Τα επιχειρήματα πολλά, το θέμα τεχνικό και πολύπλοκο και παρά τις αλληλοκατηγορίες από κάθε εμπλεκόμενη πλευρά το ερώτημα τελικά παραμένει. Αυξάνονται ή μειώνονται τελικά οι τιμές των γενοσήμων; Ας δούμε τους ισχυρισμούς της κάθε πλευράς

Ν.Δ: Η τιμή των γενοσήμων θα αυξηθεί

Την κόντρα πυροδότησαν οι αλλεπάλληλες δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «δώρο» στις φαρμακοβιομηχανίες την αύξηση στις τιμές των φαρμάκων και κυρίως αυτών των γενοσήμων. Σύμφωνα με τη δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου τύπου της Ν.Δ.  Γιάννη Μαστρογεωργίου, «το κόμμα που ισχυρίζεται ότι πολεμά τα μεγάλα συμφέροντα… είναι ο πιο πρόθυμος υπηρέτης τους και μάλιστα σε βάρος των ασθενέστερων πολιτών». Οπως συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση μετά την αύξηση των τιμών των φαρμάκων και το δώρο εκατοντάδων εκατομμυρίων που έκανε στις πολυεθνικές, αυξάνει τώρα και τις τιμές των γενοσήμων κατά 10%. Επιβαρύνει έτσι και τους ασθενείς, καθώς αυξάνει τη δική τους συμμετοχή»

Ανδρέας Ξανθός: Δεν αυξάνεται η τιμή των γενοσήμων

Απαντώντας στον κ.Μαστρογεωργίου, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε «θρασύτατο ψέμα» τις αυξήσεις στα γενόσημα και τόνισε ότι με τη συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση ΔΕΝ αυξάνεται η τιμή των γενοσήμων: «Αντιθέτως, η παρέμβαση αφορά στη μείωση των τιμών τους….και πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται επιβράδυνση της μείωσης σε όποια γενόσημα η τιμή «πέφτει» σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% σε σχέση με το προηγούμενο δελτίο τιμών» . Ο Υπουργός Υγείας συμπλήρωσε, επίσης, ότι «ο πρώην Υπουργός Υγείας Μ.Βορίδης «μας είχε εγκαλέσει από το βήμα της Βουλής για τον κίνδυνο απότομης πτώσης των τιμών σε ορισμένα γενόσημα προκειμένου να στηρίξει τους ισχυρισμούς περί «δώρου» στις πολυεθνικές».

ΠΕΦ: Θα μειωθούν οι τιμές των γενοσήμων

Η γενική διευθύντρια της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ.Φαίη Κοσμοπούλου επισημαίνει σε δηλώσεις της, ότι με την προσφατη τροπολογία «ενώ οι μέγιστες μειώσεις για τα φάρμακα αναφοράς προβλέπεται να είναι έως 10%, οι μειώσεις σε αρκετά γενόσημα θα ξεπεράσουν ακόμη και το 30%» Κάτι που όπως λέει «συνιστά διακριτική μεταχείριση εις βάρος των γενοσήμων φαρμάκων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το υπέρογκο clawback που πληρώνουν άδικα οι ελληνικές εταιρείες φαρμάκων, αποτελεί ένα καταστροφικό σενάριο. Κατά συνέπεια, με την νομοτεχνική βελτίωση της συγκεκριμένης τροπολογίας δεν τίθεται κανένα θέμα ευνοϊκής ρύθμισης».

Ι.Τούντας: Θα αυξηθεί…η συμμετοχή των ασθενών

Μία άλλη παράμετρο, και μάλιστα περισσότερο ανησυχητική καθώς αφορά την τσέπη των ασφαλισμένων, έδωσε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής κ.Ιωάννης Τούντας: «Με την αύξηση τιμών θα αυξηθεί η ιδία συμμετοχή των πολιτών στην αγορά πολλών φαρμάκων, ειδικά όσων έχουν 25% συμμετοχή ή όσων έχουν 10% συμμετοχή αλλά δεν έχουν γενόσημο, γεγονός που θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις υπέρογκες ιδιωτικές δαπάνες για φάρμακα που τα καθιστά ήδη απρόσιτα για αρκετούς συμπολίτες μας. Το Υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να νομοθετήσει νέο αλγόριθμο για τα αποζημιoύμενα φάρμακα της θετικής λίστας, ώστε η ιδία συμμετοχή να μην αυξηθεί λόγω της αύξησης των τιμών».



Πηγή