Οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μας πρέπει να μας αποδέχονται ακριβώς για αυτό που είμαστε και δε χρειάζεται να φιλτράρουμε τις σκέψεις μας όταν είμαστε μαζί τους. Ναι, αυτή είναι μία μεγάλη αλήθεια αλλά μέχρι ενός σημείου ε; Είναι προφανές ότι παραμένεις ο εαυτός σου και δεν πλασάρεις άλλες απόψεις ή διαφορετική προσωπικότητα προκειμένου να είσαι αρεστή, αλλά δείχνουμε και ενσυναίσθηση όταν πάμε να εκφράσουμε μία άποψη. Επίσης, οι ίδιες οι σχέσεις μας διδάσκουν ότι καλό είναι να λέμε αυτό που σκεφτόμαστε και να μη λειτουργούμε διπλωματικά, προκειμένου να μη «σπάσουμε αυγά» με την κολλητή μας.

«Όντως θα το φας όλο αυτό»;

Ναι κοπέλα μου, αν θέλω θα φάω όλο το ταψί με τον μπακλαβά γιατί έτσι θέλω και δε θα σε ρωτήσω. Μη γίνεις αυτή η τύπισσα που κοιτάζει την κολλητή της στραβά όταν πάει να φάει κάτι που η ίδια δεν εγκρίνει. Καθένας κάνει ό,τι καλύτερο νομίζει για τον εαυτό του, πες ναι στο body positivity και συνέχισε με τη ζωή σου.

«Όχι, δεν μπορείς να δανειστείς το φόρεμά μου»

Είστε σίγουρα κολλητές; Εντάξει, καταλαβαίνω ότι μπορεί να είναι το αγαπημένο σου item ή να ανησυχείς μήπως σου το λερώσει, αλλά η αληθινή φιλία παραβλέπει τέτοιες ρηχές ανησυχίες και λέει: «να το πάρεις και να περάσεις τέλεια. Αν το λερώσεις, να το πας στο καθαριστήριο για να μην πάθω κάνα εγκεφαλικό».

«Γιατί με ξύπνησες μέσα στη νύχτα»;

Εφόσον δεν ξέρεις το λόγο για τον οποίο σε πήρε και μετά θα μετανιώνεις την ώρα και τη στιγμή που επέδειξες τέτοια γαϊδουριά, μπορείς να πεις «είσαι καλά;» ή «χρειάζεσαι να έρθω κάπου;». Αν πάλι έχεις τσεκάρει ότι σε παίρνει ακατάλληλες ώρες χωρίς σοβαρό λόγο και σε ενοχλεί, μπορείς να της το πεις κάποια άλλη στιγμή χωρίς εντάσεις.

«Δε μου αρέσει καθόλου το αγόρι σου»

Αυτό είναι και το πιο tricky σημείο, γιατί μπορεί να ξεπεράσεις τα όρια και να δημιουργηθεί ρήγμα στη μεταξύ σας σχέση. Είναι αρκετά σύνηθες να μη συμπαθείς το σύντροφο της φίλης σου ή να μην ταιριάζει σε εσένα, αλλά η επιλογή ανήκει σε εκείνη. Η μοναδική περίπτωση να πεις την άποψή σου είναι μόνο εάν σου ζητηθεί με ξεκάθαρο τρόπο. Αν σε ρωτήσει δηλαδή «πιστεύεις ότι ο Σπύρος είναι λάθος επιλογή;», τότε ναι, μπορείς να της μιλήσεις για την οπτική σου, πάντα με το σωστό τρόπο και με ενσυναίσθηση.

«Έχω θυμώσει μαζί σου γιατί μου έκανες το τάδε πριν 7 μήνες»

Αυτό είναι κάτι που δε λέμε σε κανένα, πόσω δε μάλλον στην κολλητή μας. Μπράβο σου που βρήκες το κουράγιο να πεις αυτό που σε ενόχλησε, αλλά μετά από 7 μήνες, το έγκλημα παραγράφεται και εσύ έχεις χάσει το δίκιο σου. Ή τέλος πάντων, βρες την κατάλληλη στιγμή να το συζητήσεις και μην το βάζεις σφήνα σε άλλη διαφωνία, επειδή δεν μπορείς να βρεις άλλο επιχείρημα. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείς ένα ψυχρό κλίμα στη σχέση σας, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

«Σταμάτα να αγχώνεσαι»

Ε, αφού της το είπες, θα σταματήσει να νιώθει άγχος, λύπη, δυσφορία και τα υπόλοιπα αρνητικά συναισθήματα. Το να στο λένε άνθρωποι που δε σε ξέρουν ή που δεν είναι σημαντικοί στη ζωή σου, είναι κάτι που δε σε επηρεάζει. Αλλά πόσο παρήγορο μπορεί να είναι όταν ακούς την κολλητή σου να σου μιλάει σα να μη σε ξέρει και να απαντά σα να μην μπορεί να αντιληφθεί το άγχος που σε κατακλύζει; Πες «τι μπορώ να κάνω για εσένα;» ή «εγώ είμαι εδώ».

ladylike.gr



agrinio24.eu