Τα γενικά κοινά χαρακτηριστικά μίας δυνατής οικογένειας είναι η συναισθηματική και σωματικά ασφάλεια, η ζεστασιά και θετική προσοχή, οι σταθεροί δίκαιοι κανόνες, η καλή επικοινωνία και οι επαφές εκτός οικογενείας.
Πώς θα δημιουργήσετε την ασφάλεια και προστασία; Μιλήστε με το σύντροφό σας για τις μικρές ιεροτελεστίες που θέλετε να έχετε σαν οικογένεια, όπως τα παραμύθια πριν τον ύπνο. Μιλήστε στο παιδί για το πώς νιώθετε και διαχειριστείτε έξυπνα τα πιο μεγάλα συναισθήματα όπως ο θυμός και η μεγάλη ένταση. Δείξτε σεβασμό με το να ακούτε, να περιμένετε τη σειρά σας και να μην ασκείτε κριτική σε αυτά που λένε τα υπόλοιπα μέλη. Μην ξεχνάτε, ότι οι αντιδράσεις σας είναι ο τρόπος που μαθαίνουν να αντιδρούν τα παιδιά όταν τους αντιμετωπίζουν αντίστοιχες καταστάσεις.
Οι καλές οικογενειακές σχέσεις βασίζονται στη ζεστασιά, τη φροντίδα και την τρυφερότητα. Τα παιδιά που λειτουργούν έτσι, έχουν και καλύτερες σχέσεις με τα άλλα παιδιά και τους δασκάλους τους. Η θετική προσοχή χτίζει τη μεταξύ σας σύνδεση και δείχνει ότι είστε διαθέσιμη για εκείνο. Να λέτε συχνά στο παιδί σας πόσο το αγαπάτε, να του χαμογελάτε και να το κοιτάτε στα μάτια, να το αγκαλιάζετε, να δείχνετε ενθάρρυνση και να περνάτε χρόνο ένας ένας.
Δημιουργήστε δίκαιους κανόνες και ρουτίνες έτσι ώστε κάθε μέλος να ξέρει τι να περιμένει και τι είναι επιτρεπτό. Έτσι μαθαίνουν την έννοια των ορίων και τους κανόνες που χρειάζεται να ακολουθούν στο σχολείο. Οι ρουτίνες δίνουν στο παιδί την αίσθηση της ασφάλειας αλλά και της ευθύνης, ειδικά σε περιόδους άγχους.
Χτίστε καλή επικοινωνία. Δώστε την απόλυτη προσοχή σας όταν σας μιλάει κάποιος και μην μοιράζεστε σε δύο διαφορετικά πράγματα. Ρωτήστε το παιδί πώς νιώθει και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό. Η επαφή μαζί του χτίζει την αυτοεκτίμηση και νιώθει ότι ανήκει κάπου. Νιώθει ότι μπορεί να εμπιστευτεί και να συμβουλευτεί ανθρώπους που αγαπά και αποκτά σχέσεις και με τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας, όπως τα ξαδέρφια, οι γιαγιάδες και οι παππούδες.