«Όχι πειράματα με τον θάνατο στις γειτονιές της Αθήνας», είναι ο τίτλος της επιστολής που έστειλαν 14 σύλλογοι, οι οποίοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία «χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών».
Πρόκειται για τη λειτουργία ειδικών χώρων (γνωστών και ως shooting rooms), οι οποίοι έχουν σκοπό την εποπτεία της χρήσης, αλλά και τη μείωση της βλάβης από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.
«Η Πολιτεία, έχοντας από χρόνια αποτύχει στην αντιμετώπιση του προβλήματος του εμπορίου και της χρήσης ναρκωτικών, έρχεται να αναγνωρίσει τους χρήστες/ασθενείς ως “άτομα με επιλογή ζωής την τοξικοεξάρτηση” και εμμέσως να τα συνδράμει στη συνέχιση της αυτοκαταστροφής τους με τη θεσμοθέτηση χώρων, όπου θα μπορούν να κάνουν ελεύθερα χρήση ενέσιμων ή μη ουσιών», τονίζουν οι Σύλλογοι στην ανακοίνωσή τους. Και προσθέτουν ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε χωρίς να έχει προηγηθεί ευρύς δημόσιος διάλογος και χωρίς να ερωτηθεί η γνώμη των κατοίκων της Αθήνας.
Οι δημιουργία χώρων ελεγχόμενης ή εποπτευόμενης χρήσης, ωστόσο, ψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, δηλαδή με 229 ψήφους «υπέρ», 32 «κατά» και 1 «παρών», σε ονομαστική ψηφοφορία την οποία είχε ζητήσει η Χρυσή Αυγή.
Οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται είναι μέλη εξωραϊστικών και πολιτιστικών Συλλόγων από διάφορες περιοχές της Αθήνας, όπως: Κυψέλη, Πλάκα, Νεάπολη Εξαρχείων, Κολωνάκι, Πεδίον του ‘Αρεως, Κεραμεικό κ.α. και χαρακτηρίζουν την απόφαση της πολιτείας «πείραμα». ΄Οπως αναφέρουν στην επιστολή τους: «Το πείραμα της δημιουργίας χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών δεν δίνει καμία λύση στις πιάτσες εμπορίας και διακίνησης και στην εγκληματικότητα που προκαλείται από την ανάγκη των εξαρτημένων να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Αντιθέτως, θεσμοθετούνται νησίδες μέσα στον οικιστικό ιστό, όπου η Αστυνομία δεν θα έχει δικαιοδοσία καταστολής της διακίνησης ναρκωτικών».
Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δηλώνει ότι θα επιμείνει στον διάλογο και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι με προσεκτικές κινήσεις ένα τέτοιο εγχείρημα δεν μπορεί παρά να είναι ωφέλιμο, ενώ τονίζει το γεγονός ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση σε πολιτικό επίπεδο.
Σε χθεσινό άρθρο του στην εφημερίδα “Καθημερινή” ο Δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης δήλωσε έκπληκτος από την αντίδραση των συλλόγων της πόλης: “Η πρόσφατη αντίδραση συλλόγων της πόλης ειλικρινά με εξέπληξε. Άνθρωποι, που το πρόβλημα έχει φτάσει στην είσοδο του σπιτιού τους, φαίνεται πως πιστεύουν, ή ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις, ή έχουν παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια, ή φαντασιώνονται νέα ξερονήσια και σπιναλόγκες. Το Παρίσι, το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη έχουν άλλη γνώμη. Χάραξαν με επιτυχία ένα δρόμο που πρέπει να δοκιμάσουμε, ένα δρόμο τον οποίο στη χειρότερη περίπτωση δεν μπορούμε να αγνοήσουμε”.
Οι 14 Σύλλογοι που αντιδρούν είναι:
1.Αναπτυξιακός & Εξωραϊστικός Σύλλογος «Αθηνά» Πεδίον Άρεως
2.Σύλλογος Κατοίκων & Επαγγελματιών «Τα Εξάρχεια»
3.Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Παναθήναια» Ιστορικό Κέντρο
4.Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Παύλου-Στ. Λαρίσσης
5.Κίνηση Πολιτών Κολωνακίου
6.Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. Σύλλογος Κατοίκων & Επαγγελματιών πλ. Αμερικής
7.Σύλλογος Πλακιωτών και φίλων της Πλάκας
8.Πολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης
9.Προοδευτική Ένωση Βοτανικού-Ρουφ
10.Πολιτιστικός Σύλλογος Νεάπολης-Εξαρχείων «Η Γειτονιά»
11.Εξωραιστίκος-Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Τρεις Γέφυρες» Κ. Πατήσια
12.Πολιτιστική Κίνηση Κεραμεικού
13.Σύλλογος «Οι Φίλοι της Κυψέλης»
14.Σύλλογος κατ/χών υγειονομικού ενδιαφέροντος Εξαρχείων «Ο Φιλογείτων»