Η Κατερίνα Βρανά είναι μια σπουδαία κωμικός αλλά και μια νικήτρια της ζωής. 

Δέχθηκε ένα επώδυνο χτύπημα, όταν έπαθε σηψαιμία ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στη Μαλαισία, με αποτέλεσμα να ανατραπεί η ζωή της. 

Οι γιατροί αναγκάστηκαν να την ρίξουν σε κώμα για να καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημα που αντιμετώπισε και ως αποτέλεσμα αυτού ατρόφησαν τα άκρα της και οι μύες της. Προβλήματα τα οποία όμως αντιμετωπίζει με χιούμορ και τρομερή ασιοδοξία. Τόση αισιοδοξία που είναι σίγουρο ότι πολύ σύντομα θα είναι πάλι όπως πριν την περιπέτειά της. 

H Κατερίνα Βρανά μιλά με αφοπλιστική ειλικρίνεια και χιούμορ στο People και τον Γιώργο Πράτανο.

  • Πόσο διάστημα μεσολάβησε μέχρι να επιστρέψεις στην Ελλάδα;

Δύο μήνες. Στη συνέχεια μεταφέρθηκα σε νοσοκομείο της Ελλάδας για άλλους τρεις μήνες. Στη Μαλαισία ήμουν συνεχώς στην εντατική, γιατί παρουσιάζονταν συνεχώς νέα θέματα. Ο χειρουργός κάποια στιγμή μού είπε: «Κατερίνα, περνάω ξανά όλη μου την πρακτική μαζί σου». Και του απαντάω: «Τιμή σου και καμάρι σου». «Δεν έχω ξαναδεί κάτι ανάλογο» μου λέει ξανά. «Σε ευχαριστώ! Μόνο κάτι τέτοιο μου ταιριάζει» του απάντησα με καμάρι!

  • Πρέπει ό,τι κι αν κάνεις να είναι τόσο ιδιαίτερο;

Μοναδικό! Ακόμη κι όταν πεθαίνω! Γράψ’ το όπως σ’ το λέω! (γέλια) Τυφλώθηκα δύο εβδομάδες αφού συνήλθα από το κώμα. Το θέμα με την ομιλία μου προέκυψε ένα χρόνο μετά, το Μάρτιο του 2018.

  • Αυτό πώς συνέβη;

Μάλλον έγινε καθ’ οδόν. Φαίνεται πως όλα είναι συνδεδεμένα με το κέντρο του εγκεφάλου που δουλεύει το συγχρονισμό και το συντονισμό. Οπότε, δεν μπορώ να συγχρονίσω όραση, ομιλία και ισορροπία. Αυτά έχουν μείνει. Οι μύες μου είναι καλά και έχω πολλή δύναμη.

  • Είχαν αδυνατίσει πολύ…

Λόγω του κώματος. Ας με διορθώσει ένας γιατρός, αλλά αυτό που έχω καταλάβει είναι πως είχε δηλητηριαστεί όλο μου το σώμα, έπαθα σηψαιμία, σηπτικό σοκ και με έριξαν σε κώμα για να μου κάνουν εντατική αιμοκάθαρση. Έπαθα πολυοργανική ανεπάρκεια. Ο οργανισμός μου έκανε shut down. Δούλευαν μόνο η καρδιά και ο εγκέφαλος. Από ό, τι μου εξήγησαν, ο οργανισμός έριξε το βάρος του στη λειτουργία αυτών των δύο οργάνων και το αίμα πήγαινε μόνο εκεί. Έτσι, έπαθα γάγγραινα στα άκρα. «Ποιος παθαίνει γάγγραινα τη σήμερον ημέρα;» (φωνάζει θεατρικά και γελάει)Το σώμα μου πάλευε για να κρατηθώ στη ζωή κι έτσι ατρόφησαν οι μύες και το νευρικό μου σύστημα. Έπαθα νευροπάθεια και μυοπάθεια. Όταν ξύπνησα, ενώ ένιωθα τα άκρα μου, η εντολή από τον εγκέφαλο δεν έφτανε. Σαν να μου έλεγε, «Φίλε, είμαστε ζωντανοί. Άσε τώρα τα χέρια. Κούλαρε. Κάτσε στο κρεβάτι και χαλάρωσε, μη με πρήζεις. Πιάσε ένα φραπέ». (γέλια) Ήμουν όμως τυχερή γιατί δεν έπαθα τις πελώριες ζημιές που παθαίνεις σε τροχαίο. Συγκαταλέγομαι στις περιπτώσεις του εγκεφαλικού. Ήμουν σαν ένας υπολογιστής που κράσαρε. Και έπρεπε να μάθω από την αρχή τα πάντα, σαν να είμαι μωρό.

  • Φαντάζομαι πως είσαι στη φάση να μαθαίνεις όσα τα παιδάκια κάνουν εντελώς ασυναίσθητα…

Ναι! Και μισείς τα παιδάκια που το κάνουν τόσο εύκολα. (γέλια) Σε έξι μήνες περπατάνε τα παιδάκια και εγώ ακόμη! Μαλακία, ε; Παρ’ όλα αυτά, αδυνάτισα πάρα πολύ! Θέλω να το τονίσεις αυτό, Γιώργο, το πόσο αδυνάτισα.

  • Μα δεν χρειάζεται, φαίνεται και στις φωτογραφίες…

Πάντως το πιο αδύνατο που έχω υπάρξει ήταν εκείνη την εποχή. Όταν ξύπνησα, έλεγα του αδελφού μου (σ.σ. είναι φωτογράφος): «Βάλε μου ένα μπικίνι, να έχω τη φωτογραφία και να λέω “Kοίτα εδώ, μπορεί να πέθαινα, αλλά ήμουν μουν#@*». Ο αδελφός μου μου είπε: «Κατερίνα, έχεις καθετήρα» και τότε του πρότεινα να τον εξαφανίσουμε στο Photoshop!

  • Σκέφτομαι το σοκ που έζησαν οι γονείς σου όταν έμαθαν πως νοσηλεύεσαι σε κρίσιμη κατάσταση στη Μαλαισία…

Τώρα μαθαίνω και εγώ όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Ο γιατρός επικοινώνησε με τους κωμικούς που με είχαν καλέσει για εμφανίσεις στη Μαλαισία. Τους είπε πως με έχουν ρίξει σε κώμα για να με σώσουν και πως πρέπει να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς μου.



Πηγή