Θα λέγαμε πως είναι το μυστικό συστατικό των κορυφαίων σεφ παγκοσμίως, καθώς έχει την ικανότητα να απογειώνει γευστικά τις περισσότερες συνταγές. Ο λόγος για το μαύρο σκόρδο. Ένα μονοετές ποώδες φυτό που προκύπτει από διαδικασία ζύμωσης του άσπρου σκόρδου και διακρίνεται για την υπέροχη γεύση, το μοναδικό άρωμα και φυσικά… τα πλούσια θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στη σύνθεση του.

Από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης, η επιστημονική κοινότητα άρχισε να εξετάζει λεπτομερώς τις φαρμακευτικές ενώσεις των φυτών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρων παρουσίασε η σύνθεση τριών φυτών. Το πρώτο ήταν η παπαρούνα, από την οποία παρασκευάστηκε η μορφίνη. Το δεύτερο, η λευκή ιτιά, όπου μέσω της παρακεταμόλης δημιουργήθηκε η ασπιρίνη και τρίτο ήταν το σκόρδο. Οι επιστήμονες ήθελαν να ανακαλύψουν σε ποια ουσία οφείλεται η έντονη οσμή του, καθώς επίσης από που αντλούνται τα οφέλη που παρείχε στην υγεία του οργανισμού.

Έπειτα λοιπόν, από σχετικές μελέτες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάθε σκελίδα σκόρδο περιέχει περισσότερες από 400 ευεργετικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αλικίνης, η οποία διαθέτει ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες και δίνει στο σκόρδο τη χαρακτηριστική μυρωδιά.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης, πως όταν το σκόρδο υποστεί ζύμωση (δηλαδή, παραμείνει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε σταθερή θερμοκρασία 60-80 βαθμός κελσίου), θα μετατραπεί σε διαφορετικό συστατικό, που θα περιέχει τις ίδιες θεραπευτικές και γευστικές ιδιότητες, όμως θα είναι απαλλαγμένο, από την έντονη οσμή. Έτσι ανακαλύφθηκε το μαύρο σκόρδο και διαδόθηκε ως μια gourmet επιλογή.

Παρ’ όλες τις ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας, το μαύρο σκόρδο παρέμεινε για χρόνια στην αφάνεια. Όμως, την τελευταία δεκαετία έχει εκτιμηθεί ως ένα εξαιρετικό συστατικό που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπιτικό.

Τα οφέλη που προσφέρει η κατανάλωση μαύρου σκόρδου περιλαμβάνουν:

Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Ένα από τα αμινοξέα που βρίσκονται στο σώμα μας, η ομοκυστεΐνη , μπορεί να βλάψει τα τοιχώματα των αγγείων και να βάλει σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με μελέτες, το μαύρο σκόρδο διακρίνεται για την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα ομουστεΐνης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη. Με υψηλότερη συγκέντρωση αλικίνης, σε σύγκριση με το άσπρο σκόρδο, το μαύρο, είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα ενεργά συστατικά του βοτάνου, μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση απελευθέρωσης της ινσουλίνης στο σώμα. Μια σημαντική ιδιότητα για τους διαβητικούς ασθενείς και όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για ανάπτυξη της πάθησης.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό. Είναι γνωστό πως το σκόρδο (μαύρο ή άσπρο) επιδρά ευεργετικά και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ισχυρές αντιβακτηριακές και αντιικές δράσεις, δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας ενάντια σε αρκετές μορφές λοιμώξεων. Επιπροσθέτως, ο ιδιαίτερος καρπός περιέχει έναν μεγάλο αριθμό φυτοθρεπτικών συστατικών, που βοηθούν στη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού και στην ενίσχυση της υγείας του αναπνευστικού.

Τονώνει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Το μαύρο σκόρδο διεγείρει την παραγωγή υδροθείου και άλλων θειικών ενώσεων, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και εξασφαλίζουν την παροχή οξυγόνου στα άκρα του σώματος.

Αυξάνει τη λίμπιντο. Τόσο το λευκό, όσο και το μαύρο σκόρδο, συνιστούν μια εναλλακτική τροφή για την αντιμετώπιση της μειωμένης λίμπιντο. Ουσιαστικά, τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στη σύνθεση του, τονώνουν την ροή του αίματος και αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας. Δυο παράγοντες που καθορίζουν την ερωτική δραστηριότητα.



Πηγή