“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να «κωφεύει» παρά τα στοιχεία ότι με διαγνωστικές εξετάσεις μπορούμε πλέον να προλάβουμε τον καρκίνο του μαστού”, επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου.

“Μια από τις συχνότερες μορφές νεοπλασιών που προσβάλει τις γυναίκες και αποτελεί από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στις ηλικίες 40 – 79 στη χώρα μας είναι ο καρκίνος του μαστού. Και παρά τα στοιχεία ότι με διαγνωστικές εξετάσεις μπορούμε πλέον να προλάβουμε την ασθένεια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να «κωφεύει”, αναφέρουν οι βουλευτές στην ερώτησή τους.

Η αποζημίωση των εξετάσεων βιοδεικτών καθώς και η γενετική εξέταση Oncotype για τον καρκίνο του μαστού παραμένει αίτημα όλων των Συλλόγων καρκινοπαθών, αλλά η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας απλώς κοστολογεί τις εξετάσεις – δηλαδή τις τιμολογεί – αλλά δεν προχωρά στο επόμενο αναγκαίο βήμα για την αποζημίωσή τους, στην καταχώρισή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ογκολογικοί ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε αυτές τις εξετάσεις με δική τους δαπάνη και στη συνέχεια να καταθέτουν τα παραστατικά και τις γνωματεύσεις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και να αιτούνται τα χρήματα τους, υποστηρίζει ο Τομέας Υγείας της Ν.Δ.

“Η κοστολόγηση των βιοδεικτών BRCA 1 και BRCA 2 που έγινε πρόσφατα, εντάσσεται σε αυτή την τακτική του υπουργείου Υγείας. Κοστολογήθηκαν, αλλά δεν έχουν ενταχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οπότε οι ασθενείς δεν μπορούν να υποβληθούν σε αυτές εκτός αν τις πληρώσουν και στη συνέχεια αιτηθούν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ”, αναφέρουν οι δύο βουλευτές της Ν.Δ.

Η διαδικασία αποκλείει μεγάλο αριθμό ογκολογικών ασθενών, που δεν μπορούν να επωμιστούν την προπληρωμή των αναγκαίων αυτών εξετάσεων, λέει ο Βασίλης Οικονόμου και ο Ιάσων Φωτήλας. “Εκτός του ότι είναι θλιβερό να μην καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ μια τόσο χρήσιμη εξέταση για την υγεία των γυναικών, θα ήταν και πολύ μεγάλο το όφελος της πρόληψης και για τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού υπάρχει εξοικονόμηση της δαπάνης μέσω αυτών των εξετάσεων και των στοχευμένων αποτελεσμάτων τους για τη θεραπεία των ασθενών”.

Οι δύο βουλευτές του Τομέα Υγείας της Ν.Δ. ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:

  • Για ποιο λόγο δεν υπάρχει ένταξη των διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ;
  • Πρόκειται να προβεί το Υπουργείο Υγείας σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να λυθεί το συγκεκριμένο θέμα;



Πηγή