζεται πλέον επί του συνόλου της οφειλής, αλλά επί της μηνιαίας δόσης που έχει καθοριστεί από το δικαστήριο. Κάθε καταβολή θα περιλαμβάνει το ποσό κεφαλαίου που προβλέπει η δικαστική απόφαση και τον αναλογούντα τόκο για το διάστημα έως την επόμενη δόση, ενώ για την πρώτη δόση προβλέπεται περίοδος τοκοφορίας 30 ημερών.



Πηγή