Δεν είναι μόνον η σκηνή του οργασμού: Τριάντα χρόνια μετά την πρεμιέρα της ρομαντικής κομεντί του Ρομπ Ράινερ και της Νόρα Εφρον «Οταν ο Χάρι γνώρισε την Σάλι» (1989) με την Μεγκ Ράιαν και τον Μπίλι Κρίσταλ, υπάρχουν πολλά ακόμα περιστατικά και λεπτομέρειες που αγνοούσαμε για την ταινία. 

  1. Μετά από δέκα χρόνια γάμου, ο Ρομπ Ράινερ και η Πένυ Μάρσαλ, ηθοποιός και σκηνοθέτης (που πέθανε πρόσφατα) χώρισαν το 1981. Οταν ο Ράινερ συνάντησε την Νόρα Εφρον, στα μέσα της δεκαετίας του ΄80, άρχισαν να μοιράζονται ιδέες για ταινίες, μεταξύ των οποίων για μια κομεντί βασισμένη στις προσωπικές του εμπειρίες. Ράινερ και Εφρον συζήτησαν επί μακρώ για το πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζουν άνδρες και γυναίκες θέματα περί έρωτος, σεξ και σχέσεων. 
  2. Οταν ο Ράινερ προετοίμαζε και οργάνωνε την ταινία, πήρε συνεντεύξεις από αληθινά, γηραιότερα ζευγάρια, για μάθει πως ερωτεύθηκαν. Ωστόσο όταν ήρθε η ώρα των γυρισμάτων προτίμησε να χρησιμοποιήσει ηθοποιούς για να ξαναπούν αυτές τις αληθινές ιστορίες. 
  3. Ηταν εξαιρετικά δύσκολο για την σεναριογράφο Νόραν Εφρον να βρει ή να συμφωνήσει σε έναν τίτλο για την ταινία της. Εκανε πολλές προσπάθειες, δοκιμάζοντας διάφορους τίτλους, όπως «Αγόρι συναντά κορίτσι», «Πως γνωρίστηκαν», «Και ο Χάρυ», «Αυτή είναι η Σάλυ». Ο Ράινερ αποφάσισε να μεταφέρει τον προβληματισμό για τον τίτλο της ταινίας στο κινηματογραφικό συνεργείο. Τους υποσχέθηκε ότι όποιος πετύχει τον καλό τίτλο θα κερδίσει μια κάσα σαμπάνιες… Δεν μαθεύτηκε ποτέ ο νικητής… 
  4. Στην πρώτη εκδοχή του σεναρίου ο Χάρι και η Σάλι δεν γίνονταν τελικά ζευγάρι. Το τέλος τους ήθελε να χωρίζουν.
  5. Ο Ρομπ Ράινερ ερωτεύτηκε στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων την φωτογράφο Μισέλ Σίνγκερ, με την οποία παντρεύτηκε το 1989, τη χρονιά που βγήκε το  «Οταν ο Χάρι γνώρισε την Σάλι» στις αίθουσες. Ο σκηνοθέτης εξομολογήθηκε ότι η δική του ευτυχία έπαιξε ρόλο στο πιστευτό happy end της ταινίας… 
  6. Ούτε ο Μπιλ Κρίσταλ ούτε η Μεγκ Ράιν αποτέλεσαν την πρώτη επιλογή για τους ρόλους του Χάρυ και της Σάλυ, αντιστοίχως. Ο Αλμπερτ Μπρουκς αρνήθηκε τον ρόλο γιατί πίστευε πως η ταινία αποτελεί ένα είδος αντιγραφής του στυλ του Γούντι Αλεν _ο ίδιος ηθοποιός αρνήθηκε κι άλλους ρόλους, όπως αυτόν στο «Pretty Woman» που τελικά έπαιξε ο Ρίτσαρντ Γκιρ!!!! Οσο για την Σάλυ, ο Ράινερ είχε αρχικά επιλέξει την Σούζαν Ντέι, από το τηλεοπιτκό L.A. Law. Επίσης είχε σκεφτεί την Ελίζαπεθ Πέρκινς και την Ελίζαμπεθ ΜακΓκόβερν. Η Μόλυ Ρίνγκουολντ ήταν έτοιμη να κλείσει τον ρόλο αλλά τελικά τον αρνήθηκε λόγω άλλων υποχρεώσεων.
  7. Τελικά η Μόλυ Ρίνγκουολντ έπαιξε την Σάλλυ, αλλά στο θέατρο. Το 2004 το σενάριο της ταινίας μεταφέρθηκε στην σκηνή. Το έργο παίχτηκε στο West End του Λονδίνου με μεγάλη αποτυχία και στην πρώτη διανομή τους ρόλους μοιράστηκαν ο Λιουκ Πέρυ και η Αλισον Χάνιγκαν από το «How I met your mother». Αργότερα αντικαταστάθηκαν από τον Μάικλ Λαντ και την Μόλυ….    
  8. Ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος για την Μεγκ Ράιαν θα ήταν εκείνος της Σέλμπι στην ταινία «Ανθισμένες μανόλιες», αλλά τον απέρριψε τελικά για να παίξει την Σάλυ. Τον ρόλο πήρε τελικά η Τζούλια Ρόμπερτς, η οποία αργότερα ανέλαβε εκείνον της «Pretty Woman», τον οποίο είχε ήδη απορρίψει η Μέγκα Ράιν…  
  9. O Μπιλ Κρίσταλ και ο Ρομπ Ράινερ ήταν φίλοι από το 1975, όταν γνωρίστηκαν στη σειρά «All in the Family». Πολλοί από τους διαλόγους ανάμεσα στους κολλητούς της σειράς ήταν εμπνευσμένοι από την αληθινή του φιλία. Αλλά και οι σκηνές στο «Οταν ο Χάρι γνώρισε την Σάλι» όπου οι δυο τους παρακολουθούν την ίδια ταινία από διαφορετικό διαμέρισμα, εκεί έχει την αφετηρία της. Στο ενδιάμεσο, η Κάρι Φίσερ, που έπαιζε την καλύτερη φίλη της Σάλι, ήταν και η καλύτερη φίλη της πρώην συζύγου του Ρομπ Ράινερ, της Πένυ Μάρσαλ. 
  10. Οι σκηνές που κόβουν στη μέση την οθόνη (split-screen) και δείχνουν το ζευγάρι σε διαφορετικούς χώρους αποτελούν μια «ειρωνική» παραπομπή στην ταινία του 1959 «Τα μυστικά της κρεβατοκάμαρας» («Pillow talk») με τον Ροκ Χάτσον και της Ντόρις Ντέι. Κι αυτό γιατί τότε δεν επιτρεπόταν να παρουσιάζονται στο σινεμά ανύπαντρα ζευγάρια στο κρεβάτι ή με κάποια σεξουαλική υπόνοια _στις παραγωγές των μεγάλων κινηματογραφικών εταιρειών. 
  11. Σκηνή από «Τα μυστικά της κρεβατοκάμαρας» («Pillow talk») με τον Ροκ Χάτσον και την Ντόρις Ντέι στην οποία κάνει πιο αναφορά η ταινία του Ρομπ Ράινερ Η μητέρα του σκηνοθέτη, η Εστέλ Ράινερ είναι η μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκα που λέει την χαρακτηριστική φράση της ταινίας «Θα πάρω ό,τι έχει πάρει κι εκείνη». Η Συγκεκριμένη πρόταση βρίσκεται στο νούμερο 33 της λίστας με τις εκατό κορυφαίες φράσεις της μεγάλης οθόνης. Ωστόσο δεν ήταν στο πρωτότυπο σενάριο. Ο ίδιος ο Μπιλ Κρίσταλ την πρότεινε αφού είχαν ολοκληρώνει την πρόβα αυτής της σκηνής με την Μεγκ Ράιαν.  
  12.  Το «Katz’s» που νοιώθει μεγάλη υπερηφάνεια για την σκηνή που γυρίστηκε μέσα στον χώρο του, έχει βάλει ένα σημάδι πάνω στο συγκεκριμένο τραπέζι. 
  13. Κatz's: Το μαγαζί που φιλοξένησε την κορυφαία σκηνή της ταινίας Ο Μπιλ Κρίσταλ έκανε πολλούς αυτοσχεδιασμούς κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, κάποιους από τους οποίους κράτησε ο σκηνοθέτης. Οπως ένα γέλιο του που έγινε off camera ή την φράση «Οταν συνειδητοποιήσεις ότι θέλεις να περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου με κάποιον, θέλεις η υπόλοιπη ζωή σου να ξεκινήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται».
  14. Το πραγματικό βιβλιοπωλείο στο οποίο ο Χάρι και η Σάλι συναντήθηκαν την τρίτη φορά ενέπνευσε την Εφρον για μια επόμενη ταινία της. Οι δυο τους επιβεβαίωσαν την φιλία του όταν βρέθηκαν στο μαγαζί «Shakespeare and Co», Μπρόντγουεϊ και 79η Λεωφόρο. Οταν το μαγαζί έβαλε λουκέτο γιατί εκεί κοντά άνοιξε ένα κατάστημα Barnes & Noble, η Εφρον εμπνεύστηκε να γράψει μια ταινία με θέμα δύο καταστήματα, κάτι σαν τον Δαυίδ και τον Γολιάθ, ή πως ένα τοπικό μαγαζί αναγκάζεται να κλείσει λόγο μια μεγάλης αλυσίδας που ανοίγει εκεί κοντά ένα νέα υποκατάστημα. Με άλλα λόγια το 1998 βγήκε στις αίθουσες το «Εχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας»…. 
  15. Κανένας δεν περίμενε ότι η ταινία θα γνωρίσει τόσο μεγάλη επιτυχία, ανάμεσα blockbusters όπως ο «Μπάτμαν», ο «Ιντιάνα Τζόουνς και η τελευταία σταυροφορία» ή το «Ghostbusters II», που βγήκαν την ίδια εποχή στις αίθουσες. «Οταν ο Χάρι γνώρισε την Σάλι» έκανε πρεμιέρα σε 41 αίθουσες των ΗΠΑ στις 12 Ιουλίου του 1989 σημειώνοντας εισπράξεις ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Στις 21 Ιουλίου ξεκίνησε να προβάλλεται διεθνώς.   



Πηγή