Όποιος θέλει να ανακαλύψει το βαθύτερο νόημα των ημερών του Πάσχα, τα μοναστήρια στα Μετέωρα είναι ο πνευματικός προορισμός για τον προσκυνητή. Πιστά στην πνευματική διάσταση, προσφέρουν στους προσκυνητές των άγιων ημερών μία εμπειρία σχεδόν μυστικιστική.
Τα Μετέωρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία στην Ελλάδα, μετά απ’ αυτή του Αγίου Όρους με τους θεόρατους βράχους να αποτελούν εντυπωσιακά γλυπτά καμωμένα από την ίδια τη φύση. Η επίσκεψη στα Μετέωρα είναι μία εμπειρία που αξίζει κανείς να ζήσει έστω μία φορά στη ζωή του. Και περισσότερο αξίζει κανείς να τη ζήσει την περίοδο του Πάσχα σε μία από τις Μονές τους. Από τα μοναστήρια λειτουργούν σήμερα τα έξι, όπου το καθένα προσφέρει τη δική του κατανυκτική ατμόσφαιρα, μαζί και μία θέα που κόβει την ανάσα.
Ας δούμε ποιες είναι οι Μονές της μοναστικής αυτής πολιτείας
Μονή Ρουσάνου
Ο βράχος πάνω στον οποίο κτίστηκε είναι κατακόρυφος, απότομος και στενός. Η ιστορία του μοναστηριού χάνεται μέσα στους αιώνες. Στη διάρκεια της Κατοχής λεηλατήθηκε, ενώ τη δεκαετία του 1980 αναστηλώθηκε και ανακαινίσθηκε ριζικά από την Αρχαιολογική Υπηρεσία της περιοχής. Σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι. Η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται με τσιμεντένια σκαλοπάτια και δύο μικρές στερεές γέφυρες, που κατασκευάστηκαν το 1930, αντικαθιστώντας την ξύλινη γέφυρα που είχε φτιαχτεί το 1868. Η αγιογράφησή της μονής θεωρείται από τα λαμπρότερα τοιχογραφικά σύνολα της μεταβυζαντινής περιόδου.
Άγιος Νικόλαος Ανάπαυσας
Βρίσκεται κυριολεκτικά μετέωρος πάνω σε έναν μικρό βράχο. Είναι το πρώτο μοναστήρι που συναντά κανείς ανεβαίνοντας από το Καστράκι. Δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία κατασκευής της Μονής. Στη δεκαετία του 1960 αναστηλώθηκε και ανακαινίστηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ άρχισε να λειτουργεί ξανά το 1997. Επικρατέστερη εκδοχή για την προέλευση του ονόματος Ανάπαυσας, είναι η θέση της μονής, καθώς αισθάνεσαι πως σου προσφέρει μία σωματική και πνευματική ανάπαυση, ξεκούραση αλλά και γαλήνη.
Αγία Τριάδα
Μπορεί να είναι από τα πλέον δυσπρόσιτα μοναστήρια της πολιτείας και να χρειάζεται να ανεβείτε περίπου 140 σκαλοπάτια για να φτάσετε σε αυτήν, όμως, η θέα που προσφέρει σίγουρα σας ανταμείβει. Για τη χρονολογία ίδρυσής της δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, όμως, βάσει ιστορικών πηγών, αυτή τοποθετείται περίπου στο διάστημα 1458-1476.
Μονή Βαρλαάμ
Πήρε το όνομά της από τον ασκητή Βαρλαάμ, ο οποίος το 1350 αναρριχήθηκε στον βράχο. Το 1923 οι μοναχοί σκάλισαν στον βράχο 195 σκαλιά που οδηγούν με ασφάλεια στην κορυφή του βράχου.
Μεγάλο Μετέωρο
Το παλαιότερο, μεγαλύτερο και ιστορικότερο από τα σωζόμενα μέχρι σήμερα μοναστήρια των Μετεώρων είναι σκαρφαλωμένο σε έναν επιβλητικό βράχο. Ιδρύθηκε λίγο πριν από τα μέσα του 14ου αι. από έναν λόγιο και αγιορείτη μοναχό, τον όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη. Στη Μονή φυλάσσονται σπουδαίες εικόνες, ιερά κειμήλια και σπάνια χειρόγραφα. Είναι ανδρικό μοναστήρι και βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο των Μετεώρων.
Άγιος Στέφανος
Βρίσκεται στην άκρη ενός απόκρημνου βράχου κι από το 1961 λειτουργεί ως γυναικεία Μονή. Είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη απ’ όλες τις μονές της πολιτείας των Μετεώρων, ενώ είναι γνωστή και για το γεγονός ότι σε αυτήν φιλοξενείται η τίμια Κάρα του Αγίου Χαραλάμπους.
Πηγή: newsbeast.gr