Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας: παράγοντες που σχετίζονται με την ηλικία, τα γονίδια αλλά και το περιβάλλον, μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητες ενός ανθρώπου να τεκνοποιήσει.

Η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής, ο οποίος θα περιλαμβάνει τακτική άσκηση και κατανάλωση θρεπτικών τροφών, είναι σημαντική για τη γονιμότητα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες της καθημερινότητας που είναι λιγότερο γνωστοί και επηρεάζουν τις αναπαραγωγικές μας δυνατότητες.

Ακολουθούν κάποιοι, που ίσως να μην γνωρίζετε. Όπως και να έχει, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα υπογονιμότητας, εξαιτίας αυτών ή άλλων λόγων, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D

Η βιταμίνη D απορροφάται από τον ήλιο και από κάποια λιπαρά ψάρια, το κόκκινο κρέας, τους κρόκους αυγών και ειδικά, εμπλουτισμένα τρόφιμα. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει αποβολές και προβλήματα με την ωορρηξία στις γυναίκες, αλλά και βλάβες στη λειτουργία στου σπέρματος στους άνδρες. Η λήψη πολυβιταμινών δεν ανεβάζει αρκετά το επίπεδό της, αλλά ειδικά δισκία βιταμίνης D μπορεί να διορθώσουν το πρόβλημα.

Εργασία σε κουζίνα

Το όσχεο λειτουργεί ως ένα είδος συστήματος κλιματισμού για τους όρχεις, καθώς κρατά τα όργανα και το σπέρμα μακριά από τη θερμοκρασία του σώματος που το επηρεάζει αρνητικά. Οι σεφ και οι μάγειρες που στέκονται κοντά σε ζεστούς φούρνους και κουζίνες για μεγάλες χρονικές περιόδους, εκθέτουν τα αναπαραγωγικά τους όργανα σε υψηλότερες θερμοκρασίες από ότι «προτιμούν» για τη βέλτιστη λειτουργία τους.

Το laptop

Ακριβώς όπως στην περίπτωση των σεφ, η θερμότητα που εκπέμπεται από ένα φορητό υπολογιστή μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, εάν μεταδίδεται στο όσχεο και τους όρχεις – δηλαδή αν το έχουμε για πολύ ώρα ακουμπισμένο στα πόδια μας. Αντιθέτως, το κινητό τηλέφωνο στην τσέπη δεν φαίνεται να είναι παράγοντας κινδύνου – μέχρι νεοτέρας, τουλάχιστον.

Ποδηλασία

Η ποδηλασία για παρατεταμένες χρονικές περιόδους – ιδιαίτερα σε ανταγωνιστικό επίπεδο – μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή και την ποιότητα του σπέρματος. Οι μελέτες δείχνουν ωστόσο ότι μέτριας χρονικής διάρκειας ποδηλασία, για παράδειγμα, από και προς τη δουλειά, πιθανότατα δεν θα επηρεάσει τις πιθανότητές σας να τεκνοποιήσετε.

Δουλειά γραφείου

Ή οποιαδήποτε άλλη δουλειά η οποία επιβάλει να κάθεστε για πολλές ώρες. Είναι σημαντικό να κινείστε τακτικά, καθώς αυτό εξασφαλίζει ότι οι τοξίνες επεξεργάζονται αποτελεσματικά από το σώμα και απομακρύνονται από τα αναπαραγωγικά όργανα. Η άσκηση επίσης μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να ξεφορτωθεί τις τοξίνες.

Ουλίτιδα

Δύσκολο να πάει το μυαλό μας, αλλά οι ουλίτιδες και γενικά οι στοματικές λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα μιας γυναίκας ή να βλάψουν το έμβρυο.

Χρόνιες ασθένειες

Παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν όλα να επηρεάσουν τα επίπεδα γονιμότητας ενός ανθρώπου, επηρεάζοντας τις ορμόνες οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν την ωορρηξία και την ποιότητα του σπέρμα



Πηγή