Στην υφή και στα αρώματα, αυτοί οι μεγάλοι κεφτέδες θυμίζουν κεμπάπ. Το μείγμα τους πρέπει να είναι σφιχτό, αλλά πολύ αφράτο. Τα μπαχαρικά, όπως το τσιμένι και το σουμάκι, θα τα βρούμε στα μπαχαράδικα. Αν η μυρωδιά από το τσιμένι δεν μας αρέσει (θυμίζει παστουρμά), μπορούμε να το παραλείψουμε, αν και το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο μυρωδάτο. Aν για κάποιο λόγο δεν βρείτε τσιμένι και σουμάκι ή δεν σας αρέσει αυτή η ανατολίτικη πινελιά, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με σκόρδο και πάπρικα καυτερή στην ποσότητα που θέλετε.
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, περασμένος 2 φορές από τη μηχανή του κιμά
250 γρ. κιμάς πρόβειος, περασμένος 2 φορές από τη μηχανή του κιμά
2 κουτ. σούπας κονιάκ
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο, μαζί με το ζουμί του
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
3 μέτριες φέτες ψωμιού, χωρίς
την κόρα, μουσκεμένες σε γάλα και καλά στυμμένες
4 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
ελάχιστο μπούκοβο (ή πιπέρι καγιέν)
1 κουτ. γλυκού τσιμένι (μοσχοσίταρο), τριμμένο – θα το βρούμε στα μπαχαράδικα
1 κουτ. γλυκού σουμάκι (ρους) –
θα το βρούμε στα μπαχαράδικα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο, για το ταψί
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα δύο είδη κιμά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, μαζί με το ζουμί του. Ζυμώνουμε για 1 – 2 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε το κονιάκ, το αυγό, το σκόρδο, το μαϊντανό, τη στυμμένη ψίχα ψωμιού, την τριμμένη φρυγανιά, την πάπρικα, το μπούκοβο (ή το πιπέρι καγιέν), το τσιμένι, το σουμάκι, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε καλά τα υλικά, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Πρέπει να είναι σχετικά σφιχτό, αλλιώς προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς την στην επιφάνεια του μείγματος, και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C.
Πλάθουμε το μείγμα σε μεγάλους κεφτέδες, βάρους περίπου 45 γρ. και τους δίνουμε σχήμα σαν σουτζουκάκια. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί, αραδιάζουμε τους κεφτέδες και τους ψήνουμε για 20 – 25 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, χωρίς να τους γυρίσουμε, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά, παραμένοντας σφιχτοί αλλά αφράτοι.
Εναλλακτικά, μπορούμε να τους ψήσουμε στο γκριλ για 10 λεπτά από κάθε πλευρά, σε ένα από τα ψηλά ράφια, γυρίζοντάς τους μία φορά.
Σερβίρουμε τους κεφτέδες με αραβικές, κυπριακές ή ελληνικές πίτες (για σουβλάκι), ελαφρώς ψημένες στο γκριλ.